Historian ensimmäinen ratamittaajakoulutus järjestettiin Kouvolan Ratateknisessä oppimiskeskuksessa 23.-24.4.2025. Maksuttomaan koulutukseen osallistui 22 henkilöä. Koulutus oli suunnattu maanmittaustekniikan opiskelijoille tai vastavalmistuneille sekä henkilöille, joilla on enintään vuoden kokemus ratamittauksesta.
”Idea koulutukseen lähti jo vuonna 2018 sittemmin eläköityneeltä rautatieliikennejohtajalta Markku Nummelinilta. Viime joulukuussa pidettiin jo Teamsin välityksellä teoriakoulutusta, ja nyt sitten varsinaiset koulutuspäivät. Keräämme tämän tiimoilta palautteet ja päätämme myöhemmin koulutuksen jatkosta. Syventäville koulutuksille olisi myös kysyntää”, kertoo radan geometrian asiantuntija Aki Hirvaskari Väylävirastosta.
Nyt järjestetty koulutus oli eräänlainen johdatus ratamittaukseen, sillä kahdessa päivässä ei vielä pysty oppimaan kaikkea. Koulutukselle on kuitenkin vahva tilaus, sillä nykyisellään maanmittaus- ja kartoittajaopinnoissa ei ratamittausta juuri käsitellä. Koulutusta olikin seuraamassa myös oppilaitosten henkilökuntaa.
”Ratamittauskoulutuksella halutaan antaa opiskelijoille ja vastavalmistuneille tietopaketti siitä, mitä ratamittaajan työ on radan elinkaaren eri vaiheissa ja tätä kautta myös herättää kiinnostusta alaa kohtaan. Ratamittauspuolen resurssipula on tunnistettu jo vuosia sitten, ja haluamme kannustaa valmistuneita opiskelijoita suuntautumaan myös ratapuolen mittaustöihin”, Hirvaskari sanoo.
.jpg/71b296e0-b67a-e20c-ea8a-df91b36e97be?t=1745907465939)
Oppilaat motivoituneita ja aktiivisia
Koulutuksen osallistujat vaikuttivat olevan tyytyväisiä kahden päivän antiin. Tarjolla oli sekä teoriaosuuksia että käytännön harjoittelua.
”Koulutus on antanut paljon uutta tietoa ja vaikuttanut oikein hyvältä. Ratapuolen mittaushommat kiinnostavat jatkossa”, kertoi vuosi sitten valmistunut ja sen jälkeen varusmiespalveluksen suorittanut Henri Toivanen Kuopiosta.
”Minulla oli jo ennestään hieman kokemusta, kun olin viime kesänä apukäsinä ratamittauksessa. Tämä koulutus on virkistänyt muistia oikein hyvin ennen tulevan kesän maastohommia”, totesi viime syksynä valmistunut Marjo Aleksandrova Turusta.
Ratateknisen oppimiskeskuksen tilat ja muut järjestelyt toimivat tällaisten koulutusten järjestämiseen todella hyvin.
”Oppilaat olivat motivoituneita ja osallistuivat aktiivisesti tehtävien tekoon niin teoria- kuin maasto-osuuksillakin. Saimme jo tuoreeltaan positiivista palautetta koulutusrungosta, mutta mikäli koulutus uusitaan, harkitsemme sen pitämistä kolmipäiväisenä. Kahteen päivään mitoitettuna ohjelma oli todella tiivis, mutta se ei hyvää meininkiä haitannut”, Hirvaskari sanoo.
.jpg/176236d2-6350-cda5-4315-94d2329d255e?t=1745907231298)