Hyppää sisältöön

Ohjekoulutus, maanteiden päivitetyt viherohjeet

Aika: 26.05.2023-26.05.2023, 08:30-12:00
Paikka: Teams

Väylävirasto järjestää koulutuksen maanteiden päivitetyistä viherohjeista Teams-tilaisuutena pe 26.5.2023 klo 8.30 – 12.00.

Koulutus on tarkoitettu maanteiden viheralueiden suunnittelun, rakentamisen, kunnossapidon ja inventointien parissa työskenteleville ELY-keskusten, Väyläviraston, konsulttien ja urakoitsijoiden edustajille ja sidosryhmille.

Koulutuksessa käsiteltävät ohjeet:

Viherrakentaminen ja -hoito tieympäristössä, Väyläviraston ohjeita 5/2023: https://ava.vaylapilvi.fi/ava/Julkaisut/Vaylavirasto/vo_2023-5_viherrakentaminen_web.pdf

Ohjeen esittelydia: https://ava.vaylapilvi.fi/ava/Julkaisut/Vaylavirasto/vo_2023-5_esittely.pdf

Maanteiden viherhoidon tiedonhallinta ja inventoinnit, Väyläviraston ohjeita 6/2023: https://ava.vaylapilvi.fi/ava/Julkaisut/Vaylavirasto/vo_2023-6_maanteiden_vihertieto_web.pdf

Ohjeen esittelydia: https://ava.vaylapilvi.fi/ava/Julkaisut/Vaylavirasto/vo_2023-5_esittely.pdf 

Koulutustilaisuudessa ja palautelomakkeissa esitetyt kysymykset ja niihin laaditut vastaukset 

Ohjeiden voimaantulo ja käyttöönotto, yleistä

Päivitetyt viherohjeet ovat tulleet voimaan 1.6.2023. Viherinventointien osalta ohje 6/2023 ehtii käytännössä sovellettavaksi vasta vuoden 2024 inventoinneissa. Tievelhon kohdeluokkia ja sisältöä muokataan tarpeen mukaan uuden inventointiohjeen mukaiseksi. Tievelhon määrittelytyö jatkuu syksyllä ja talvella 2023–24. 

Miksi ja mitä viheralueita inventoidaan?

  • Olisiko mahdollista linjata selkeämmin, mitä alueita inventoidaan viheralueeksi? Onko    määräävä tekijä esim., että alueella on pensasistutuksia?
  • Miksi viherhoitokuvio inventoidaan, jos siihen ei kohdistu erityistä hoitoa vaativia toimenpiteitä, vaan viherhoitokuviolle riittää tuotekortin mukainen hoito?
  •  Miten tuo ”erityisiä hoitotarpeita” tulee ymmärtää?
  • Miksi E2-luokan väylän laajoista nurmetetuista ramppialueista muodostetaan viherhoitoalue, vaikka alue ei varsinaisesti tarvitse mitään erityistä hoitoa?
  • Miten T-luokan tavalliset nurmialueet inventoidaan, kun luiskaniiton leveyttä ei ole tuotekortissa määritelty?
  • Merkitäänkö/inventoidaanko jatkossa laajoja, niitettäviä, ramppialueita viheralueiksi lainkaan, jos niihin ei kohdistu erityisiä hoitotarpeita? Ennen ne on merkitty viheralueiksi siitä syystä, että niiden niitto ulottuu laajemmalle kuin tuotekortissa mainittu viherhoitoluokan mukainen niittoleveys.
  • Inventoidaanko nurmetetut meluvallit viheralueiksi? Viherrakentaminen ja -hoito tieympäristössä -ohjeessa meluesteympäristöt mainitaan erityisalueina, mutta ei niihin välttämättä kohdistu erityisiä hoitotarpeita.

Viherhoitoalue on ”Liikenneviheralueella sijaitseva, erillisiä hoitotoimenpiteitä vaativa ja hoidollisesti yhtenäinen alue, joka koostuu yhdestä tai useammasta viherhoitokuviosta. Viherhoitoalue muodostetaan inventoinnin yhteydessä.” (Ohje 6/2023, Käsitteet, sivu 7) 

”Erityisiä hoitotarpeita” tarkoittaa käytännössä kaikkea muuta liikenneviheralueiden viherhoitoa, paitsi linjaosuuksien niittoa ja vesakointia. 

Viherinventoinnin tarkoitus on saada mahdollisimman täsmällinen tieto liikenneviheralueilla sijaitsevista viherhoitokuvioista, joista muodostetaan inventoitaessa viherhoitoalueita. Viherinventoinnin avulla kerätään kasvillisuudesta ja nurmetuksista sijaintitiedon lisäksi laji- ja määrätietoa. Viherhoitoalueiden tiedonhallinta toimii perustana oikeanlaisten, oikea-aikaisten ja kustannustehokkaiden toimenpiteiden tunnistamiselle ja toteuttamiselle. (Ohje 6/2023, luku 2, sivu 9) 

Kun viherinventointi on tehty kertaalleen mahdollisimman täsmällisesti, riittää seuraavassa inventoinnissa olemassa olevien viherhoitokuvioiden tietojen päivitys ja mahdollisten uusien kuvioiden inventointi. 

