null
null Liikennevirasto kunnostaa Lehmäsaaren ja Neitsytsaaren sektoriloistot perinteitä ja ympäristöä kunnioittaen

Liikennevirasto kunnostaa Lehmäsaaren ja Neitsytsaaren sektoriloistot perinteitä ja ympäristöä kunnioittaen

Julkaistu 28.02.2017
Tämä artikkeli on vanha. Artikkeli voi sisältää vanhentunutta tietoa ja linkit eivät mahdollisesti toimi.

Merenkulun turvalaitteet ovat opastaneet merenkulkijoita jo useiden vuosisatojen ajan. Liikennevirasto huolehtii turvalaitteiden säännöllisestä huollosta, korjauksesta ja kunnostuksesta perinteitä ja ympäristöä kunnioittaen. Tänä keväänä valmistuvat kunnostuksessa olevat Lehmäsaaren ja Neitsytsaaren sektoriloistot, joista Lehmäsaaren loisto on rakennettu alun perin vuonna 1907 ja Neitsytsaaren loisto vuonna 1938.

Neitsytsaaren sektoriloisto sijaitsee Helsingissä Neitsytsaarella Villingin eteläpuolella ja Lehmäsaaren loisto Helsingissä Santahaminan ja Jollaksen välissä. Molemmat loistot sijaitsevat suosituilla veneilyväylillä, joiden läheisyydessä on paljon pysyvää ja vapaa-ajan asutusta.

"Melu- ja muiden ympäristövaikutusten minimoimiseksi Neitsytsaaren ja Lehmäsaaren sektoriloistot siirretään kunnostuksen ajaksi konepajalle", toteaa väylätarkastaja Arto Säilynoja Liikenneviraston meriväyläyksiköstä.

Sektoriloisto on kiinteä merenkulun turvalaite, jonka valon väri opastaa merenkulkijaa kohti turvallista vesialuetta.

Millä perusteella merenkulun turvalaitteita kunnostetaan?

Liikenneviraston ylläpitämiä merenkulun turvalaitteita on yli 25 500 kappaletta, joista sektoriloistoja 377 kappaletta. Suurin osa sektoriloistoista on hyväkuntoisia. Noin puolet sektoriloistoista on edelleen yli 50 vuotta vanhoja loistokoppeja. Liikennevirasto kunnostaa vuosittain 5-10 vanhaa sektoriloistoa Suomen rannikolla.

"Huonokuntoisimmat merenkulun ja veneilyn käytössä olevat turvalaitteet korjataan ensin. Liikennevirasto selvittää aina ensin mahdollisuuden kunnostaa vanhan turvalaitteen. Joskus turvalaitteet ovat kuitenkin niin huonossa kunnossa, että ne on pakko purkaa ja korvata uudella laitteella. Jos vanha turvalaite joudutaan purkamaan, sovitaan siitä aina Museoviraston kanssa", kertoo meriväyläyksikön päällikkö Simo Kerkelä.

Esimerkiksi Tammisaaren edustalla oleva erittäin huonokuntoinen Storgaddenin tunnusmajakka joudutaan turvallisuussyistä purkamaan. Museovirasto on myöntänyt luvan purkamiselle.

Purettavia sektoriloistoja on viime vuosina korvattu lasikuituisilla loistokojuilla, jotka ovat kustannustehokkaita ja helppoja asentaa. Uusi loistokoppi mahdollistaa energiatehokkaan led-valolaitteen tai aurinkoenergian käytön.

Iso kuva - Lehmäsaaren loistokoppi kunnostettuna

Pieni kuva - Södra Hessalö, esimerkkinä lasikuituisesta loistokopista

Lisätietoja:

Meriväyläyksikön päällikkö Simo Kerkelä p. 029 534 3354 tai etunimi.sukunimi(at).liikennevirasto.fi

Väylätarkastaja Arto Säilynoja p. 029 534 3359 tai etunimi.sukunimi(at)liikennevirasto.fi