Hyppää sisältöön

7 syytä, miksi radalla ei saa liikkua

Julkaistu 02.10.2018

Rautatiealueella pelleily ja leikkiminen tai oikaisu radan yli on omalla hengellä leikkimistä. Suurin osa nuorista ymmärtää, että rautatiet on tarkoitettu vain junille, mutta jotkut ottavat turhia riskejä oleskelemalla radalla tai sen läheisyydessä.

Toivomme, että vanhemmat ja koulut muistuttavat nuoria seuraavista asioista:

  1. Nykyiset junat eivät enää pidä perinteistä junan kolketta, vaan ne ovat todella hiljaisia. Siksi lähestyvää junaa ei kuule helposti ennen kuin on jo liian myöhäistä.
  2. Sähköradalla on aina hengenvaara. Raiteiden yläpuolella olevista ajolangoista sähkö voi "hypätä" ja iskeä kaukaakin. Vaunujen päälle ja pylväisiin kiipeäminen on erittäin vaarallista ja siksi kiellettyä.
  3. Rautatien saa lain mukaan ylittää vain virallisista tasoristeyksistä tai sillan/alikulun kautta. Oikaisemisesta radan yli voi myös saada sakkoja – vaikka mitään pahempaa ei sattuisikaan.
  4. Juna ei voi väistää ja sen pysähtymismatka on aina useita satoja metrejä. Satoja tuhansia, jopa miljoonia kiloja painava suurella nopeudella liikkuva juna ei pysähdy nopeasti, vaan vaatii pitkän pysähtymismatkan.
  5. Juna on raiteita leveämpi ja vauhdissa olevan junan ilmavirta kaataa helposti radan lähellä liikkuvan henkilön, joka voi kaatua myös raiteille.
  6. Ilkivalta on kiellettyä ja vaarallista myös tekijälle itselleen. Radalla oleskelusta tehdään aina ilmoitus hätäkeskukseen ja poliisille.
  7. Junien aikataulut eivät ole kiveen kirjoitettuja. Varsinkin tavarajunat ja ratatyökoneet liikkuvat usein etuajassa tai myöhässä aikataulustaan.  Et voi koskaan tietää, koska juna tulee.

Näistä syistä rautatiealueella (raiteet, ratapiha, ratapenkka, seisovat vaunut) liikkuminen ja asiaton oleskelu on hengenvaarallista, ja sen takia laissa kiellettyä.

Materiaalia kasvattajille ja nuorille:

Video ”200 tykkäystä. Vain yksi elämä.”: https://www.youtube.com/watch?v=p2UCXwtRBzs

Making of -video: https://www.youtube.com/watch?v=10DwB1fQYDE

Trafi: https://www.rautatieturvallisuus.fi/rautatieturvallisuus

Lisätiedot:

Rautatietoimintojen turvallisuuspäällikkö Marko Tuominen, Liikennevirasto, puh. 029 534 3981

Tämä artikkeli on vanha. Artikkeli voi sisältää vanhentunutta tietoa ja linkit eivät mahdollisesti toimi. Julkaisumme löytyvät kootusti nykyään Doria-julkaisuarkistosta