null Kesänopeudet voimaan viikonloppuun mennessä

Kesänopeudet voimaan viikonloppuun mennessä

Julkaistu 02.04.2017

Kesänopeudet otetaan käyttöön koko maassa torstain ja perjantain (6.-7.4.2017) aikana. ELY-keskukset tarkistavat teiden kunnon ennen nopeusrajoitusten vaihtamista. Huonokuntoisimmilla tieosuuksilla alennetut nopeusrajoitukset voidaan jättää voimaan siihen asti, kunnes päällysteet on korjattu.

Talven ajaksi alennetut nopeusrajoitukset poistetaan viikonloppuun mennessä. Vaihtuvien nopeusrajoitusmerkkien teillä kesänopeuksia on voitu käyttää hyvissä ajo-olosuhteissa jo maaliskuun alusta alkaen.

Moottoriteillä nopeusrajoitus nostetaan takaisin 120 kilometriin tunnissa, mikäli tieosuudella ei ole pysyvästi alempaa rajoitusta. Pääteillä 80 kilometriin tunnissa lasketut nopeudet palautetaan 100 kilometriin tunnissa. Suurin sallittu nopeus näkyy nopeusrajoitusmerkissä.

Vaikea talven takia joillakin teillä on halkeamia ja muita vaurioita. Pahiten vaurioituneilla tieosuuksilla alennetut nopeusrajoitukset voidaan jättää voimaan siihen asti, kunnes päällyste on kunnostettu. Päällystetyt tiet ovat kärsineet talven lauhoista keleistä harvinaisen paljon, koska päällysteiden jäätymis-sulamissyklejä on ollut koko maassa noin 50 % keskimääräistä enemmän.

Fiksu kuski huomioi aina ajokelin ja muut liikkujat

Näin keväällä on tärkeä huomioida, että ajokelit voivat vaihdella erittäin hyvästä aina äärimmäisen huonoon. Yöpakkasten jälkeen tie voi olla liukas, eikä lumi- ja räntäsateiltakaan aina vältytä. Viisaat kuskit tietävät, että turvallinen ajo voi edellyttää huomattavasti alempaa nopeutta kuin liikennemerkki sallii.

Kevätaurinko houkuttelee teille ja pientareille myös kävelijöitä, pyöräilijöitä ja mopoilijoita. Muut liikkujat kannattaa huomioida esimerkiksi jättämällä heille riittävästi tilaa kohdatessa ja ohittaessa. Lisäksi kuskien tulee välttää lian ja soran roiskuttamista.

Järkevä kuljettaja muistaa totta kai myös varautua matkaan huolella. Yksi hyvä keino varautumiseen on ajokelin ja liikennetilanteen tarkistaminen Liikenneviraston Liikennetilanne-palvelusta: http://liikennetilanne.liikennevirasto.fi/.

Lisätietoa

ELY-keskusten tiedotteet aiheesta:
Uusimaa
Pirkanmaa
Kaakkois-Suomi
Keski-Suomi
Lappi
Itä-Suomi

Tiedottaja Niko Hyppönen
Liikennevirasto,
puh. 029 534 3131
etunimi.sukunimi(at)liikennevirasto.fi

Liikenteen ohjauksen asiantuntija Tuomas Österman,
Liikennevirasto,
puh. 029 534 3630
etunimi.sukunimi(at)liikennevirasto.fi

Liikennejärjestelmäasiantuntija Auli Forsberg,
Liikennevirasto,
puh. 029 534 3903
etunimi.sukunimi(at)liikennevirasto.fi

Lisätietoa kelirikosta: http://www.liikennevirasto.fi/-/kelirikkoa-ennakoidaan-maanteilla-laajalle-alueelle-rautateilla-routimishaittoja-vahaisesti

 

 

Tämä artikkeli on vanha. Artikkeli voi sisältää vanhentunutta tietoa ja linkit eivät mahdollisesti toimi.