null
null Laadukasta hankintaa tavoitellaan avoimuudella

Laadukasta hankintaa tavoitellaan avoimuudella

Julkaistu 05.10.2016
Tämä artikkeli on vanha. Artikkeli voi sisältää vanhentunutta tietoa ja linkit eivät mahdollisesti toimi.

Liikenneviraston isoissa hankinnoissa on tiivistetty yhteistyötä palveluntuottajien kanssa ennen varsinaista tarjouskilpailua. Keskustelutilaisuudet ja tarjousten suullinen esittely ovat tapoja, joilla edistetään laadukasta hankintaa.

Lahden eteläinen kehätie ja vt 4 Oulu-Kemi hankkeessa tavattiin rakentajia ja suunnittelijoita ennen hankintaa. ”Tulevien hankkeiden esittelyn lisäksi haluamme kuulla, millaiset urakkamuodot ja kokonaisuudet olisivat alan mielestä tarkoituksenmukaisia”, kertoo projektien toteutusosaston johtaja Pekka Petäjäniemi.

Koska isot väylähankkeet toteutetaan laajemmassa määrin yhteistyömalleilla, pitää urakoitsijoiden ja suunnittelijoiden yhteistyön valmistelulle jäädä aikaa.  ”Näissä isoissa hankinnoissa on tärkeää kertoa etukäteen, mitä on tulossa, sillä palveluntuottajien hyvä valmistautuminen näkyy hyvinä tarjouksina”, sanoo Petäjäniemi. Onnistuneessa hankinnassa kilpailua syntyy riittävästi, toimittajat ovat sitoutuneet tekemiseen ja innovaatioille jää tilaa.

Lahden eteläisen kehätien projektipäällikkö Janne Wikström oli tyytyväinen ammattilaisten paneutumiseen: ”Tapaaminen herätti kiinnostusta ja lopputuloksena saimme varsin konkreettista materiaalia tarjouspyynnön laadinnan tueksi. Optimaalisista urakkakokonaisuuksista ja hankintamallista oltiin pitkälle yksimielisiä.” Keskustelutilaisuudessa käytiin ryhmätöinä läpi hanketta ja lisäksi toteutettiin kysely infra-alan tekijöille.

Kokonaisuudet on nyt päätetty: Lahden eteläisen kehätien kokonaisuus toteutetaan kolmena urakkana, joista kehätien toinen osa on suunnittele ja toteuta -urakka ja toinen allianssi. Kolmas osa hankkeesta eli maantie 167 toteutetaan kokonaisurakkana.

Meitä kiinnostaa aidosti, mitä urakoitsijoilla on tarjota. Tavoitteena oli hankkia tietoa laadukkaan hankintapäätöksen tueksi.

Tarjousvaiheessa suullisia esittelyjä

Tarjousvaiheessa on kokeiltu tarjousvaiheen kahdenvälisen vuoropuhelun lisäksi myös suullisia tarjousten esittelyjä esimerkiksi vt 4 Huutomäen kohdan hankkeessa Äänekoskella sekä Laihian kohdan hankkeissa. Demot ovat ICT-projekteissa olleet käytössä pitkään, mutta rakentamisen hankinnoissa harvinaisempia. ”Meitä kiinnostaa aidosti, mitä urakoitsijoilla on tarjota. Kirjallisen tarjouksen lisäksi annoimme mahdollisuuden osoittaa tietotason ja perehtymisen suullisesti. Tavoitteena oli hankkia tietoa laadukkaan hankintapäätöksen tueksi”, kiteyttää projektijohtaja Ari Mäkelä. ”Demot sopivat hyvin esimerkiksi rajoitettuun menettelyyn ja alle tunnin esittelyssä hyvin valmistautunut urakoitsija ehtii näyttää kyntensä.”

Tutustu käynnissä ja suunnitteilla oleviin hankkeisiin