Takaisin

Kutsu medialle: Aurora-älytiellä ensimmäiset koeajot alkavat, tervetuloa seuraamaan, miten dataa karttuu!

Kutsu medialle: Aurora-älytiellä ensimmäiset koeajot alkavat, tervetuloa seuraamaan, miten dataa karttuu!

Julkaistu 04.12.2017

Liikenneviraston Aurora-älytie avattiin testaajille ympäri maailmaa marraskuussa. Nyt pakkasta ja lunta on testialueella jo rapsakasti ja ensimmäiset koeajot alkavat. Valtatiellä 21 sijaitseva kymmenen kilometrin (Pahtonen - Puthaanranta) älytie saa ensimmäiset testaajansa Suomesta. 

Liikennevirasto toivottaa median tervetulleeksi seuraamaan datan keräystä ja koeajoja maanantaina 11.12.2017 klo 11.30 alkaen. Tapaaminen Harrinivassa, Harrinivantie 35, 99300 Muonio. https://www.harriniva.fi/fi/kohteet/harriniva

”Ensimmäiset testaajamme julkisella tiejaksolla ovat Sensible 4 ja VTT. Joulukuussa näemme myös ensimmäisiä väläyksiä siitä, miten älytien varustelu tukee ajoneuvoa lumen keskellä ja miten data liikkuu”, sanoo Auroran verkostojohtaja Reija Viinanen Liikennevirastosta.

”Älytie valikoitui luonnolliseksi testialustaksi autonomiselle ajoneuvollemme, koska haluamme erityisesti saada tietoa siitä, miten ajoneuvo suoriutuu haastavissa olosuhteissa. Meille on tärkeää saada todellisissa olosuhteissa testattua, kuinka paikannus, liikkuvien kohteiden, kuten porojen, ihmisten ja lohirekkojen havainnointi sekä ajoneuvon reaaliaikainen kontrolli toimivat ja mitä pitäisi kehittää, jotta autonominen ajoneuvo on turvallinen säässä kuin säässä”, kertoo Sensible 4 Oy:n toimitusjohtaja Harri Santamala.

”VTT on mukana Euroopan autoteollisuuden kanssa kehittämässä vaikeisiin keliolosuhteisiin soveltuvaa automatiikkaa ja siksi Aurora tarjoaa luonnollisen kehitysympäristön. Nyt pääsee tutustumaan Marttiin, joka on maastoauton pohjalle rakennettu automaattinen ajoneuvo”, kertoo projektipäällikkö Matti Kutila VTT:ltä. VTT:n varsinaiset testiajot älytiellä käynnistyvät tammikuussa.

Medialla on mahdollisuus seurata Juton koeajoja paikan päällä sekä tutustua automaattiauto Marttiin.

Mikä on Aurora-älytie?

Aurora-älytie on valtatiellä 21 sijaitseva kymmenen kilometrin (Pahtonen - Puthaanranta) älytiejakso, joka mahdollistaa mm. autonomisten ajoneuvojen kokeilut julkisella tiejaksolla. Tie on varusteltu tukemaan ajoneuvojen autonomista suoriutumista haasteellisissa sääolosuhteissa. Samalla tie tuottaa tietoa teiden talvikunnossapidon sekä älykkään omaisuudenhallinnan tueksi. Älytie valmistui syyskuussa 2017 ja on Liikenneviraston rahoittama.

Ilmoittautuminen ja lisätiedot:

Aurora verkostojohtaja Reija Viinanen, + 358 400 423 370
www.snowbox.fi
www.sensible4.fi