Kaikki istutukset ja nurmetukset viherhoitoluokissa E ja T inventoidaan. Viherhoitoluokkaan N1 kuuluvilta alueilta inventoidaan istutusalueet. 
Jos halutaan, että meluvallien nurmetus niitetään jossain vaiheessa kokonaan, on meluvalli inventoitava. 

Toimenpideluokituksen tarkoitus

  • Miksi viherhoitokuviolle kirjataan toimenpideluokka 1, jos siihen ei kohdistu erityistä hoitoa vaativia toimenpiteitä, vaan viherhoitokuviolle riittää tuotekortin mukainen hoito?

Toimenpideluokka 1 kirjataan siksi, että se kertoo inventoijan arvioineen viherhoitokuvion kunnon ja hoitotarpeen.  Tieto siitä, että kunto on arvioitu ja todettu hyväksi, on tärkeä. Lisäksi toimenpideluokkaan 1 kirjatun viherhoitokuvion kasvillisuuden kunto saattaa viherinventointien välissä muuttua luokkaan 2 tai 3. Kasvillisuuden toimenpidetarpeen muuttumiseen voivat vaikuttaa hoidon lisäksi mm. kasvupaikkaan ja sään vaihteluun liittyvät olosuhteet, lajin kasvuominaisuudet sekä kestävyys tieympäristössä. 

Viherhoitoluokitus ja inventoitavien viheralueiden rajaus 

  •  Mikä viherhoitoluokka merkitään tiejaksoille, joilla on jkpp ja jkpp:n ja päätien välissä nurmea ja puita sisältävä välikaista, joka haluttaisiin hoitaa E-luokan mukaisesti, mutta päätien toinen puoli haluttaisiin hoitaa N-luokan mukaan, koska N-luokkaan kuuluu myös vesakon poisto. Tähän saakka olemme ratkaisseet asian pitämällä tien N-luokassa, mutta muodostaneet välikaistasta viheralueita ja merkinneet ne E-luokkaan. Tämähän ei enää jatkossa ole mahdollista.
  •  Merkitäänkö päätielle sitten E2-luokka kaikille jaksoille, joissa on meluesteitä, kun viheralueelle ei enää merkitä viherhoitoluokkaa, niin onko jatkossa niin, että viheralueen hoitoluokka on aina vastaava kuin päätielle merkitty luokitus. Ei siis voi olla N1-luokan tiellä E1- tai E2-luokan mukaisesti hoidettavia viheralueita?
  • Inventoidaanko päällysteen reunasta tiealueen rajalle saakka, jos hoitovaatimus on tiealueen rajalle eikä puuston rajaan asti?
  • Oliko ajateltu, että myös tienkäyttäjien palvelualueille, joilla on oma geometria ja tieosoite, rekisteröitäisiin jatkossa viherhoitoluokka? Nythän niille ei luokkaa tallenneta. Joissakin erikoisemmissa tapauksissa voisi olla tarpeen merkitä viherhoitoluokka myös jalankulku- ja pyöräilyväylälle.

Mikäli viherhoidon tarve on erilainen tien eri puolilla ja varsinainen viherhoitoluokka on N, voidaan Tievelhon lisätietokenttään merkitä teksti, että välialue hoidetaan esim. tässä tapauksessa E-luokan mukaisesti. 

Meluesteiden viherhoitoluokka on sama kuin päätien viherhoitoluokka. Täydentävät hoitotoimenpiteet voidaan esittää Tievelhossa lisätietokentässä tai tarvittaessa maanteiden hoitourakan työkohtaisissa tarkennuksissa. 

Mikäli puusto sijaitsee tiealueen sisäpuolella, inventoidaan ja niitetään nurmetus puuston rajaan saakka. Jos nurmetusta on tiealueen rajaan saakka, inventoidaan ja niitetään se tiealueen rajaan saakka. Määrätiedon vuoksi on inventoitava myös välialueiden nurmetukset. Tavoitteena on, että inventoitua tietoa päivitetään jatkossa vain jos toimenpidetarveluokka on muuttunut, tai viheralueilla on uusia istutuksia. 

Viherhoitoluokka kirjataan jatkossa myös palvelualueille. Jk/pp-väylien viherhoitoluokitusta selvitetään parhaillaan. 

Lisätietoja:

Marketta Hyvärinen
[email protected] 

Päivitetty 3.8.2023

Julkaistu 21.04.2023