Hyppää sisältöön

Luumäki-Imatra-ratahankkeeseen kuuluva Lauritsalan liikennepaikan urakka esittäytyy

Julkaistu 3.6.2020

Lauritsalan liikennepaikan urakoitsijaksi valittu Kreate Rata Oy aloitti työt Lauritsalassa huhtikuun alussa. Monipuoliseen urakkaan kuuluu paljon eri työlajeja silloista raiteenrakentamiseen.

Lauritsalassa tehtiin töitä toukokuun lopun pitkässä liikennekatkossa.
Nykyisen pääraiteen viereen rakennetaan uusi, 900 metriä pitkä väistöraide ja kolme uutta vaihdetta.

Työpäällikkö Sami Keski-Kokko Kreate Rata Oy:stä kertoo, että urakan työt aloitettiin maanrakennustöillä:

- Kuokat iskettiin maahan pääsiäisen jälkeen, ja työt olivat siltatöiden ja maanrakennustöiden osalta heti täydessä vauhdissa.

Lauritsalan urakka sisältää muun muassa uuden raiteen rakentamisen Lauritsalan liikennepaikalle, Tunnelikadun uuden alikulkusillan rakennustyöt sekä turvalaite- ja sähköratatöitä.

- Nykyisen pääraiteen viereen rakennetaan uusi, 900 metriä pitkä väistöraide ja kolme uutta vaihdetta*. Lisäraiteesta johtuen tehdään sähköradan muutostöitä ja turvalaitetöitä. Karjalantielle rakennetaan uusi Tunnelikadun alikulkusilta ja vanha silta puretaan. Koko ratapihan matkalle pystytetään melusuoja, joka tulee uuden ja vanhan raiteen väliin, Sami luettelee urakan pääkohtia.

Toukokuun lopun liikennekatko hyödynnettiin tehokkaasti

Urakka vaihtoi toukokuun lopun pitkässä liikennekatkossa vaihteen V212 ja teki vaihtoon liittyvät massanvaihdot ja portaalien asennukset. Lisäksi rakennettiin tilapäiset tukiseinät koko rata-alueelle.

Uuden väistöraiteen on tarkoitus valmistua jo syksyksi, jotta se saadaan talveksi käyttöön. Tunnelikadun alikulkusilta rakennetaan vanhan sillan viereen, ja sekin on käytössä heti aina ensi vuoden toukokuuhun asti.

- Toukokuussa 2021 on edessä mittava operaatio. Nykyinen pääraide suljetaan liikenteeltä, jotta kaikki pääraidetta koskevat työt saadaan tehtyä. Vanha silta puretaan, ja uusi silta siirretään lopulliseen sijaintiinsa, Sami kertoo.

Kaupunkimaisemissa rakentaminen tarvitsee myös asukkaiden panosta

Lauritsalan urakka sijaitsee, etenkin verrattuna Luumäki-Imatra-ratahankkeen muihin urakoihin, lähellä kaupunkia. Tämä aiheuttaa erityisen suuren paineen hyvälle yhteistyölle urakan ja lähialueen asukkaiden kesken – etenkin, mitä tulee turvallisuuteen.

- Tulemme aiheuttamaan jatkossa alueelle häiriötä melun ja lisääntyneen rekkaliikenteen muodossa, ja sille emme valitettavasti voi mitään. Pyydämme pitkää pinnaa ja myötämielisyyttä, ja meihin saa aina olla yhteyksissä, jos jokin askarruttaa. Olemme halukkaita tarkastelemaan ja muuttamaankin toimintatapojamme. Pyydämme vain, ettei jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden väyliä merkkaavia työmaa-aitoja siirreltäisi. Ne kun ovat paikoillaan hyvästä syystä, Sami painottaa.

Urakan pääurakoitsijana toimivan Kreate Rata Oy:n lisäksi urakalla vaikuttavat siltakohteessa Kreate Oy, turvalaitteista vastaa Rautatieto Oy ja sähköratatöistä puolestaan Ratatek Oy. Urakan isoimmat työvaiheet jatkuvat syksyyn 2021 saakka. Lappeenrannan kaupunki tekee lisäksi Karjalantielle muun muassa hulevesilinjan rakennus- ja korjaustöitä.

 

*Vaihde on raiteiden liittymiskohta, jossa liikenne voidaan ohjata raiteelta toiselle.