null
null 30.4.2014: E18 Hamina–Vaalimaa -moottoritiehankkeen kilpailutukseen ilmoittautui kolme konsortiota

30.4.2014: E18 Hamina–Vaalimaa -moottoritiehankkeen kilpailutukseen ilmoittautui kolme konsortiota

Julkaistu 27.10.2015
Tämä artikkeli on vanha. Artikkeli voi sisältää vanhentunutta tietoa ja linkit eivät mahdollisesti toimi.

E18 Hamina–Vaalimaa -hanke on arvoltaan lähivuosien suurimpia väylähankkeita (660 M€). Sen elinkaarimallin kilpailutukseen ilmoittautui määräaikaan mennessä kolme kokoonpanoa, joissa kaikissa on mukana myös ulkomaisia osapuolia. Osallistumisilmoituksen jättäneet tarjoajat ovat Konsortio MY, Projektiyhtiö Destia–Lemminkäinen ja Tieyhtiö HAVA. Hakemuksien jättöaika umpeutui maanantaina klo 13.

Rakennettava tieosuus on viimeinen osa E18-moottoritietä, joka kulkee Suomen halki Turusta itärajalle. Liikennevirasto kilpailuttaa kokonaispalvelun elinkaarimallilla (PPP, Public Private Partnership). Palveluntuottaja vastaa hankkeen rahoituksesta sekä suunnittelusta, rakentamisesta ja kunnossapidosta. Kiinnostus hankkeeseen on koko ajan ollut suurta.

– Tarjoajien määrä vastaa odotuksiamme. Tilaajana voimme olla tyytyväisiä hakijoiden erittäin korkeaan laatuun. Valittiinpa kuka tahansa näistä, saamme hankkeelle varmasti ammattitaitoiset tekijät, toteaa hankkeen projektijohtaja Lars Westermark Liikennevirastosta.

Nyt hyväksytyille tarjoajille toimitetaan tarjouspyyntö toukokuun aikana: 

– Tapaamme jokaisen tarjoajan kesäkuun aikana, minkä jälkeen tarjouspyyntöä tarkennetaan tarvittaessa, Westermark jatkaa. 

Konsortio MY:hyn kuuluvat YIT Rakennus Oy ja Meridiam Infrastructure Finance II S.à.r.l, projektiyhtiö Destia–Lemminkäiseen Destia Oy, Lemminkäinen Infra Oy ja 3i Investments PLC ja tieyhtiö HAVAan HOCHTIEF PPP Solutions GmpH, Graniittirakennus Kallio Oy ja Kesälahden Maansiirto Oy.

Kokonaisuus valmis vuonna 2018

Tavoitteena on allekirjoittaa 20 vuoden pituinen palvelusopimus parhaan tarjoajan kanssa kesällä 2015. Rakennustyöt alkavat arviolta vuonna 2015 ja moottoritien arvioidaan olevan kokonaisuudessaan valmis liikenteelle vuoden 2018 loppuun mennessä.

E18 Hamina–Vaalimaa -hanke käsittää noin 32 kilometrin pituisen uuden moottoritien rakentamisen ja siihen liittyviä muita tiejärjestelyjä. Hankkeessa toteutetaan muun muassa 250 metrin pituinen moottoritietunneli, 37 siltapaikkaa ja 7 kilometriä melusuojauksia. Lisäksi kokonaisuuteen kuuluu Vaalimaan rekkaliikenteen odotusalueen rakentaminen. Myös nykyisiä kevyen liikenteen väyliä parannetaan ja rakennetaan lisää erityisesti rinnakkaistieksi jäävän vanhan valtatien varteen.

Valtion talousarviossa hankkeelle myönnetty sopimusvaltuus on 660 miljoonaa euroa, jolla tulee kattaa kaikki Liikennevirastolle aiheutuvat kustannukset sekä hankintavaiheen että sopimusajan osalta.