Takaisin

EU:n TEN-T-päivät Riiassa 22-23.6.2015: Painopisteinä innovaatiot ja ydinkäytävät

EU:n TEN-T-päivät Riiassa 22-23.6.2015: Painopisteinä innovaatiot ja ydinkäytävät

Julkaistu 9.7.2015

Lähes 1200 liikenteen ja logistiikan ammattilaista kokoontui Riiaan 22.-23.6.2015 TEN-T-päiville. Euroopan liikennestrategia näyttää etenevän vahvasti ja mm. Rail Baltica –hanke on liikennepolitiikan parrasvaloissa.

Latvian kausi EU:n puheenjohtajamaana sai tyylikkään päätöksen kun Euroopan komission järjestämät TEN-T-päivät pidettiin Riiassa 22.-23.6.2015. Liikenteen komissaari Violeta Bulc osallistui päivien ohjelmaan ja luotsasi tapahtuman rikasta asiasisältöä visioivilla puheenvuoroilla ja keskustelemalla sekä operaattoreiden että hankkeiden esittelyosastoilla. Komissaari Bulc sekä Latvian liikenneministeri Anrijs Matīss painottivat puheenvuoroissaan Euroopan ydinkäytävien ja erityisesti raja-alueiden kehittämistä yhtenäisen ja alueellisesti tasa-arvoisen Euroopan saavuttamisessa.

Rail Baltica –hanke sai huomiota yhtenä ydinkäytäväverkoston laajimpana hankkeena, ja päivien aikana Suomi, Viro, Latvia, Liettua ja Puola allekirjoittivat hankkeen julkilausuman tiiviistä yhteistyöstä hankkeen toteuttamiseksi. Suomen puolesta julkilausuman allekirjoitti liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner.
Ministeri Berner piti avauspuheenvuoron ensimmäisenä kokouspäivänä painottaen viranomaisyhteistyötä mm. ERTMS-alalla ja innovaatioita tukevien uusien käytäntöjen käyttöönottoa hiilijalanjäljen vähentämiseksi.

Suomalaisia puheenvuoroja ohjelmassa edustivat lisäksi Raimo Tapio (innovaatiot ja uudet teknologiat, Liikennevirasto), Anita Mäkinen (LNG, Liikenteen turvallisuusvirasto).

Päähuomion kaksipäiväisessä ohjelmassa saivat innovaatiot ja uudet teknologiat liikenneratkaisuissa, luovat rahoitusratkaisut, vihreät polttoaineet sekä yhdeksän ydinkäytävän työsuunnitelmat, joita Euroopan-koordinaattorit esittelivät vuoden 2014 aikana tehdyn työn pohjalta.

Ns. Junckerin paketti, jota työstetään Euroopan investointipankissa ja Euroopan komissiossa, nousi puheenaiheeksi sekä esityksissä että vapaamuotoisissa käytäväkeskusteluissa. Vuoden 2015 aikana odotetaan merkittäviä päänavauksia liikennehankkeissa, joille onnistutaan kehittämään uusia rahoitusmalleja Junckerin paketin periaatteiden mukaan. Tärkeäksi keskusteluteemaksi nousi lisäksi Connect Europe Facility 2014–rahoitushaku, kun jäsenmaat vahvistavat komission 29.6.2015 antaman esityksen rahoitettavista hankkeista heinäkuussa.

TEN-T-päivät 2015 osui ajallisesti latvialaiseen juhannukseen, joten oheisohjelmassa loistivat komeat kansallispuvut ja hentoiset kukkaseppeleet. Seuraavilla päivillä on odotettavissa tuoksuvia tulppaaneja, kun vuoden 2016 TEN-T-päivät järjestetään Alankomaiden Rotterdamissa.


reaktionapit