Hyppää sisältöön

Asiakaspalvelun ajankohtaiset: Päällystystyöt, sorateiden tasaus ja liittymäluvat puhututtavat

Julkaistu 14.5.2020

Kevät on koittanut liikenteessäkin. Miksi jokin tie päällystetään? Milloin sorateitä tasataan? Asiakaspalvelusta on kyselty paljon myös liittymäluvista.

päällystystöitä tiellä

Teitä päällystetään, tasataan ja paikataan

Teiden kunnossapidon tavoitteena on turvata jokapäiväinen liikkuminen ja kuljetukset maanteillämme. Hoidettavia maanteitä on noin 78 000 kilometrin edestä. Keväällä kansalaisia on mietityttänyt, milloin teitä kunnostetaan ja miksi joitakin kunnostuksia ei ole tehty.

Päällystystöiden osalta maanteillä uusitaan päällysteitä ja paikataan niiden uria, reikiä ja halkeamia. Tien pinta kuluu ilmaston, raskaan liikenteen ja nastarenkaiden vuoksi. Päällystystöitä tehdään kesäaikana, toukokuusta lokakuuhun asti.

Kunnossapidosta päätettäessä otetaan huomioon mm. tielläliikkujien määrä: teiden hoidossa keskitytään ensisijaisesti vilkkaisiin pääteihin. Muilla teillä turvataan jokapäiväinen liikkuminen ja kuljetukset sekä tehdään kohdennettuja toimenpiteitä.

Maanteitä päällystetään tänä vuonna n. 4000 kilometrin matkalta – eli yli kaksi kertaa enemmän kuin viime vuonna. Merkittävin päällystyskohde on valtatie 4 Orimattilan liittymästä Vierumäen liittymään asti. ELY-keskuksen sivuilta löytyy tietoa päällystyskohteista, ja parhaillaan tehtävät päällystystyöt ovat Liikennetilanne-palvelussa

Kuiva kevät pölytti sorateitä

Syksyllä osa sorateistä jäi tasaamatta märkien kelien takia, ja näitä töitä tehdään nyt keväällä. Soratiessä on useita kerroksia, joista ylimpänä on 5–10 senttimetriä paksu kulutuskerros. Liikenne, pitkäkestoinen kuiva keli ja rankkasateet vaurioittavat kulutuskerrosta. Uuden soran tasaus täytyy tehdä monta kertaa, jotta sora sekoittuu olemassa olevaan kerrokseen.

Tasauksen lisäksi sorateitä pidetään kunnossa paikkaamalla, kuivattamalla, sitomalla pölyä, lisäämällä soraa sekä korjaamalla kelirikkovaurioita Lisäksi tierakenteita parannetaan. Sorateiden kunnossapidossa teitä priorisoidaan mm. liikenteen vilkkauden, tien merkittävyyden ja maankäytön perusteella.

Sääolosuhteilla on paljon vaikutusta teiden – myös sorateiden – kuntoon ja kunnossapitoon. Teillä riittää nyt pölyä sateettoman kevään vuoksi. Toisaalta sateiden sattuessa hyvin märkää soratietä ei kannata höylätä, sillä höyläyskalusto pehmittää tietä ja heikentää entisestään sen kuntoa.

Liittymäluvan haku sujuu sähköisesti

Kun yksityinen tie liitetään maantiehen, tarvitaan siihen lupa. Maanteiden osalta tarvitset liittymäluvan ELY-keskukselta seuraavissa tapauksissa:

  • uuden liittymän rakentaminen
  • liittymän siirtäminen
  • liittymän muuttaminen, esimerkiksi laajentaminen tai parantaminen
  • liittymän käyttötarkoituksen muuttaminen
  • moottorikelkkareitin tai -uran ylityskohtaa varten

Liittymälupaa voit hakea kätevästi sähköisessä asioinnissa

Jos haet liittymälupaa rakentamishankkeeseen, tarvitset lupahakemuksen liitteeksi lisäksi osoituksen kiinteistön rakennusoikeudesta. Naapurin kuulemislausunnon tarvitset, mikäli kiinteistö, jolle rakennetaan, rajoittuu maantiehen. Tällöin Väylävirasto lasketaan naapuriksi.  

Hakemuksen käsittely vie noin kahdeksan viikkoa. Kevään ja kesän ruuhka-aikoina käsittely voi kestää pidempään. Käsittelyä jouduttaa naapurin kuulemislausunnon hankkiminen ajoissa sekä sen selvittäminen, mihin kohtaan liittymälupaa haetaan. 

Lisätietoja verkossa:

Liikenteen asiakaspalvelu: [email protected] tai p. 0295 020 600

Liikenteen asiakaspalvelun UKK

Väylän Palauteväylä 

Väylän Hankekartta 

Päällysteistä 

Sorateistä 

Liittymistä 

Naapurin kuulemislausunnot ELY-keskukselta

Väyläviraston sivuilla


Tämä artikkeli on vanha. Artikkeli voi sisältää vanhentunutta tietoa ja linkit eivät mahdollisesti toimi.