Takaisin

4.3.2013 Seminaarissa tarkasteltiin pohjoisen kaivostoiminnan kuljetustarpeita

4.3.2013 Seminaarissa tarkasteltiin pohjoisen kaivostoiminnan kuljetustarpeita

Julkaistu 4.3.2013

Liikennevirasto sai Liikenne- ja viestintäministeriöltä tehtäväksi selvittää, mitkä ovat yritysten ja viranomaisten näkemykset Pohjois-Suomen kaivostoiminnan kuljetustarpeista ja toimivista kuljetusreiteistä. Tätä työtä varten perustettiin työryhmä, jonka tehtävänä oli selvittää Suomen ja naapurimaiden kaivostoiminnan kuljetustarpeet ja sen edellyttämä liikennejärjestelmä lyhyellä ja pitkällä aikajänteellä. Nyt tämä työ on saatu päätökseen.

Työn aikana on aiemmin pidetty kaksi seminaaria Rovaniemellä, lähellä tutkimusalueen kaivostoimintaa. Toinen oli kansallinen kuulemistilaisuus toukokuussa 2012 ja toinen kansainväliselle kohderyhmälle syyskuussa 2012. Nyt pidetty loppuseminaari pidettiin lähempänä päätöksentekoa, Helsingissä, Kansallismuseon auditoriossa.

Tähtäimessä nykyisen verkon parantaminen
Tilaisuudessa työryhmän pääsihteeri Markku Pyy Liikennevirastosta julkisti työn tärkeimmät taustatekijät ja tulokset. Niiden perusteella työryhmä päätyi nykyisen verkon parantamiseen Perämeren satamiin johtavissa väylissä.

Johtopäätöksistä pitivät kommenttipuheenvuorot EK:n, TEM:n, Kaivannaisteollisuuden ja Lapin liiton edustajat.  Työryhmän puheenjohtaja Mervi Karhulan vetämä paneelikeskustelu oli vilkasta ja asiaa syventävää.

Liikenne- ja viestintäministeriöstä yksikön päällikkö Mikael Nyberg kertoi omassa puheenvuorossaan "Miten tästä eteenpäin" terveisiä meneillään olevasta budjettiriihestä ja tiukasta valtion taloudellisesta tilanteesta.  "Nyt on aika satsata elvyttäviin toimenpiteisiin", Nyberg tähdensi puheenvuorossaan. Tässä suhteessa hän piti työryhmän johtopäätöksiä realistisina ja tilanteeseen sopivana.

Liikenneviraston uusi pääjohtaja Antti Vehviläinen toi puheenvuoroissaan esille työryhmän laajan työn sisällön sekä sen tärkeyden. 

Osanottajien puheenvuoroissa korostettiin sekä työryhmätyön että seminaarin onnistumista kaikkine järjestelyineen. Tästä on hyvä jatkaa.

Seuraavaksi on tarkoitus viimeistellä sekä laaja taustaraportti että tiivistelmäjulkaisu, joka käännetään kansainvälisen työn tueksi ruotsiksi, englanniksi ja venäjäksi.

Lisätietoa löytyy projektin nettisivuilta osoitteesta: www.kaivosliikenne.info
 


reaktionapit