Takaisin

Länsimetro vähensi Länsiväylän liikennettä

Länsimetro vähensi Länsiväylän liikennettä

Julkaistu 23.05.2018

Länsiväylän liikenne on vähentynyt noin 4,6 prosentilla Länsimetron avaamisen jälkeen. Tiputus johtuu suurimmaksi osaksi linja-autoliikenteen dramaattisesta vähentymisestä. Myös henkilöautoliikenne on supistunut lähes prosentilla.

Liikennevirasto selvitti, miten Länsimetron avautuminen on vaikuttanut Länsiväylän liikenteen määrään. Tulokset ovat osittain ennakoituja.

"Meitä ei yllättänyt, että Länsiväylällä kulkeneiden linja-autojen määrä romahti samalla, kun monet bussilinjat katosivat", toteaa Liikenneviraston analytiikka-asiantuntija Pekka Kinnunen.

Linja-autoliikenteen vähentyminen ei kuitenkaan selitä kokonaan liikennemäärän pudotusta. Myös henkilöautoliikenne vähentyi noin 0,9 prosentilla ja kuorma-autoliikenne reilulla 20 prosentilla.

"Näiden tulosten pohjalta näyttäisi siltä, että ainakin osa autoilijoista on siirtynyt auton ratista metron kyytiin. Mitään valtavaa henkilöautoilusta luopumista Länsiväylällä ei ole kuitenkaan tapahtunut", Kinnunen sanoo.

Miten liikennemäärien muutos selvitettiin?

Liikennevirasto selvitti Länsiväylän liikenteen muutokset liikenteen automaattisten mittauspisteiden (LAM) keräämän datan perusteella. Mittauspaikaksi valittiin Hanasaaren LAM-piste.

Vertailujaksoina olivat 1.1–30.4.2017 ja 1.1.–30.4.2018 aikajaksojen liikennemäärät. Vuosia ei vertailtu keskenään päivämääräkohtaisesti, vaan käsittelyssä otettiin huomioon viikonpäivien vaihtelut. Maanantaita verrattiin siis maanantaihin ja lauantaita lauantaihin.

"Lopputuloksena syntyi vertailutietoa, josta voi nähdä Länsiväylän liikennemäärien vähentyneen Länsimetron avaamisen jälkeen. Koska liikenteen volyymit ovat suuria, myös pienet prosentit merkitsevät paljon. Esimerkiksi 0,9 prosentin tiputus henkilöautoliikenteessä tarkoittaa, että mittauspisteen ohi ajoi tämän vuoden tammi-huhtikuussa lähes 90 000 ajoneuvoa vähemmän kuin samoina kuukausina viime vuonna", Kinnunen valaisee.

Lisätietoa

Lataa tästä tarkempaa tietoa Länsiväylän liikennemäärien muutoksesta (pdf)

Analytiikka-asiantuntija Pekka Kinnunen,
Liikennevirasto,
Puh. 029 534 3250
etunimi.sukunimi(at)liikennevirasto.fi

 

 

 


reaktionapit