Takaisin

Lähijunien laiturinäytöille tieto junan pysähtymispaikasta

Lähijunien laiturinäytöille tieto junan pysähtymispaikasta

Julkaistu 09.01.2017

Pääkaupunkiseudun laiturinäyttöjen informaatiota on parannettu. Jatkossa matkustajat näkevät laiturinäytöistä kuinka pitkä lähiliikennejuna on tulossa ja mihin kohtaan laituria se pysähtyy. Näin matkustajat voivat siirtyä jo valmiiksi oikeaan kohtaan laituria, jolloin juniin nouseminen sujuvoituu. Uudistuksella parannetaan lähiliikenteen junien täsmällisyyttä.

Tieto saapuvan junan pituudesta lisättiin Kehäradan laiturinäyttöihin kesäkuussa. Nyt tehdyn uudistuksen myötä kaikkien lähijunien pituudet, mutta myös pysähtymispaikat saatiin näytöille. Uudistus vaati järjestelmäasennuksia sekä vanhempien näyttöjen uusimisia. Suurin osa laiturinäytöistä on jo asennettu, mutta joidenkin pienempien pääkaupunkiseudun asemien näyttöjä asennetaan vielä alkuvuodesta 2017.

Sektorointi on ollut kaukojunaliikenteessä käytössä jo vuodesta 2005. Käytännössä on todettu, että kun matkustajat siirtyvät oikeaan kohtaan laituria jo ennen junan tuloa, oman vaunun ja paikan löytyminen on jouhevampaa ja junat pääsevät lähtemään suunnitellusti.

”Nykyisin joillakin lähiliikenteen asemilla väkimäärä pakkautuu yhteen kohtaan, jolloin juniin sisään meneminen hidastuu, kun suurin osa käyttää yhtä ja samaa ovea”, toteaa yksikön päällikkö Mikko Poutanen Ramboll Finland Oy:stä.

”Kertomalla matkustajille etukäteen, mihin kohtaan laituria heidän odottamansa lähijuna pysähtyy, heille tarjotaan mahdollisuus asettua junan pysähtymisalueelle tasaisemmin. Tavoitteena on, ettei yhden vaunun sisäänkäynti kuormitu muita enemmän, vaan väkijoukko pääsee sisälle nopeammin ja junat matkaan täsmällisemmin.”

Liikennevirasto vastaa rautatieliikenteen matkustajainformaatiosta asemien ja laiturialueiden sähköisillä näytöillä. Tätä sektorointiuudistusta Liikennevirasto on tehnyt yhdessä HSL:n, VR:n, Rambollin ja järjestelmätoimittaja Funkwerkin kanssa.

Lisätietoja:

ylitarkastaja Kimmo Turunen, p. 029 534 3873 tai etunimi.sukunimi@liikennevirasto.fi

 

 

Fiksut väylät, älykäs liikenne - sinua varten

Liikennevirasto.fi

Twitter

Facebook