Hyppää sisältöön

Kanavamuseotoiminta ja museokanavat

Kanavamuseoiden historia

Kanavamuseoiden verkosto perustettiin vuonna 1980. Tämän museoverkoston viimeinen museo, Saimaan kanavan museo, valmistui vuonna 1995. Yhteistyössä Museoviraston kanssa on entistetty Möhkön ruukinkanava, Kuivataipaleen kanava, Saarikosken sulku ja Suvorovin kanavat. Viimeksi ovat valmistuneet vanhan Saimaan kanavan uoman ja Pien-Mustolan sulun entisöintityöt  vanhan Mälkiän sulun alapuolella.

Vuonna 2019 Väylävirasto päätti lakkauttaa kesäaukipidon Taipaleen, Varistaipaleen, Jakokosken ja Herraskosken kanavamuseoissa kesästä 2020 alkaen. Varkauden kaupungin kanssa tehdyn erillissopimuksen mukaan Taipaleen kanavamuseota on pidetty auki kesällä. Heinäveden kunnan kanssa tehdyn erillissopimuksen mukaan Varistaipaleen kanavamuseo on myös auki kesällä.

Kanavamuseot

Alla olevista linkeistä löydät lisätietoa Väylän ylläpitämistä kanavamuseoista.

Taipaleen kanavamuseo (Varkaus)
Saimaan kanavan museo (Lappeenranta)
Varistaipaleen kanavamuseo (Heinävesi) 
Herraskosken kanavamuseo (Virrat) Kanavamuseo ei ole avoinna kesällä 2022
Jakokosken kanavamuseo (Kontiolahti) Kanavamuseo ei ole avoinna kesällä 2022

Museokanavat

Möhkön museokanava (Ilomantsi)

Möhkön vanhan rautaruukin sulkukanava korjattiin purjehduskelpoiseksi 1990-luvun alkuvuosina museoviraston johdolla. Merenkulkulaitos rakensi kanavaan mm. sulkuportit ja kuusi metriä korkean vesirattaan. Nykyisin kanavan hoidosta vastaa Ilomantsin kunta.  Museota ylläpitää Ilomantsin Museosäätiö.

Lisätietoa: http://www.mohkonruukki.fi/

Kuivataipaleen kanava (Suonenjoki)

Kuivataipaleen vanhan puusulun entisöintityö valmistui vuonna 1996 ja kanava avattiin veneilykäyttöön. Merenkulkulaitos rakensi kanavan Museoviraston toimeksiannosta työllisyysvaroin. Kuivataipaleen kanava yhdistää Kymijoen ja Vuoksen vesistöalueen ja sen kautta kulkee veneilyreitti Suonenjoelta Sorsakoskelle. Sulku toimii käsikäyttöisenä itsepalvelusulkuna ja Väylävirasto vastaa sen kunnossapidosta.

 

Lisätietoa kanavista Väyläviraston tarinakartta: Aikamatkalla Suomessa: liikenneväylien tarina