Hoppa till innehåll

Kontaktuppgifter

Trafikledsverket

Specialist för öppna data

Minna Huovinen

  • +358 29 534 3215

Frågor om GIS-data och meddelande gällande störningar i tjänster

[email protected]

Trafikledsverkets öppna data

Trafikledsverket stöder trafiken och mobiliteten i Finland genom att erbjuda den information som man samlat in till att användas fritt av medborgare och olika samhällsaktörer.

öppna data illustrativ bild

Principer för öppna data inom Trafikledsverket

Att öppna  information beaktas i utvecklingen av Trafikledsverkets verksamhet samt i planerna och upphandlingarna, till exempel så att öppna data och öppna gränssnitt är en central utgångspunkt för planeringen av nya och förnyade datasystem liksom Lagen om transportcervice (2017/320) förpliktigar. Trafikledsverket har som mål att erbjuda sina insamlade datalager öppet till alla som vill utnyttja dem. Nedladdnings- och visningstjänsten fungerar som den huvudsakliga tjänsten för Trafikledsverkets öppna data.

Det är möjligt att öppna all offentlig information enligt principerna för öppen information. Innan materialet öppnas kommer Trafikledsverket att försäkra sig om att det inte finns lagstiftningshinder för att publicera materialet.

Öppna datalager betyder att informationen kan användas

  • utan användningsbegränsningar enligt öppna användningsvillkor
  • avgiftsfritt
  • enligt självbetjäningsprincipen via elektroniska gränssnitt eller nedladdade filer

 

Aktuellt

​​​​23.6.2022

​​​​​​​Historiedata över vägnätverket (från år 2009) har publicerats som öppna data via AVA-tjänsten
​​​​​​​
18.1.2022

​​​​Öppna data för automatisk trafikmätningsdataDetta är en extern länk (Liikenteen automaattiset mittaustiedot, LAM) Detta är en extern lä har flyttats till Fintraffic. Datan är tillgänglig även framöver i samma form som tidigare via Digitraffic-tjänsten här.

16.12.2021
​​​​​​​Tjänsten för öppen dataförmedling (Aineiston välitysalusta - AVA) förnyas för tillfället. Adressen för den nya AVA-tjänsten är: https://ava.vaylapilvi.fi/

​​​​​​​​​​​​​​Vi informerar på denna sida då datan är flyttad till den nya tjästen. "Den gamla" AVA-tjänsten kommer att vara i bruk enda fram till slutet av januari 2022.​​​​​​​
​​​​​​​

ämä on ulkoinen linkki ämä on ulkoinen

Karttjänst för öppna data