Hyppää sisältöön

Yhteystiedot

Digiroad-operaattori

 • 040 507 2301 (klo 9-16)

Pysäkkiasiat

Yksityistiet

Digiroad-keskustelu

Digiroad verkostolla on oma keskustelukanava Slackissa. Kanavalla on jo yli 300 keskustelijaa - tule sinäkin mukaan! 

 

Digiroad Twitterissä

Digiroadin tuoreimmat ja ajankohtaiset nostot: 

 

Pysäkkien usein kysytyt kysymykset

Seuraavassa on käyty läpi muutamia yleisimpiä pysäkkien ylläpitoon liittyviä kysymyksiä. Vastauksissa mainittu käyttöohje löytyy Digiroadin ylläpitosovelluksesta (vaatii kirjautumisen sovellukseen).

Suosittelemme Mozilla Firefox tai Chrome -selainta Digiroad-ylläpitosovelluksen käyttöön. Internet Explorerilla mm. muutosten tallentaminen ei välttämättä onnistu!

Mikäli et löydä vastausta kysymykseesi, ota yhteyttä Digiroad-operaattoriin. → Yhteystiedot

Muokkaus ja tallennus
 • Muokkausoikeudet on rajoitettu kunnan, ELY:n tai Toimivaltaisen viranomaisen (TVV) oikeuksien mukaan. Jos muokkaus ei onnistu, ei ylläpitäjällä ole sovelluksessa oikeutta muokata ko. kunnan alueen pysäkkejä. Ota yhteyttä operaattoriin muokkausoikeuksien tarpeisiin liittyen.
 • Ylläpitosovellus ei anna tallentaa muokattua tai uutta pysäkkiä tyypittömänä (esim. paikallis- tai kaukoliikenne). Sovellus myös huomauttaa tallennus-painikkeen vieressä, jos pakollinen tyyppitieto puuttuu. Internet Explorer -selaimella voi tallentaminen epäonnistua muutoinkin. Suosittelemme sovelluksen käyttöön Chrome tai Mozilla Firefox -selainta.

  Muissa tallennusongelmissa pyydämme olemaan yhteydessä operaattoriin.

 • Ylläpitosovellus ei anna tallentaa uutta pysäkkiä tai siirtää pysäkkiä tielinkille, jolta puuttuu toiminnallinen luokka ja tielinkin tyyppi. Ne voi korjata tasolta Tielinkit. Jos käyttäjältä puuttuvat oikeudet ko. tasoon, ota yhteyttä Digiroad-operaattoriin.

  Internet Explorer -selaimella voi pysäkin siirron tallentaminen epäonnistua muutoinkin. Suosittelemme sovelluksen käyttöön Chrome tai Mozilla Firefox -selainta.

 • Valtakunnallisia ID:tä ei yleensä vaihdeta, mutta pakollisissa tilanteissa sen voi tehdä Digiroad-operaattori.
 • Jos pysäkki on geometriaongelmien vuoksi huomattavan väärässä sijainnissa, voi pysäkin lisätieto -kenttään (vapaa tekstikenttä, ominaisuustietotaulun lopussa) kirjata esimerkiksi ”Geometria puuttuu, todellinen sijainti pohjoisemmalla tielinjalla” tai muuta tilanteeseen sopivaa.
 • Pysäkkiä ei voi poistaa kokonaan, mutta se otetaan pois käytöstä muokkaamalla sen viimeisintä voimassaolopäivää. Viimeisin voimassaolopäivän muokkaus on ohjeistettu myös ohjeessa pysäkkien yhteydessä. Poistuneen pysäkin voi ottaa myöhemmin käyttöön esimerkiksi lukukauden ajaksi muokkaamalla voimassaolopäivää.
 • Ylläpitäjä voi toimittaa listan päivitettävistä pysäkeistä operaattorille. Operaattorilla on mahdollisuus tehdä massapäivityksiä valtakunnallisen ID:n perusteella, jolloin ylläpitäjän ei tarvitse tehdä suuria päivitysmääriä manuaalisesti.
Yleinen
 • Ylläpitosovelluksessa on näkyvillä tien omistaja punaisella, vihreällä ja sinisellä omistajuuden mukaan (valtio, kunta, yksityinen).

  Omistaja on myös mukana Digiroadin pysäkki-exportista (kts.kysymys alempaa). Exportissa tieto on sarakkeessa ROAD_TYPE. Arvo 1 on maantie, arvo 2 katu ja arvo 3 yksityistie. Exportista voi suodattaa esimerkiksi vain oman kunnan katuverkon pysäkit.

 • Virtuaalipysäkki on pysäkki, jolla ei ole virallista pysäkin statusta tai pysäkkimerkkiä maastossa. Esimerkiksi tienhaarat ilman erillistä ”pysäkkilätkää” ovat virtuaalipysäkkejä. Virtuaalipysäkit ovat Digiroadissa omana tyyppinään.
 • Digiroadin pysäkkiaineisto on ladattavissa pysäkki-exporttina Digiroadin Dokumentit-sivuilta kohdasta Pysäkkiaineisto. Tällä hetkellä aineistoirrotus päivitetään nettisivuille kerran viikossa maanantaisin, jolloin se on edellisen illan (sunnuntai) tilanne. Aineisto on CSV-muodossa, joka aukeaa esimerkiksi Exceliin.

  Digiroadin Pysäkkiaineisto -sivulta löytyvät myös CSV-tiedoston sarakkeiden selitteet, tässä esimerkkejä: aineistossa on mukana koko Suomen pysäkit. Aineiston voi suodattaa kunnan nimen (MUNICIPALITY_NAME) tai kunnan numeron (MUNICIPALITY_CODE) mukaan. Irrotuksessa on mukana myös väylätyyppitieto (ROAD_TYPE) helpottamassa maanteiden ja katuverkon pysäkkien erittelyä (kts. kysymys 12). Sijaintitiedot ovat ETRS-TM35FIN-koordinaatteina sarakkeissa COORDINATE_X ja COORDINATE_Y. Koordinaattitieto on tienkeskilinjakoordinaatti. Lisäksi on huomattava, että mukana on myös käytöstä poistuneet/poistuvat pysäkit. Näillä VALID_TO sarake ei ole tyhjä.

  Vaihtoehtoisesti pysäkkiaineiston voi hakea Väylän Lataus- ja katselupalvelusta, josta aineiston saa shape-muodossa. Lataus- ja katselupalvelussa on mahdollista rajata aineistoa tietyn kunnan tai alueen mukaan. Toistaiseksi pysäkkiaineisto päivitetään Lataus- ja katselupalveluun noin kerran viikossa.

  Pysäkkiaineisto on saatavilla myös gtfs-muodossa TVV-alueittain täältä. Aineisto on WGS84 koordinaattijärjestelmässä ja se päivittyy joka aamu. TVV-alueet on jaettu valmiiksi latauspaketeiksi.