Takaisin

Keskikaistalla kukkii

Keskikaistalla kukkii

Julkaistu 24.6.2015

 Valtatien 1 perenna-alueella Turussa kukkivat nyt ruohosipuli, hopeahärkki ja mirrinminttu.

Valtatiellä 1 Kupittaan kohdalla Turussa moni autoilija on kiinnittänyt huomiota keskikaistan poikkeuksellisen kukkeaan ilmeeseen. Kyseessä on melkoisen mittava koealue, jossa testataan eri pensas-, perenna- ja koristeheinälajien soveltuvuutta valtaväylän vaativaan ympäristöön. Tavoitteena on löytää uusia, helppohoitoisia tapoja vihreyttää taajamissa sijaitsevien pääväylien ympäristöä.

Koealueen pensaat istutettiin vuosi sitten keväällä. Noin 350 m2 alueelle istutettiin seitsemää eri pensaslajia: paljakkapaju 'Haltija', peittopaju 'Tuhkimo', grönlanninhanhikki 'Nuuk', pensashanhikki 'Red Robin', kääpiölumimarja 'Arvid', tummakeijuangervo 'Lilly' ja lamovuohenkuusama 'Kajo'. Pensashanhikki 'Red Robin' ei ole erityisemmin pitänyt kasvupaikastaan, mutta muut lajit ovat toistaiseksi menestyneet mukavasti.

Noin 450 m2 suuruinen perenna- ja koristeheinäalue perustettiin elokuussa 2014 käyttäen perenna- ja heinämattoja. Kasvilajisto valittiin mahdollisimman monipuoliseksi tiiviisti kasvavista, matalista ja kilpailukykyisistä lajeista. Koealueen perennalajeja ja lajiyhdistelmiä ovat jättipoimulehti, ruoholaukka + ahomansikka, hopeahärkki, ketoneilikka, verikurjenpolvi, tuoksukurjenpolvi, mirrinminttu, rönsyleimu, japaninhanhikki, tähkätädyke, kangasajuruoho, mäkitervakko + huopakeltano + ketoruusuruoho ja tarhatyräkki. Koealueen heinälajeja ovat vahasara, hopeatoppo, metsälauha, sininata, jäykkänata ja lupikka.

Perenna-alue oli jo lokakuussa rehevöitynyt huomattavasti ja suurin osa lajeista on muodostanut peittävän kasvuston. Talvella suurinta tuhoa oli saanut aikaan vesimyyrä, joka oli herkutellut erityisesti japaninhanhikin, ketoruusuruohon ja tuoksukurjenpolven juurilla. Muuten perenna- ja heinäkasvustot ovat pääasiassa varsin hyvässä kunnossa. Aukkopaikkojen odotetaan täydentyvän itsestään naapurikasvien levittäytyessä tyhjälle alueelle. Yhtenä tavoitteena onkin löytää erilaisissa olosuhteissa kukoistavia perennalajeja, joita voitaisiin jatkossa käyttää monilajisissa istutuksissa dynaamisena kasvustona, jossa mahdollisia aukkopaikkoja täydentävät kulloisissakin olosuhteissa parhaiten menestyvät lajit.

Pensas- ja perennalajeja kokeillaan yhteistyössä Luonnonvarakeskuksen, Liikenneviraston ja Varsinais-Suomen ELY-keskuksen kesken.


reaktionapit