Hyppää sisältöön

Lahden eteläisen kehätien tunneleissa pelastusharjoituksia syys-lokakuussa

Julkaistu 15.9.2020 13.03

 

Viranomaiset harjoittelevat maantietunneli olosuhteissa tapahtuvien onnettomuuksien pelastustoimenpiteitä Liipolan ja Patomäen tunneleissa. Pelastusharjoituksia järjestetään neljänä eri päivänä 17.9.-8.10.2020. Harjoitusten aikana tunnelien läheisyydessä voi näkyä savua ja pelastuslaitoksen kalustoa. Harjoituksen järjestävät Päijät-Hämeen pelastuslaitos, hätäkeskus, poliisi ja Traffic Management Finlandin Tieliikennekeskus yhteistyössä Väyläviraston kanssa.

Kuvissa pelastusharjoitus käynnissä E18 moottoritiellä Lohjalla sijaitsevassa tunnelissa 1.9.2020.

Harjoitusten aikataulu

Kaikki onnettomuudet ovat lavastettuja.

  • 17.9.2020 tulipalo Liipolan tunnelissa
  • 24.9.2020 vaarallista ainetta kuljettava ajoneuvo joutuu onnettomuuteen Liipolan tunnelissa
  • 1.10.2020 tulipalo Patomäen tunnelissa
  • 8.10.2020 liikenneonnettomuus Liipolan tunnelissa

Harjoitukset ajoittuvat pääsääntöisesti iltapäivään. Savusta saattaa aiheutua lievää haittaa alueen asukkaille etenkin 1.10.2020 tapahtuvan harjoituksen yhteydessä. Savu ei ole peräisin oikeasta tulipalosta, vaan harjoituksissa käytettävästä tekosavusta.

Pelastusharjoituksissa kehitetään viranomaisten yhteistyötä hätätilanteissa

Pelastusharjoitusten tavoitteena on parantaa viranomaisten yhteistyötä aidoissa onnettomuus- ja hätätilanteissa. Erityisesti harjoitellaan onnettomuuksien pelastustoimenpiteiden johtamista sekä viranomaisten välistä tiedonkulkua ja yhteistyötä.

Harjoituksissa toimijat tutustuvat tunneleihin ja harjoittelevat tilanteita, joissa ajoneuvo syttyy palamaan, tunnelissa sattuu liikenneonnettomuus tai esimerkiksi vaarallista ainetta kuljettavan ajoneuvon tankki vuotaa. Pitkä maantietunneli on uusi ympäristö Päijät-Hämeen alueella esimerkiksi poliisille ja pelastuslaitokselle, ja siksi harjoitukset ovat tärkeitä.

Miten onnettomuustilanteet huomataan?

Lähes kilometrin mittaisessa Liipolan tunnelissa on häiriöhavaintojärjestelmä, joka ilmoittaa tieliikennekeskukseen, jos tunnelissa tapahtuu jotain normaalista poikkeavaa. Sekä Patomäen, että Liipolan tunneleissa on myös automaattiset paloilmoitusjärjestelmät. Tunnelien kamerat välittävät reaaliaikaista videokuvaa Tampereen tieliikennekeskukseen. Heti kun tieliikennekeskus havaitsee häiriön, tarkistaa tieliikennekeskus tunnelin tilanteen ja hälyttää tarvittaessa viranomaiset ja pelastuslaitoksen paikalle. Palohälytykset välitetään suoraan pelastuslaitokselle.

Liipolan ja Patomäen tunnelit koostuvat molemmat kahdesta, seinällä erotetusta tunneliputkesta, joiden välissä on hätäkäytäviä tai -ovia. Mahdollisissa hätätilanteissa tunnelissa olevat pelastautuvat vierekkäisen tunnelin kautta.

Tulevaisuudessa tunneleissa harjoitellaan vastaavia tilanteita jatkossa vähintään kahden vuoden välein.

Lisätietoja:  

Projektipäällikkö Janne Wikström, Väylävirasto, puh. 029 534 3600, [email protected]

Seuraa hanketta:

www.vayla.fi/vt12letke    

www.facebook.com/vt12letke

www.twitter.com/vt12letke (@Vt12Letke)

 

Vt12 Lahden eteläinen kehätie -hankkeen tavoitteena on varmistaa sujuvampi ja turvallisempi liikenne valtatiellä 12 sekä edistää maankäytön ja elinkeinoelämän kehittymismah­dollisuuksia koko Lahden seudulla. Hankekokonaisuuteen kuuluu valtatie 12 Lahden eteläisen kehätien rakentaminen ja maantien 167 Lahden eteläisen sisääntulotien parantaminen. 


Tämä artikkeli on vanha. Artikkeli voi sisältää vanhentunutta tietoa ja linkit eivät mahdollisesti toimi.