Takaisin

Lielahti–Kokemäki-ratahankkeen päällysrakennetyöt alkavat

Lielahti–Kokemäki-ratahankkeen päällysrakennetyöt alkavat

Julkaistu 16.8.2012

Lielahti−Kokemäki-ratahankkeen tämän vuoden isot päällysrakennetyöt alkavat ensi viikolla. Työt alkavat Nokialta ja päättyvät Vammalaan marraskuun lopussa.

Lielahden ja Kokemäen välinen noin 90 kilometrin pituinen rata peruskorjataan vuosien 2012−2015 aikana. Rataosa sijoittuu Tampereen, Nokian, Sastamalan ja Kokemäen kaupunkien alueelle. Koko väliltä uusitaan radan päällysrakenne, vaihdetaan kannatinlangat sekä uusitaan tukikerroksettomat sillat, esimerkiksi Putajan silta Kokemäellä, tukikerrollisiksi.

Tasoristeysturvallisuutta parannetaan muun muassa poistamalla tasoristeyksiä ja rakentamalla varoituslaitoksia. Tänä vuonna esimerkiksi Harjuniitystä Nokialta poistetaan vaarallinen kevyen liikenteen vartioimaton tasoristeys ja sen tilalle rakennetaan alikäytävä.

Tämän vuoden puolella Vammala−Kokemäki-rataosuudella vaihdetaan kannatinlangat ja uusitaan erottimet. Nokia−Vammala-rataosuudella muun muassa vaihdetaan kiskoja sekä pölkkyjä, puhdistetaan tukikerrosta, routaeristetään rata tarvittavilta osin, hitsataan kiskot jatkuviksi ja tehdään päällysrakennetöiden vaatimia sähkörata- ja turvalaitetöitä.

Lielahti−Kokemäki-rataosuudella tehtävät perusparannustyöt pitävät radan liikennöitävässä kunnossa ja pienentävät sen kunnossapidon kustannuksia. Hankkeen avulla taataan rakenteiden laadukas ja pitkä elinkaari. Lisäksi henkilöliikenteen suurin nopeus 140 km/h voidaan hyödyntää tehokkaammin, mikä lisää rataosuuden liikenteen täsmällisyyttä.

Hanke toteutetaan allianssimallilla. Kyseessä on yhteistoiminnallinen toteutustapa, jossa osapuolet jakavat hankkeeseen liittyvät riskit ja hyödyt sekä vaihtavat nykyisiä toteutusmalleja aktiivisemmin ja avoimemmin urakkaan ja sen kustannuksiin liittyvää tietoa.

Lielahti−Kokemäki-hankkeen rakentamistyöt ovat käynnissä 1.6.2012−31.5.2015. Radan peruskorjaus toteutetaan allianssimallilla. Allianssi, Liikennevirasto ja VR Track Oy vastaavat yhdessä hankkeen suunnittelusta ja toteuttamisesta.


reaktionapit