Takaisin

Jo 210 metriä tunnelia - Vt 12 Lahden eteläisen kehätien tunnelilouhinnat etenevät suunnitellusti

Jo 210 metriä tunnelia - Vt 12 Lahden eteläisen kehätien tunnelilouhinnat etenevät suunnitellusti

Julkaistu 21.09.2018

Uuden kehätien Lahden päässä (1B -hankeosa) louhintoja tehdään Liipolan tunnelin kohdalla.

Liipolan liikennetunnelin louhinta on käynnissä kallion sisällä. Tunneli on kilometrin pituinen ja siihen sisältyy kaksi kalliotunneliosuutta sekä betonitunneliosuudet tunnelin länsipäässä sekä keskellä. Asuinalueen alla kulkevaa tunnelia on jo louhittu noin 210 metriä, joka on noin 15 prosenttia Liipolan kohdalla louhittavasta metrimäärästä.

"Tunnelilouhinnat alkoivat loppukeväällä ensimmäisen tutkimustunnelin louhimisella, joka sukeltaa Jyrkänkadun alle. Alkukesän mittaan saavutettiin liikennetunneli, josta louhinta jatkui liikennetunnelien louhintana neljään suuntaa. Jyrkänkatu 6B on ensimmäinen rakennus, jonka alapuolella louhinnat on tehty ja työ siirtyy koko ajan kauemmaksi", kertoo Liikenneviraston projektijohtaja Janne Wikström.

Liipolan välitunnelin kohdalla sekä Liipolan tunnelin länsipäässä on alkamassa tunnelin suuaukkojen avolouhinta. Avolouhintaräjäytykset toteutetaan peitettynä. Liipolan itäpään louhintoihin verrattuna kumimatot osaltaan vaimentavat hieman räjäytysäänen ja ilmanpaineaallon kokemista. Avolouhinnan valmistuttua päästään aloittamaan tunnelilouhinta myös suuaukoilta. Tunnelilouhintojen edettyä tunnelin sisälle, vaimenee asutusalueille leviävät räjäytysäänen ja ilmanpaineaaltojen vaikutus. Tavoiteaikataulu Liipolan tunnelilouhintojen valmistumiselle on kesä 2019.

Kuvassa Liipolan tunnelin itäisen suuaukon louhinta ja kiven murskaus.

Louhinnan etenemistä voi seurata netissä

Liipolan tunnelin louhintaa voi seurata palvelusta kartta.lahti.fi. Kun pääset sivuille, valitse kartalla näkyvät tiedot -> Liikenne-> Lahti Eteläinen kehätie -> ja niiden hankeosien seuranta (1A tai 1B), joiden louhintojen etenemistä haluat tarkastella.

Vinkki: kun kartan avaa, se ei automaattisesti näytä juuri louhintojen kohtaa vaan sinun täytyy itse siirtää kartta oikeaan kohtaan, esim. Liipolan tai Soramäen kohdalle.

Tieto seuraavasta louhintaräjäytyksestä tekstiviestillä

Joskus louhintaräjäytyksiin on hyvä voida varautua etukäteen, ja me haluamme auttaa ennakoinnissa. Liipolan kohdalla tapahtuvista louhintaräjäytyksistä voi tilata itselleen tekstiviestin. Tekstiviesti kertoo seuraavasta louhintaräjäytyksestä noin 20 minuuttia aikaisemmin. Tekstiviestipalveluun liityt lähettämällä nimesi ja kännykkänumerosi VALTARIN puhelinnumeroon 050 308 4770.

Lisätiedot:
Projektijohtaja Janne Wikström, Liikennevirasto, puh. 029 534 3600, janne.wikstrom@liikennevirasto.fi

Seuraa hanketta:
www.liikennevirasto.fi/vt12letke
www.facebook.com/vt12letke
www.twitter.com/vt12letke (@Vt12Letke)

 

Vt12 Lahden eteläinen kehätie -hankkeen tavoitteena on varmistaa sujuvampi ja turvallisempi liikenne valtatiellä 12 sekä edistää maankäytön ja elinkeinoelämän kehittymismahdollisuuksia koko Lahden seudulla. Hankekokonaisuuteen kuuluu valtatie 12 Lahden eteläisen kehätien rakentaminen ja maantien 167 Lahden eteläisen sisääntulotien parantaminen. Työt maantiellä 167 alkoivat keväällä 2017 ja valtatien 12 osalta keväällä 2018.


reaktionapit