Hyppää sisältöön

Maanteiden hoitourakoiden kilpailutus onnistui

Julkaistu 22.3.2021 9.15

Väylävirasto ja Varsinais-Suomen ELY kilpailuttivat maanteiden hoitourakat vuosille 2021-2026.  Tavoitteena oli saada aikaan kunnon kilpailua ja alalle enemmän tekijöitä. Tässä onnistuttiin, sillä työt jakautuivat kuudelle eri urakoitsijalle.

”Tarjoushalukkuutta oli enemmän, kuin ennen. Kun edelliskerralla hyväksyttyjä tarjouksia tuli 3,2 per urakka, tällä kertaa lukema oli 3,8”, osastonjohtaja Magnus Nygård Väylävirastosta kertoo.

Kilpailutettavana oli 15 urakkaa, joista viidessä jatkavat samat urakoitsijat. Kymmenen muun urakka-alueen toimijat vaihtuvat.

ELY

Urakka Voittanut yritys UUD Nummi Kaskenoja Oy UUD Raasepori Terranor Oy VAR Harjavalta Destia Oy KAS Lappeenranta YIT Suomi Oy KAS Imatra Destia Oy KES Karstula YIT Suomi Oy POS Kuopio Savon Kuljetus Oy PIR Kangasala Destia Oy PIR Orivesi Pimara Oy EPO Veteli YIT Suomi Oy EPO Pietarsaari Destia Oy POP Ii Destia Oy POP Raahe/Ylivieska YIT Suomi Oy LAP Ranua Destia Oy LAP Kemi    Terranor Oy

Kuva 1. Urakkavoittajat ELY-alueittain.

”Destia ja YIT saivat eniten urakoita ja heidän markkinaosuutensa on 84 %. Markkinajohtajat Destia ja YIT jatkavat edelleen vahvasti toimijoina, mutta nyt kilpailutetut urakat jakautuivat tasaisemmin usealle toimijalle”, Nygård toteaa.

Laadulla on väliä

Väylävirasto pyrkii siihen, että tienkäyttäjille tarjotaan parempaa palvelua. Urakoitsijoiden kanssa tehdään tiiviimpää yhteistyötä ja yhteistyössä voidaan reagoida muuttuviin asiakastarpeisiin entistä paremmin.

”Laadun merkitystä korostettiin kilpailutuksessa. Käytännössä pelkällä halvimmalla hinnalla ei tässä kilpailussa voinut voittaa, vaan laadun ja hinnan piti olla tasapainossa”, Nygård sanoo.

Tilauksen kokonaisarvo on kilpailutuskaudella 200 miljoonaa euroa.

Maanteiden hoitourakat ovat laatuvastuu-urakoita, jotka toteutetaan Väyläviraston määrittelemien laatuvaatimusten mukaisesti. Urakoissa tavoitellaan riskien kohtuullista jakoa ja hyvän yhteistyön kehittämistä tilaajan ja urakoitsijan välillä.

Lisätietoja:
Maanteiden hoitourakka kokonaisuus: osastonjohtaja Magnus Nygård, p. 029 534 3576.
Kilpailutus: maanteiden kunnossapidon hankinnan asiantuntija Tuomo Ratia, p. 029 534 3340.
Sähköpostit muotoa: [email protected]

Maanteiden hoidon kilpailutus-sivut