Hyppää sisältöön

Väylävirasto, VR ja poliisi kampanjoivat koululaisille: #jätäratarauhaan

Julkaistu 11.12.2020 9.31

Väylävirasto, VR ja poliisi varoittavat lapsia ja nuoria radalla liikkumisen vaarallisuudesta. Radan sähköjännite on yli sata kertaa suurempi kuin kodin pistorasiassa, ja se voi hypätä lähellä kulkevaan ihmiseen, vaikka tämä itse ei rataa edes koskettaisi. Junat kulkevat raiteilla äänettömästi ja nopeasti, jopa yli 60 metriä sekunnissa. Radalla liikkuminen ja raideilkivalta aiheuttavat hengenvaarallisia vaaratilanteita, sekä voivat johtaa satojentuhansien eurojen vahingonkorvausvastuuseen.

Tänä syksynä lasten ja nuorten asiaton radalla liikkuminen on lisääntynyt eri puolilla Suomea. Väylävirasto, VR ja poliisi ovat huolissaan koululaisten turvallisuudesta ja muistuttavat yhdessä kouluja ja vanhempia rataturvallisuudesta. Kampanja näkyy myös Väyläviraston, VRn ja poliisin sosiaalisen median kanavissa tunnisteella #jätäratarauhaan.

”Toivomme, että vanhemmat voisivat käydä kotona keskustelua siitä, onko oma lapsi tai nuori tietoinen radalla liikkumisen vaaroista. Kampanjan puitteissa lähetämme myös kouluille rataturvallisuusaiheisen tietopaketin, joka auttaa havainnollistamaan aiheen vakavuutta oppilaille”, kertoo VR:n turvallisuuspäällikkö Toni Pelin.

VR on tehnyt koulujen kanssa aiemminkin yhteistyötä rataturvallisuuteen liittyen. Muun muassa veturinkuljettaja Tuomo Jacobsson on vieraillut radan varren kouluilla kertomassa raidealueella liikkumisen vaarallisuudesta.

”Me veturinkuljettajat emme halua nähdä yhtäkään koululaista liikkumassa junaradalla. Junalla emme voi väistää radalla liikkujaa, eikä juna ehdi pysähtyä ajoissa. Siitä hetkestä, kun havaitsemme kulkijan, vie yli kilometrin verran matkaa saada juna pysähtymään täydestä vauhdista”, Jacobsson sanoo.

Jos havaitsee ihmisen liikkuvan raiteilla, siitä tulee ilmoittaa välittömästi hätäkeskukseen (112), sillä henkilö voi olla hengenvaarassa. Poliisille tulee vuosittain satoja hälytyksiä asiattomasta raiteilla liikkumisesta.

”Junaradalla liikkuminen on hengenvaarallista ja siksi se on kielletty laissa. Se on aina turha riski, joka olisi helppo estää jättämällä rata rauhaan”, sanoo poliisitarkastaja Heikki Kallio poliisista.

Älä vie radalle mitään sinne kuulumatonta

Ajoittain radalla liikkumiseen on yhdistynyt ilkivaltaa, jossa radalle tuodaan esteitä. Tällainen ilkivalta on vaarallista sekä muille että tekijöille itselleen.

”Sähköratarakenteissa on hengenvaarallinen 25 000 voltin sähköjännite, joka vastaa yli satakertaisesti kodin pistorasian jännitettä. Ihmisen ei tarvitse koskea ajojohtimeen sähköiskun saadakseen, sillä se voi hypätä lähettyvillä olevaan ihmiseen myös ilman kosketusta”, kertoo projektipäällikkö Arto Muukkonen Väylävirastosta.

Lähtökohtaisesti esteet raiteilla eivät riitä suistamaan junaa raiteiltaan, mutta ne aiheuttavat silti aina vaaratilanteen. Lisäksi esteet raiteilla voivat aiheuttaa merkittäviä vahinkoja sekä junakalustolle että radalle. VR ja Väylävirasto vaativat aina rangaistusta sekä vahingonkorvauksia ilkivallasta. Junan tai junaradan korjauskustannuksia voi joutua maksamaan jopa satojatuhansia euroja. Ilkivalta ja luvattomat radalla liikkumiset aiheuttivat junaliikenteelle noin 400 tunnin eli 16 vuorokauden myöhästymiset vuonna 2019.

”Ikä ei suojaa ilkivallan tekijää vahingonkorvausvelvollisuudelta. Korvaukset voivat siis tulla maksettavaksi, vaikka tekijä ei iän puolesta olisi vielä rikosoikeudellisessa vastuussa”, muistuttaa Kallio poliisista.

Lisätiedot medialle:

VR: VR Group mediadesk, p. 0294 34 7123, [email protected]

Väylävirasto: projektipäällikkö Arto Muukkonen, p. 029 534 3069, [email protected]

Poliisi: poliisitarkastaja Heikki Kallio, Poliisihallitus / Liikenteen vastuualue, p. 50 456 1023


Tämä artikkeli on vanha. Artikkeli voi sisältää vanhentunutta tietoa ja linkit eivät mahdollisesti toimi. Julkaisumme löytyvät kootusti nykyään Doria-julkaisuarkistosta