Hyppää sisältöön

Kuopion ratapihan parantamistöiden aloittaminen siirtyy syksylle 2022

Julkaistu 16.3.2022 10.15

 

Kuopion ratapihan parantamistyöt oli tarkoitus aloittaa nyt huhtikuussa henkilöratapihan pohjoisen reunan raiteiden purkamisella. Rakentaminen siirtyy ensi syksylle, sillä Väylävirasto on päättänyt antaa lisäaikaa rakentamisurakan kilpailutukselle. 

”Päätimme antaa lisäaikaa Kuopion rakentamisurakan tarjousten jättämiselle reilusti, aina kesäkuuhun asti. Tämä tarkoittaa, että hankkeen aloittaminen viivästyy muutamalla kuukaudella. Näin ollen Puijonkadun alikulkusilta puretaan vasta syksyllä”, kertoo projektipäällikkö Vesa Ruohomäki Väylävirastosta. 

“Syy aikataulumuutokseen on riskien kasautuminen. Suunnittelu on myöhässä lähtötietojen viivästymisestä johtuen. Tämänhetkiset arviot rakennusmateriaalien saatavuudesta ja etenkin niiden hinnoista ovat myös hyvin epävarmoja, johtuen muun muassa Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan. Näistä syistä emme halua kiirehtiä urakoitsijoita jättämään tarjouksiaan juuri tällä hetkellä,” Ruohomäki toteaa.

Rakentaminen alkaa näkyä ratapihalla ja Puijonkadulla syyskuussa 2022. Henkilöratapihan muutokset ja Puijonkadun alikulkusilta saadaan tehtyä valmiiksi lähes alkuperäisessä aikataulussa vuoden 2023 marraskuuhun mennessä. Kesälle 2024 jää tavararatapihan raidemuutokset sekä uusien turvalaitteiden käyttöönotto. 

Kuopion ratapiha -hankkeen kustannusarvio on 36 miljoonaa euroa. Kokonaisuuteen kuuluu henkilö- ja tavaraliikenteen ratapihojen, matkustajatunnelin ja matkatavaraluiskan sekä Puijonkadun alikulkusillan uusimisen. Henkilöratapihalle tehdään uudet hissit ja kunnostetaan laiturit, mikä mahdollistaa esteettömät kulkureitit laitureille ja junaan. Työt tehdään vanhaa, 1930-luvun arkkitehtuuria kunnioittaen. Rakentaminen ajoittuu vuosille 2022–24.

Kuopion ratapihan parantamisen seurauksena saadaan kustannussäästöjä käytön ja kunnossapidon kautta, kun myös radan turvalaitteet uusitaan. Junaliikenteen täsmällisyys paranee, koska moderni tekniikka vähentää häiriöitä liikenteenohjauksessa. 

Lisätietoja:

Väylävirasto, projektipäällikkö Vesa Ruohomäki, 029 534 3258, [email protected]

Linkki hankkeen sivuille: www.vayla.fi/kuopion-ratapiha