null
null European Maritime Day ja NaviGate-tapahtuma keräsivät merenkulun ammattilaiset Turkuun

European Maritime Day ja NaviGate-tapahtuma keräsivät merenkulun ammattilaiset Turkuun

Julkaistu 20.05.2016
Tämä artikkeli on vanha. Artikkeli voi sisältää vanhentunutta tietoa ja linkit eivät mahdollisesti toimi.

Liikennevirasto osallistui European Maritime Day – konferenssiin (EMD2016) sekä NaviGate-messuille Turussa 18.–19.5.2016. European Maritime Day järjestettiin nyt yhdeksättä kertaa ja ensimmäistä kertaa Suomessa.

Kuvassa: Janne Virtanen, Jenni Luomala, Hanna Linjos-Maunula, Jukka Väisänen sekä satunnainen kävijä. Etualalla myös jutussa mainittu valolaite.

EMD:ssä puheenaiheina blue growth ja kansainvälinen yhteistyö

EMD2016-konferenssissa Liikennevirasto oli esillä muun muassa FIMAC-yhteistyön kautta. FIMAC eli Finnish Maritime Authorities Cooperation on yhteistyöryhmä, jossa toimivat kaikki suomalaiset merialan viranomaiset: Liikennevirasto, Trafi, Rajavartiolaitos sekä Merivoimat.

”METOn  kaltainen merellisten viranomaisten yhteenliittymä on harvinainen ja tämä suomalainen yhteistyömuoto on otettu useassa kansainvälisessä yhteydessä  malliesimerkiksi, johon muidenkin tulisi pyrkiä. Meillä yhteistyö on saumatonta”, kiittelee meriliikenteen palveluiden kehittäminen –yksikön päällikkö Jouni Patrakka.

Ylijohtaja Tiina Tuurnala osallistui EMD2016:sta paneelikeskusteluun aiheesta ”Boosting skills development”. Aihe piti sisällään keskustelua mm. siitä miten nuoria saataisiin innostumaan merialan opinnoista ja työpaikoista. Tämä on haasteena kaikissa merenkäyntiä harjoittavissa Euroopan maissa.

Kaiken kaikkiaan EMD2016 tarjosi paljon mielenkiintoista kuultavaa.

”Täällä on ollut pääteemoina vastuullisuus, ympäristöystävällisyys sekä digitalisaatio. Lisäksi on keskusteltu paljon siitä kuinka saataisiin meripuolelle taloudellista kasvua (blue growth)”, summasi Tuurnala konferenssin antia.

Kuultavan lisäksi EMD2016 tarjosi myös mielenkiintoista nähtävää. Ohessa Roll Roycen video, jossa esitellään tulevaisuuden VTS-keskusta ja sen päivystäjää etäohjaamassa automaattisesti liikkuvia laivoja.

Liikenneviraston meriosaaminen kiinnosti NaviGaten kävijöitä

NaviGate-tapahtuma järjestetään kahden vuoden välein Turussa ja tilaisuuden tarkoituksena on esitellä meriklusterin toimijoita, alan tutkimusta ja koulutusta merenkulun ammattilaisille. Seminaarien pääaiheita olivat digitalisoituva meriteollisuus ja tulevaisuuden energiaratkaisut. Tapahtumassa oli myös messualue, jossa oli tänä vuonna yli 200 yritystä näytteilleasettajana.

”Liikenneviraston osastolla kävijöitä kiinnosti erityisesti liikennetilanne, merikartat ja se, minkälaista tietoa Liikennevirasto tuottaa karttamuodossa”, kertoi ryhmäpäällikkö Janne Virtanen merikartoituspalvelu-yksiköstä.

Liikenneviraston messuosastolla kävijät saivat myös ihmetellä valolaitetta, jollaisia on asennettu useita satoja meriviittojen ja – poijujen päälle eri puolille merialuettamme.

”Näitä led-valaistuja valolaitteita on ollut jo parikymmentä vuotta. Viitisen vuotta sitten valolaitteista tuli kaukokäyttöisiä eli luotsit voivat ohjata niiden käyttöä etänä. Valolaitteiden avulla lisätään merkkien ja poijujen näkyvyyttä esimerkiksi vaikeissa sääolosuhteissa”, kertoi ylitarkastaja Jukka Väisänen talvimerenkulku-yksiköstä.

Tekninen koordinaattori Jenni Luomala meriliikenteen ohjaus –yksiköstä esitteli kävijöille Liikenneviraston älyväylähanketta. Osana sitä Liikennevirasto on teettänyt e-navigoinnista kertovan videon. Video on nähtävissä täällä.

Lisätietoja:

yksikön päällilkkö Jouni Patrakka, p. 029 534 3308 tai [email protected]