Takaisin

Joulun menoliikenne ajetaan vaihtelevassa kelissä

Joulun menoliikenne ajetaan vaihtelevassa kelissä

Julkaistu 20.12.2011

Joulun meno- ja paluuliikenne keskittyvät kumpikin pääosin yhdelle päivälle viikonloppuun osuvan joulun vuoksi. Liikenteen odotetaankin sujuvan Suomen maanteillä lähes normaalisti, mutta jonoja saattaa syntyä Etelä-Suomen pääteille sekä meno- että paluuliikenteen vilkkaimpina tunteina. Matkustamiseen on hyvä varata lisäaikaa myös pimeyden ja vaihtelevien kelien vuoksi.

Menoliikenteeseen on osaan maata luvassa lumisadetta, ja lämpötila vaihtelee maan eri osissa nollan molemmin puolin. Ajokelin odotetaan olevan huono Itä- ja Pohjois-Suomessa. Reitinvalinnassa kannattaa suosia pääteitä, sillä niitä hoidetaan tehostetusti joulun meno- ja paluuliikenteen aikana. Pääteillä eivät tietyötkään merkittävästi haittaa, lieviä nopeusvaikutuksia lukuun ottamatta.

Vaikka tänä vuonna moni jää viettämään joulua kotiin, liikenne on vuodenaikaan nähden vilkasta. Määrällisesti joulun liikenne on kuitenkin vain puolet juhannusliikenteestä.

Vilkkaimmillaan joulun menoliikenne on perjantaina aaton aattona puolesta päivästä aina kello 18 asti. Osa tosin lähtee matkalle jo torstaina. Eniten liikennettä on Etelä-Suomen pääteillä, erityisesti Helsingistä pohjoiseen johtavilla valtatiellä kolme Tampereelle ja valtatiellä neljä Lahteen ja Heinolaan. Joillekin tieosuuksille saattaa syntyä jonoja. Myös talvikeli alentaa nopeuksia. Muilla teillä liikennettä on vähemmän, mutta vilkkaimmat tunnit osuvat likimain samoihin ajankohtiin.

Pitkämatkaisen liikenteen lisäksi taajamien lähellä on runsaasti asiointiliikennettä perjantai-iltana. Jouluaattona lauantaina maanteillä on vilkasta kello 10 ja 13 välillä. Jouluaaton iltapäivänä hautausmaiden ympäristössä on paljon liikennettä.

Joulun paluuliikenne on huipussaan maanantaina tapaninpäivänä kello 14 ja 19 välillä ja saattaa ajoittain jonkin verran jonoutua, vaikkei nopeuksien odoteta juuri hidastuvan normaaleista talvinopeuksista.

Aikaisempien vuosien tapaan joulun ja uudenvuoden ympärillä itään menevä raskas liikenne ruuhkautuu raja-asemilla kilometrien mittaisiksi jonoiksi, jotka haittaavat myös henkilöautoliikennettä.

Keliennuste auttaa reitin suunnittelussa

Talvikeleillä etenkin on viisasta suunnitella matkareitti ennakkoon. Apuna kannattaa käyttää Liikenneviraston keliennustetta ja ajantasaista liikennetietoa sekä yleisiä sääennusteita. Matka-aikataulusta ei kannata tehdä liian tiukkaa. Tietoja tieliikenteen häiriöistä raportoidaan myös radiossa.

Tienkäyttäjän linja 0200 2100 ottaa ympäri vuorokauden vastaan tietoja teiden kunnosta ja liikenteen ongelmista paikallispuhelun hinnalla.

Turvallista matkaa!


reaktionapit