Hyppää sisältöön

Jätetään rata jatkossakin rauhaan

Julkaistu 16.10.2023 8.45

Nuorille suunnattu Jätä rata rauhaan -kampanja muistuttaa jälleen syyslomaviikoilla siitä, että rautatielle ei ole mitään asiaa. Animaation ja sen maailmaan sijoittuvan pelin avulla voi avata keskustelun rataturvallisuudesta lasten ja nuorten kanssa.

Minkäänlainen oleskelu tai muu luvaton toiminta rautatiellä tai sen välittömässä läheisyydessä ei ole sallittua. Oman hengenvaaran lisäksi pelissä on myös junamatkustajien turvallisuus sekä junakaluston ja liikenneinfran kunto.

”Radalle meneminen, junan katolle kiipeäminen tai minkäänlaisen esineen radalle asettaminen on hengenvaarallista ja kiellettyä myös laissa. Asiattomasta radalla oleskelusta tehdään aina ilmoitus hätäkeskukseen tai poliisille. Juna ei voi väistää”, muistuttaa rautatieturvallisuuden johtava asiantuntija Marko Tuominen Väylävirastosta.

Pääsetkö uuden kampanjapelin läpi?

Väylävirasto kampanjoi Jätä rata rauhaan -teemalla kahdella syyslomaviikolla eli 16.–29.10.2023. Viime syksynä ensi-iltansa saaneen ja suuren huomion keränneen animaation lisäksi nuoria muistutetaan rautatieturvallisuudesta myös uuden selainpohjaisen, animaation maailmaan sijoittuvan ilmaisen pelin avulla. Peliä kokeilevat ja kommentoivat myös valitut somevaikuttajat.

”Viime syksynä saimme hienosti huomiota tärkeälle asialle. Toivomme, että keskustelua syntyy nytkin niin nuorten keskuudessa kuin vanhempien tai muiden kasvattajien parissa sekä kotona että kouluissa. Tällä kertaa kampanja näkyy ja kuuluu etenkin nuorten suosimassa TikTokissa ja tietysti myös Väyläviraston omissa kanavissa”, kertoo Väyläviraston viestintäpäällikkö Hanna Ackley.

Ota rataturvallisuus puheeksi nuorten kanssa

Lasten ja nuorten kanssa on tärkeää keskustella siitä, miksi rautatiellä ei saa liikkua. Teemaa kannattaa pohtia yhdessä, ja aloittaa voi esimerkiksi kampanja-animaation ja pelin pohjalta. Lisää eväitä kotona, koulussa tai muualla käytävään keskusteluun löytyy Väyläviraston verkkosivuilta. Katso kysymyksiä ja vastauksia keskustelun tueksi.

Verkkosivuilta löytyy myös infopaketti radalla liikkumisen vaaroista vanhemmille ja muille kasvattajille. Katso vinkit kasvattajille.

Lisätietoja:

Rautatieturvallisuus:
rautatieturvallisuuden johtava asiantuntija Marko Tuominen, Väylävirasto
p. 029 534 3981
[email protected]

Jätä rata rauhaan -kampanja:
viestintäpäällikkö Hanna Ackley, Väylävirasto
p. 029 534 3027
[email protected]

Katso myös:

Miksi rautatiellä ei saa liikkua?

Kokeile Jätä rata rauhaan -peliä