Huikun silta: 747 metriä teräspalkkeja työnnettävänä

Julkaistu 11.7.2025

Huikun sillan massiiviset teräslohkot liukuvat pikku hiljaa omille paikoilleen, kun kesäkuussa alkanut työntöasennus jatkuu. Se saadaan päätökseen loppusyksyllä.

Huikun sillan työntöasennuksessa sillan teräslohkoja työnnetään jonona välitukien päälle. Ne päätyvät omalle paikalleen, kun viimeinenkin 25 lohkosta on asetettu jonon jatkoksi ja työnnetty sillalle.

Sillan teräslohkoja on kuljetettu Steel Groupin konepajalta työmaan varastoalueelle helmikuusta alkaen. Teräslohkot painavat  jopa 100 tonnia ja ovat yli kuusi metriä leveitä. Niiden pituus vaihtelee: lyhin on 20 metriä pitkä ja pisin 36 metriä.

Varastoalueella lohkot muotitetaan kannen valua varten. Sieltä ne kuljetetaan kuorma-autolla sillan päässä olevalle työntöradalle. Työntöradalla lohkot asetetaan oikeaan korkoon, hitsataan yhteen, niiden hitsaussaumat tarkistetaan ja ne maalataan ulkopuolelta. Lopuksi valumuotti tehdään valmiiksi saumojen kohdalta. Sitten lohkojoukko on valmis työnnettäväksi välitukien päälle. Ensimmäisenä työnnettiin neljä yhteenliitettyä lohkoa, mutta kerralla työnnettävien lohkojen määrä vaihtelee.

Siltalohkoja muotitettavana työmaalla.
Ensimmäisiä siltalohkoja muotitettiin työmaalla kevättalvella.

Pitkä Lego-palikoiden pötkö

Sillan toisen pään maatukeen on kiinnitetty vetovaijerit, joiden avulla yhteen hitsattuja lohkoja aletaan vetää eteenpäin sillan välitukien päälle. Lohkot etenevät hitaasti, parhaimmillaankin vain kuusi metriä tunnissa.
”Tätä kutsutaan työntöasennukseksi, vaikka oikeastaan me vedämme siltaa eteenpäin”, Huikun sillan lanseerauksen työnjohtaja Magnus Ahlskog GRK Suomi Oy:stä naurahtaa.

Jokainen lohkojen joukko käsitellään samalla tavalla ja hitsataan edellisten perään kiinni.  Lohkojen käsittely kestää kolmisen viikkoa, minkä jälkeen on työntövaiheen vuoro. 

”Se on vähän niin kuin Legojen rakentamista. Laitetaan aina lisää palikoita perään, työnnetään ja sitten taas laitetaan lisää palikoita kiinni”, Ahlskog kuvailee.

Kun koko pötkö on kiinnitetty yhteen ja työntö on valmis, ensimmäiset lohkot ovat sillan toisessa päässä, Hailuodon puolella. Silta lasketaan laakereille ja kiinnitetään niihin.

Merellä kulkevan pengertien päässä rakenteilla oleva silta. Pengertie päättyy asennusrataan, jolla on yhteenliitettyjä siltalohkoja.
Asennusrata, jolta siltalohkot tunkataan välitukien päälle, on Huikun sillan mantereen puoleisessa päässä.
Työsilta merellä. Teräksisiä siltalohkoja asennettuna betonisten välitukien päälle.
Kesäkuun lopulla silta oli edennyt jo kaksi tukiväliä.

Tarkkana välitukien kohdalla

Uusien työnnettävien lohkojen päässä työskentelee työnnön ajan kolme tai neljä työntekijää. Työnnön edetessä se työllistää jatkuvasti enemmän väkeä, sillä jokaisen välituen kohdalla pitää olla kaksi henkilöä säätämässä sivuohjaimia ja tarkistamassa, että työntö sujuu oikein. 

Sillan 747 metriä pitkä teräsrakenne elää yhdeksän senttimetriä, kun lämpötila muuttuu kymmenen astetta. Jo se, työskennelläänkö sillan varjoisalla vai aurinkoisella puolella, vaikuttaa ja haastaa mittahenkilöitä. 
Pitkä rakenne tarkoittaa myös pitkää työntöasennusta. Sen aikana ehtii sataa, paistaa ja tuulla. Työntöasennusta voidaan jatkaa, vaikka talvi yllättäisi, mutta kova tuuli keskeyttää työt.

Kun työntöasennus on valmis, sillan kantta aletaan raudoittaa. Se valetaan seuraavana keväänä.

Huikun silta

  • teräsbetonikantinen jatkuva liittopalkkisilta
  • sillan kokonaispituus: 767 m 
  • sillan kannen pituus 747 m
  • korkeus: 18 metriä
  • perustukset ja välituet rakennetaan työsillalta

Katso videolta, kuinka Huikun silta rakennetaan: