Oulun rautatieliikennepaikan turvalaitteet uudistettiin Väyläviraston hankkeessa vuosina 2021–2024. Turvalaitteiden uusiminen lisää ratapihojen turvallisuutta ja junaliikenteen sujuvuutta.
Kaapelireittien rakentaminen 2020-2021
Asetinlaiterakennuksen suunnittelu ja toteutus 2021
Urakoitsija Ramboll Oy, Siemens Mobility Oy, NRC Group Finland Oy, Sweco Oy
Kustannukset 35 000 000 €
Tilaaja Väylävirasto
Tavoitteet
turvata liikennepaikan sujuva ja turvallinen käyttö
vähentää Pohjois-Suomen junaliikenteen häiriöitä
mahdollistaa eurooppalaisen rautatieliikenteen hallintajärjestelmän (ERTMS-järjestelmä) käyttöönotto
vähentää ratapihojen korjausvelkaa
Hankkeen lähtötilanne
Oulun rautatieliikennepaikka koostuu Oulunlahden, Nokelan, Oulun tavaran, Oulun aseman sekä Tuiran ratapihoista. Ratapihoilta on yhteys Ylivieskan, Kontiomäen ja Kemin suuntaan sekä useille yksityisraiteille, kuten Oulun satamaan.
Oulun rautatieliikennepaikan turvalaitejärjestelmät olivat vanhentuneita, eivätkä vastanneet rautatieliikennepaikan nykyisiä tarpeita.
Rautatieliikennepaikan alueella oli yhä käytössä paljon käsikäyttöisiä turvalaitteita ja erilaisia asetinlaitteita. Tämä hankaloitti liikennöintiä erityisesti pohjoisesta Oulun sataman suuntaan.
Hankkeen sisältö
Vuosille 2020–2024 ajoittuneessa hankkeessa uusittiin Oulun rautatieliikennepaikan vanhentuneet turvalaitejärjestelmät. Uudistus mahdollistaa ERTMS-järjestelmän käyttöönottamisen tulevaisuudessa. ERTMS-järjestelmän tavoitteena on yhdenmukaistaa rautatieliikenteen standardeja ja järjestelmiä Euroopassa.
Hanke valmistui matkan varrella päivittyneen aikataulunsa mukaisesti. Toimitusketjuihin liittyneiden tekijöiden vuoksi turvalaitejärjestelmien käyttöönotto viivästyi vuodella alun perin suunnitellusta.
Uuden tietokonepohjaisen asetinlaitteen ansiosta vaihteita ja opastimia voidaan ohjata jatkossa myös etänä. Uusia turvalaitteita on otettu käyttöön Oulun henkilö- ja tavararatapihoilla, Nokelan ja Tuiran ratapihoilla sekä Oulunlahdella. Turvalaitteiden uusiminen vähentää Oulun ratapihojen korjausvelkaa sekä lisää ratapihojen turvallisuutta ja liikenteen sujuvuutta.
Tutustu hankkeeseen videoiden muodossa
Pääset katsomaan videoita klikkaamalla punaista play-kuvaketta:
Ajankohtaista
Takaisin Ratatöitä tehdään tänä vuonna runsaasti eri puolilla Suomea
Ratatöitä tehdään tänä vuonna runsaasti eri puolilla Suomea
Julkaistu 24.03.2020
Väylä teettää tänä vuonna viimevuotista enemmän ratatöitä. Suurimmat ratatyöt liittyvät Luumäki-Imatra -ratahankkeeseen. Myös Tampere-Jyväskylä -rataosan kuuden sillan uusiminen on mittava projekti.
Vaikka radan kunnostusta ja muita ratatöitä tehdäänkin läpi vuoden, kesän kynnyksellä työt lisääntyvät maan sulaessa. Tänä vuonna Väylällä on enemmän määrärahoja käytettävissään, joten kohteita on vuoteen 2019 verrattuna enemmän. Korona varjostaa kuitenkin kesän töiden aloittamista.
"Seuraamme koronatilannetta koko ajan, mutta jo nyt tiedämme, että sen vaikutukset ulottuvat myös kesän ratatöihin. Huhti-toukokuussa selvinnee, pitääkö töitä siirtää eteenpäin. Työmailla tehdään juuri nyt varasuunnitelmia", sanoo apulaisjohtaja Maria Torttila Väylästä.
"Kaikki työvaiheet saatetaan kuitenkin loppuun niin, ettei niistä aiheudu matkustajille tai liikenteelle vaaraa".
Miksi ja milloin ratatöitä tehdään?
"Ratatöitä tehdään, jotta saamme parannettua rautatieliikenteen laatua muun muassa parantamalla täsmällisyyttä sekä turvallisuutta", kertoo rautatieliikenteen ohjauksen ja hallinnan asiantuntija Juha Kröger Väylästä.
Ratatöiden ajankohdat on suunniteltu siten, että niistä aiheutuisi liikenteelle mahdollisimman vähän haittaa. Aina tähän ei päästä. Näissä tapauksissa töitä pyritään sijoittamaan ajankohtiin, jolloin liikennettä on vähänlaisesti. Tästä syystä ratatöitä tehdään perinteisesti erityisen paljon viikonloppuisin ja myös juhannuksena.
Merkittävimmät liikenteeseen vaikuttavat ratatyöt vuonna 2020
Alle on listattu sellaiset ratatyöt, joilla on suurempaa vaikutusta junaliikenteelle.
Helsingin kaupungilla on alkamassa Kansalaistori-Kaisaniemi välisen pyörätunnelin rakennustyöt. Ne aiheuttavat raiteistomuutoksia Helsingissä marraskuusta 2020 aina joulukuuhun 2023 asti.
Kerava-Lahti-rataosan kunnossapitotyöt vaativat osittaisia perumisia henkilöliikenteeseen sekä muutoksia tavarajunaliikenteeseen 21.4. - 14.6.2020. Lisäksi alueelle tulee nopeusrajoituksia töiden ajaksi.
Helsinki-Turku-rataosalla eli Rantaradalla tehdään perusparannustöitä edelleen. Salo-Kupittaan välillä tehdään 15.6.-9.8.2020 päällysrakennetöitä, mikä aiheuttaa muutoksia Helsinki-Turku -välin henkilöliikenteeseen. Juhannuksena on junaliikenteen 30 tunnin totaalikatko Jorvaksen liikennepaikalla.
Länsi-Suomi
Tampereen Kansi-hanke sekä siltatyöt aiheuttavat henkilöliikenteeseen raiteistonkäytön muutoksia heinäkuun loppuun saakka.
Tampere-Jyväskylä-osuudella korjataan kuusi siltaa. Myös Lahdenvuoren tunneli korjataan. Näistä seuraa 60 tunnin totaalikatko juhannukseksi välille Tampere-Jyväskylä.
Tampere-Pori-rataosalla rakennetaan uusi seisake Tesomalle ja puretaan Vanamon alikulku. Työt aiheuttavat 24 tunnin totaalikatkon juhannuksena sekä liikennejärjestelyjä tavara- ja henkilöliikenteeseen.
Keuruulla korjataan Rauhalan alikulkusilta ja sen vuoksi liikenteessä on totaalikatko 17.8.-24.8.2020 välisen ajan.
Kouvola-Kotka/Hamina-hankkeessa peruskorjataan rataosan päällysrakenne ja sillat, nostetaan akselipainoa, uusitaan turvalaitteita sekä muun muassa laajennetaan Kotolahden ratapihaa. Rataosalla on ajoittain vain yksi raide käytössä ja sen lisäksi on tiedossa totaalikatkoja. Nämä aiheuttavat muutoksia tavara- ja henkilöliiketeelle 13.4.-11.9.2020.
Vainikkalan ratapihalla tehdään projektin viimeistelytöitä sekä kunnossapitoa. Työt vaativat tavaraliikennejärjestelyjä. Työt tehdään pääosin vakiotyöraoissa liikenteen ehdoilla.
Pohjois-Suomi
Ylivieskassa otetaan uudet turvalaitteet käyttöön 16.-18.5.2020. Tuona aikana on 48 tunnin liikennekatko Kokkola-Oulu ja Ylivieska-Iisalmi -rataosilla.
Kontiomäki-Vartius-radan parannustyöt sekä Kontiomäen kolmioraiteen vaihteiden vaihtotyötä tehdään öisin kahdeksan tunnin katkojen aikana. Lisäksi alueella on 12-48 tunnin totaalikatkoja liikenteelle 8.6.-30.9.2020.
Väylä vastaa valtion tieverkon, rautateiden ja vesiväylien kehittämisestä sekä kunnossapidosta. Huolehdimme liikenteen palvelutasosta ja osallistumme liikenteen ja maankäytön yhteensovittamiseen. Näin edistämme yhteiskunnan hyvinvointia ja elinkeinoelämän kilpailukykyä.
Tämä artikkeli on vanha. Artikkeli voi sisältää vanhentunutta tietoa ja linkit eivät mahdollisesti toimi. Julkaisumme löytyvät kootusti nykyään Doria-julkaisuarkistosta