Hyppää sisältöön

Juhannuksena vuoden pisimmät ruuhkat maanteillä

Julkaistu 20.6.2011

Juhannusliikenne koettelee Etelä-Suomen pääteiden vetokykyä ja kuljettajien sietokykyä. Jotkut tiet täyttyvät autoista torstaina ja sunnuntaina useiksi tunneiksi, nelostie lähes kymmeneksi tunniksi. Pahimmillaan ruuhka voi lisätä matka-aikaa jopa tunnilla, kenties enemmänkin. Vilkkaimpia aikoja ja teitä onkin syytä välttää.

Juhannuksen menoliikenteen pahimpia ruuhkia ennustetaan torstai-illaksi kello 14–21. Pisimpiä meno- ja paluuliikenteen ruuhkia odotetaan valtatielle 5 Heinolan Lusin ja Mikkelin välille. Kuopion suuntaan menijät voivat kiertää esimerkiksi ajamalla valtatietä 6 Kouvolan kautta tai valtatietä 4 Lusista Toivakkaan. Nämä reitit vetävät todennäköisesti paremmin kuin valtatie 5.

Ruuhkapaikkoja on myös kantatiellä 51 Espoonlahden jälkeen Kirkkonummella, missä rakennetaan uutta moottoritietä. Valtatielle 9 Tampereelta itään sekä saaristotielle 180 Nauvoon ja Korppooseen syntyy myös ruuhkaa.

Menoliikennettä on runsaasti vielä juhannusaattona kello 9-14 välillä. Tällöin ruuhkat ovat jo selvästi lyhyempiä kuin torstaina.

Juhannuksen paluuliikenne on vilkasta sunnuntaina puolesta päivästä alkaen ja jatkuu lähelle puolta yötä. Paluuruuhkia eivät merkittävästi vähennä juhannukselta lomalle jäävät. Ruuhkapaikat ovat samat kuin menoliikenteessä.

Kesällä tehdään runsaasti tie- ja siltatöitä, mutta ne keskeytetään torstaina ennen juhannusliikenteen alkua, eivätkä ne haittaa merkittävästi liikennettä.
 
Liikennevirasto kertoo tärkeät tiedot tieliikenteen häiriöistä juhannusmatkailijoille radioiden kautta ja internetissä www.liikennevirasto.fi. Tienkäyttäjän linja 0200 2100 ottaa ympäri vuorokauden vastaan tietoja teiden kunnosta ja liikenteen ongelmista paikallispuhelun hinnalla.

Juhannusjonot turvallisia, mutta yöt vaarallisia

Juhannusliikenteessä onnettomuusvaara on suurin juuri ennen pahinta ruuhkaa, jolloin ajetaan suurilla nopeuksilla. Jonoissa ajettaessa sattuu harvoin pahoja onnettomuuksia. Lieviä onnettomuuksia tulee liikenteen yllättäen hidastuessa tai pysähtyessä.  Pahimmat onnettomuudet kuitenkin usein sattuvat lujaa ajaville yön juhlijoille, jotka eivät aina edes käytä turvavyötä.
 


Tämä artikkeli on vanha. Artikkeli voi sisältää vanhentunutta tietoa ja linkit eivät mahdollisesti toimi. Julkaisumme löytyvät kootusti nykyään Doria-julkaisuarkistosta