Hyppää sisältöön

Joulun menoliikenteessä vilkkainta aatonaattona

Julkaistu 17.12.2015

Joulun menoliikenteen arvioidaan olevan vilkkainta tiistaina 22.12. ja aatonaattona 23.12. Liikenneviranomaiset suosittelevat liikenteeseen lähtijöitä muistamaan joulumielen lisäksi maltin ja turvavälit. Joululiikenteeseen lähdetään näillä näkymin lauhassa ja sateisessa säässä.

Vuodenaikaan nähden joulun liikenne on vilkasta, vaikka määrältään vain puolet esimerkiksi juhannusliikenteestä. Maanteille ei odoteta tänä vuonna kovia ruuhkia. Vaihtelevat säät ja kelit sekä pimeys sen sijaan saattavat hidastaa matkantekoa ja lisätä onnettomuusriskiä.

Joulun menoliikenne vilkastuu tiistaina 22.12.

Liikennevirasto arvioi joululiikenteen alkavan hiljalleen jouluviikkoa edeltävänä viikonloppuna. Erityisesti asiointiliikenne kauppakeskittymien läheisyydessä voi aiheuttaa viikonloppuna pääkaupunkiseudun kehäteillä paikoittaista liikenteen jonoutumista. Suurin osa autoilijoista lähtee joulun viettoon kuitenkin vasta jouluviikolla.

Joulun menoliikenteen odotetaan vilkastuvan tiistaina 22.12. kello 13 alkaen ja pysyvän vilkkaana iltaseitsemään asti. Vilkkaimmaksi joululiikenteen päiväksi ennustetaan aatonaattoa, keskiviikkoa 23.12. Menoliikenteen odotetaan aatonaattona painottuvan kello 11–17 välille. Joulun menoliikenteessä vilkkaimpia teitä ovat Helsingistä pois johtavat tiet Hämeenlinnan, Lahden ja Porvoon suuntaan.

"Nopeudet saattavat Etelä-Suomen pääteillä hieman laskea ja myös isojen kaupunkien lähialueille voi kertyä lyhyitä jonoja menoliikenteen vilkkaimpina tunteina. Liikenne sujuu kuitenkin todennäköisesti varsin hyvin, mikäli ajokeli on normaali ja liikenneonnettomuuksilta vältytään", kertoo liikennekeskuspäällikkö Marketta Udelius.

Pitkänmatkan liikenteen lisäksi taajamien lähellä on runsaasti asiointiliikennettä joulunaluspäivinä. Jouluaattona liikkeellä ovat lyhyitä matkoja kulkevat ja hautausmailla kävijät.

 

 

Turvavälit ja rauhallisuus ajankohtaisia myös joululiikenteessä

Matkan huolellisella etukäteissuunnittelulla voi välttää monta harmia. Kannattaa esimerkiksi miettiä, voisiko matkalle lähtöä aikaistaa tai myöhäistää muutamalla tunnilla ja näin välttää ruuhkahuipun. Pari tuntia myöhemmin tehty lähtö voi vaikuttaa merkittävästi matkanteon mukavuuteen, kun aikaa ei kulu jonotteluun.

”Ajaessa kannattaa myös muistaa, että yhtenäisen autojonon ohittelu ei käytännössä nopeuta matkantekoa yhtään, pikemminkin päinvastoin. Koko liikennevirran keskinopeus vain laskee, kun jonossa olijat joutuvat hidastamaan päästäessään ohittajat takaisin jonoon. Tämä kannattaa muistaa erityisesti ohituskaistatieosuuksilla", muistuttaa Trafin Jussi Pohjonen.

Lisäksi Liikenneturva varustaisi joululiikenteeseen lähtijät turvavälillä. Turvaväli tekee liikenteestä kaikille sujuvampaa ja turvallisempaa.

”Liian lyhyt välimatka voi johtaa peräänajoon ja pahimmillaan ketjukolariin, siksi etäisyydestä on tärkeä pitää huolta. Riittävä turvaväli vapauttaa myös ajamasta edellä ajavan ehdoilla ja kunnon välillä pystyy paremmin ennakoimaan tilanteita”, kehittämispäällikkö Antero Lammi Liikenneturvasta kannustaa.

Myös poliisi huomauttaa, että ajomatkaan on varattava riittävästi aikaa ja joulumieltä mukaan, jotta kaikilla on turvallista ja leppoisaa tien päällä.

"Poliisi valvoo myös joulun aikana tieliikenteen turvallisuutta. Muistakaa käyttää turvavöitä ja turvaistuimia sekä heijastimia", poliisitarkastaja Heikki Ihalainen Poliisihallituksesta muistuttaa.

Paluuliikenne vilkkaimmillaan 27.12.

Joulunvietosta palaillaan kotipaikkakunnille tasaisesti tapaninpäivästä lähtien. Paluuliikenteen vilkkain päivä on sunnuntai 27.12. Sunnuntaina liikenteen määrä lähtee kasvuun heti aamusta ja pysyy vilkkaana iltaan asti. Huippu ajoittuu klo 12–20 välille. Paluuliikenteen vilkkain tiejakso on valtatiellä 4 Lahdesta kohti Helsinkiä.

Tarkista sääennustukset ja varoitukset ennen matkaa

Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin mukaan joulun menoliikenne alkaa lauhassa säässä. Pilvisyys on runsasta ja ennen joulua maan yli kulkee useita sadealueita. Maan etelä- ja länsiosassa sateet tulevat enimmäkseen vetenä, aivan idässä ja pohjoisessa myös räntänä ja lumena. Etelä-Suomessa lämpötila pysyttelee ennen joulua pääasiassa plussan puolella.

Vaihtelevien ajokelien takia viimeisimmät säätiedot ja voimassa olevat varoitukset on hyvä tarkistaa Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilta www.ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset ennen liikenteeseen lähtemistä. Liikenteen sujumisesta ja keliolosuhteista kerrotaan myös radioissa.

Ajankohtaisen liikennetilanteen ja kelikameroiden kuvat voit tarkistaa Liikenneviraston Liikennetilanne-palvelusta, joka löytyy osoitteesta http://liikennetilanne.liikennevirasto.fi/

 

Lisätietoa

Ajankohtaisesta liikennetilanteesta lisätietoa Liikennetilanne-palvelusta:
http://liikennetilanne.liikennevirasto.fi/

Tienkäyttäjän linja (24h/vrk)
p. 0200 2100
Ilmoitukset liikennettä vaarantavista ongelmista tiestöllä.

Twitter: @Liikennetilanne ja @LiikennePKS

Liikenteen asiakaspalvelu
Asiakaspalvelu palvelee (ark. klo 9-16)
p. 0295 020 600

johtava asiantuntija
Jussi Pohjonen,
Trafi,
p. 029 5345 310,
jussi.pohjonen(at)trafi.fi
Twitterissä @JussiPohjonen

Poliisitarkastaja
Heikki Ihalainen,
Poliisihallitus
p. 0295 481756.

kehittämispäällikkö
Antero Lammi,
Liikenneturva,
p 020 7282 346

Ilmatieteen laitos
ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset
twitter.com/meteorologit

Tiedotteen liitteenä löytyy myös kartta, johon merkitty joulun menoliikenteen ruuhkaisimmat tieosuudet. 

Liitteet

Tämä artikkeli on vanha. Artikkeli voi sisältää vanhentunutta tietoa ja linkit eivät mahdollisesti toimi. Julkaisumme löytyvät kootusti nykyään Doria-julkaisuarkistosta