Hyppää sisältöön

Mt 180 Kirjalansalmen ja Hessundinsalmen siltojen uusiminen -hanke: rakentamisen turvallisuus taataan huolellisella suunnittelulla ja tarkalla työotteella

Julkaistu 11.4.2023

Kirjalan- ja Hessundinsalmen siltojen rakentaminen on Suomen mittakaavassa poikkeuksellinen hanke paitsi siltojen kokoluokan vuoksi myös siksi, että työmaa sijaitsee varsin haastavassa ympäristössä. Kun siltoja rakennetaan vedessä, veden päällä, korkealla yläilmoissa sekä vilkkaasti liikennöidyllä ja asutetulla alueella, vaatii rakentaminen turvallisuuden kannalta aivan erityistä huomiota ja suunnittelua. 

Siltahankkeen turvallisuutta edistetään monin eri tavoin. Hankkeen työmaaturvallisuuden kehittämiseen ja seurantaan on nimetty työryhmä, johon kuuluu nimetty turvallisuusinsinööri, turvallisuuskoordinaattori sekä muun muassa projektipäällikkö sekä hankeosien työnjohtajat. Hankesuunnitelman lisäksi tekemistä ohjaavat erilaiset turvallisuus- ja työsuunnitelmat.

Lisäksi hankkeella on käytössään havaintojärjestelmä, jonne työmaan turvallisuuspuutteista sekä positiivisista havainnoista tulee ilmoittaa. Järjestelmällä edistetään jatkuvaa valppautta ja sitä, että pienetkin havainnot tulevat huomioiduksi ja tarpeen mukaan korjatuksi.

”Kirjalan- ja Hessundinsalmen siltahanke on monin tavoin poikkeuksellinen hanke, johon kuuluu useita vaativia ja riskialttiita työvaiheita. Kaiken suunnittelu ja suunnitelmien yhteensovittaminen vaatii erilaista paneutumista kuin pienemmällä työmaalla”, kertoo allianssin turvallisuusinsinööri Terhi Kurppa.

Työsilta, suuri työkone, rakennusmies.

Veden päällä olevilla työsilloilla liikkuminen vaatii erityistä varovaisuutta. 

Ykkösenä tarkkuus ja hyvä tiedonkulku

Viime kuukausien aikana siltojen työmailla ollaan rakennettu työsiltoja, kasuunien pohjia sekä työsiltojen paalutuksien tuentaa veden alla. Veden läheisyydessä rakentaminen edellyttää erityistä huolellisuutta: työsilloille ei ole asiaa ilman pelastusliiveinä toimivia paukkuliivejä, ja kulkiessa tulee huomioida työsilloilla toimivat raskaat työkoneet ja liukas puupinta.

Sukellustyönä tehtävä paalutusten tuenta hitsaamalla vaatii myös valppautta ja rautaista ammattitaitoa – eikä vain itse sukeltajilta, vaan myös työnjohdolta ja useilta toimijoilta eri puolella työmaata. Esimerkiksi louhintojen aikana sukeltajat eivät saa olla vedessä, sillä räjäytysten paineaalto saattaa kulkea meressä asti, vaikka louhinnat tapahtuvatkin maan päällä.

”Sukellustöitä tehdessä on tärkeää, että ihan jokainen tietää sukeltajien olevan meressä. Tämä tarkoittaa sitä, että tiedon tulee kulkea ja kommunikaation pelata eri toimijoiden kesken jouhevasti, vaikka töitä tehtäisiinkin eri työmailla ja kaukana toisistaan”, Kurppa painottaa.

Omat haasteensa töille asettaa saaristomaisemissa vallitsevat luonnonvoimat. Napakka tuuli, merenpinnan nousu ja lasku sekä kesällä kirkkaana paistava aurinko vaikuttavat väistämättä työolosuhteisiin. Toisinaan olosuhteet voivatkin yllättää, luonnonilmiöitä kun ei voi hyvästä suunnittelusta huolimatta hallita.

Turvavarusteista ei tingitä

Tarkkuutta ja suunnitelmallisuutta vaaditaan myös, kun työt siirtyvät veden tasolta ylöspäin. Kriittisiä työvaiheita ovat esimerkiksi sillan pylonien rakentaminen sekä sillankannella työskentely, jossa korkeutta kertyy kymmeniä metrejä. 

Korkealla työskentelyssä avainasemassa on huolellinen putoamissuojaus: kaiteet, telineet ja työntekijöiden valjaat. Valjaiden käyttökin vaatii Kurpan mukaan erityistä suunnittelua, jotta valjaiden kiinnityskohdat alustalla ovat työnteon kannalta oikeissa ja järkevissä kohdissa.

”Teemme koko urakan ajan jokaisesta työvaiheesta erikseen tarkat työvaihe- ja laatusuunnitelmat, jotka käymme läpi työtä tekevien kanssa”, Kurppa sanoo.

Louhittua kalliota ja rakentajia turvavarusteissaan.

Työmaalla liikkuessa tulee huolehtia asianmukaisista turvavarusteista, kuten kypärästä, turvakengistä sekä heijastinliivistä. 

Liikennejärjestelyissä huomioidaan sekä turvallisuus että liikenteen sujuvuus

Hankkeessa tehtävien, pitkälti Saaristotien reunalle sijoittuvien, louhintojen turvallisuus alueella liikkuville varmistetaan liikenteen pysäytyksillä sekä tiedottamalla pysäytyksistä etukäteen hankkeen tekstiviestipalvelun kautta. Pysäytykset ovat turvallisuuden kannalta välttämättömiä, sillä räjäytyksistä saattaa sinkoilla kiviä maantielle.

Aina pysäytykset eivät kuitenkaan johdu sinkoilevista kivistä, vaan uteliaista silmäpareista. Kurpan mukaan osa räjäytyksistä näkyy silloille, mikä saattaa aiheuttaa ulkopuolisissa kiinnostusta. Siksi pysäytykset ovat tärkeitä, jotta uteliaat katseet eivät aiheuta kolareita tai muita vaaratilanteita.

Rakentaminen vilkkaasti liikennöidyllä ja asutetulla alueella vaatiikin erityistä huomiota. Töistä aiheutuvat liikennejärjestelyt pyritään minimoimaan siten, että työvaiheet eivät aiheuta turhia ruuhkia: maantieyhteys pyritään pitämään sujuvana koko siltahankkeen ajan. Tärkeää on myös, että liikenne ei missään vaiheessa kasaannu kuormittamaan vanhoja siltoja.

”Kaikki liikennejärjestelyt ovat tarkasti mietittyjä liikenteen sujuvuus ja turvallisuus huomioiden. Haluamme huomioida alueella asuvat ja siellä eri tavoin liikkuvat parhaalla mahdollisella tavalla”, korostaa Kurppa.