Hyppää sisältöön

Suomen rataverkon mallintamisesta helpompaa - Väylä julkaisi työkalun, jolla rataverkon kuvaukset saa RailML-muotoon

Julkaistu 9.9.2019

Kuvituskuva rautatiestä.

Suomen rataverkon tiedot voi nyt muuntaa standardinmukaiseen RailML (Railway Markup Language) -muotoon Väylän julkaiseman työkalun avulla. Työkalu on avointa lähdekoodia ja se mahdollistaa esimerkiksi rataverkon mallinnukseen liittyvien työtehtävien digitalisaation. Lopputuloksena käsin tehtävä työ vähenee merkittävästi ja käytettävät tiedot rataverkosta pysyvät paremmin ajan tasalla.

Rataverkon tietojen käytettävyys ja yhteentoimivuus varmistetaan standardeilla

Rautatieliikenteen suunnittelu, ohjaus ja itse junien liikennöinti edellyttävät tarkkaa tietoa rataverkosta. Suomessa rataverkon tiedot on kuvattu kansallisella tietomallilla, jonka sisältö on saatavilla avoimena datana Traffic Management Finlandin Digitraffic-palvelusta. Digitraffic toimii tietolähteenä myös nyt julkaistulle uudelle työkalulle.

Rautatieliikenteen suunnittelu-, hallinta- ja simulointiohjelmistojen kannalta on olennaista, että rataverkon kuvaus on saatavilla kansainvälisesti tunnetussa standardoidussa muodossa. RailML (Railway Markup Language) on standardi, joka helpottaa tiedonsiirtoa rautateihin liittyvien tietojärjestelmien välillä.

RailML-muotoisen tiedonsiirron mahdollistaminen helpottaa rataverkon mallintajien elämää. Aikaisemmin monia rataverkon tietoja on siirretty käsityönä erilaisiin tietojärjestelmiin. Tämä on ollut työlästä ja inhimillisten virheiden mahdollisuus on ollut suuri. Uuden työkalun avulla käsin tehtävä työ vähenee merkittävästi ja käytettävät tiedot rataverkosta pysyvät paremmin ajan tasalla.

Uudesta työkalusta hyötyvät rataverkon mallintajien lisäksi ainakin rataverkon inframallien kehittäjät ja inframalleja hyödyntävät käyttäjät.

Lisätietoa

Laura Aitolehti
Asiantuntija, verkkoselostus ja rautatieliikenne
[email protected]

Tomi Lapinlampi
Avoimen datan asiantuntija
[email protected]

Linkit

infra2railml -työkalu

Digitraffic

Digitrafficin Infra-API


Tämä artikkeli on vanha. Artikkeli voi sisältää vanhentunutta tietoa ja linkit eivät mahdollisesti toimi. Julkaisumme löytyvät kootusti nykyään Doria-julkaisuarkistosta