null
null Kaupunkiseutujen sähköbussiliikenteen edistämistä selvitetty

Kaupunkiseutujen sähköbussiliikenteen edistämistä selvitetty

Julkaistu 26.04.2017
Tämä artikkeli on vanha. Artikkeli voi sisältää vanhentunutta tietoa ja linkit eivät mahdollisesti toimi.

Liikennevirasto on yhteistyössä Lahden, Oulun, Porin ja Vantaan kaupunkien kanssa teettänyt sähköbusseihin liittyvän selvityksen. Selvitys keskittyy kaupunkiseutujen sähköbussiliikenteeseen.

Nyt tehdyn selvityksen tavoitteena oli lisätä kaupunkien ja joukkoliikenteen toimivaltaisten viranomaisten tietoa sähköbussiliikenteen suunnitteluun ja hankintaan liittyvissä kysymyksissä. Selvityksenä yhtenä tavoitteena oli myös edistää sähköbussien käyttöönottoa Suomessa ja siten tukea hallituspoliittisten, kansallisten ja EU-tason tavoitteiden toteutumista.

Selvityksessä pohdittiin muun muassa sähköbussiliikenteen ominaisuuksia, hyötyjä ja haasteita, järjestämistapaa, bussien latausta ja latausajan tarvetta, akkukapasiteettia, teknologiaa, liikennöintiä kylmissä talviolosuhteissa sekä taloudellista kannattavuutta.

”Tehty työ oli vasta pintaraapaisu ja aihepiirissä riittää lisäselvitettävää”, toteaa joukkoliikenneasiantuntija Laura Langer Liikennevirastosta.

”Jatkotoimenpiteistä tunnistettiin tarve selvittää sähköbussiliikennöintiä liikennöitsijöiden näkökulmasta. Laajemman ja monipuolisemman kuvan saamiseksi tulevaisuudessa saattaa olla tarpeen selvittää myös sähköbussiliikenteen kansainvälisiä kokemuksia erityisesti Pohjoismaista ja muualta Euroopasta”, Langer jatkaa.

Sähköbussiliikennettä on jo Espoossa, Helsingissä, Tampereella ja Turussa, mutta sähköbusseihin liittyvää liikennöinnin kilpailuttamista ei ole Suomessa vielä tehty. Sen sijaan Tampereella ja Turussa on jo kilpailutettu täyssähköbussikalusto ja latausinfrastruktuurin järjestäminen. 

Selvityksen teki Trafix Oy. Selvitykseen haastateltiin HSL:n sekä Espoon, Tampereen ja Turun kaupunkien edustajia.

Lue selvitys täältä.

Lisätietoja:
joukkoliikenneasiantuntija Laura Langer, p. 029 534 3906, [email protected]