Hyppää sisältöön

Kirjalansalmen uuden sillan teräsrakenteen toimittajaksi on valittu suomalainen valmistaja

Julkaistu 21.12.2022 14.35

 

Mt180 Kirjalansalmen ja Hessundinsalmen siltojen uusimisen toteuttava allianssiurakka on valinnut Steel Group Pohjanmaa Oy:n toimittamaan Kirjalansalmen uuden sillan teräsrakenteen. Alihankintasopimus on allekirjoitettu 21.12.2022.

”Teräsrakenteen toimittajan valinta on merkittävä Kirjalansalmen siltahankkeen kannalta. Aikataulullisesti se on sillan valmistumisen kannalta yksi kriittisimpiä kokonaisuuksia, jotta uusi silta valmistuu ajallaan vuoden 2025 lopussa. Laadukkaan toimituksen lisäksi kotimaisuus korostuu kokonaisuudessa: kotimainen konepaja valmistaa rakenteen kotimaisesta teräksestä”, sanoo projektipäällikkö Janne Wikström Väylävirastosta.

”Meillä on ollut erittäin rakentavat ja onnistuneet sopimusneuvottelut ja olen todella tyytyväinen, että nyt pääsemme yhdessä tekemään teknisesti vaativaa ja haastavaa Kirjalansalmen sillan teräsrakennetta”, jatkaa projektipäällikkö Timo Hirvasmaa Kreate Oy:stä.

Haastavalla rakenteella on suuri rooli Kirjalansalmen uuden sillan rakentamisessa

Kirjalansalmen silta on vinoköysiosuudeltaan tyypiltään teräsbetonikantinen liittorakenteinen vinoköysisilta ja tulosillan osalta jännitetty jatkuva betoninen palkkisilta. Teräsrakenne onkin hankekokonaisuuden suurimpia yksittäisiä alihankintoja.

”Olemme ylpeitä luottamuksesta Steel Group Pohjanmaata kohtaan vaativan projektin osalta. Urakkasopimus on meille erittäin iso asia, ja projekti tulee työllistämään meitä merkittävästi seuraavan kahden vuoden aikana. Kirjalansalmen sillan teräsurakka on konepajan historian suurin yksittäinen suomalainen siltaprojekti, mitä Oulussa on valmistettu reilun 40 vuoden aikana, niin tonnimäärältään kuin urakkasumman osaltakin”, toteaa toimitusjohtaja Henrik Kiviniemi Steel Group Pohjanmaa Oy:stä.

Teräsrakenteen suunnittelu alkaa välittömästi

Kirjalansalmen sillan teräsrakenteen työt käynnistyvät heti konepajasuunnittelun äärellä. Varsinaiset teräsosien valmistustyöt keskittyvät loppuvuoteen 2023 ja alkuvuoteen 2024. Asennustyö Kirjalansalmen siltapaikalla valmistuu loppusyksyllä 2024, jonka jälkeen teräsrakenteen varaan valetaan vinoköysiosuuden siltakansi.

kannen teräsrakenne vaakasuorassa oleva vihreällä värillä korostettu teräsrakenne ja lisäksi kuvassa pylonit sekä köydet.

Havainnekuva teräsrakenteesta, jonka päälle valetaan siltakansi. Kuvassa hankittava teräsrakenne vihreänä.

Lisätiedot:

Projektipäällikkö Janne Wikström, Väylävirasto, puh. 029 534 3600, etunimi[email protected]

Projektipäällikkö Timo Hirvasmaa, Kreate Oy, puh. 0400 627 461, [email protected] 

 

Mt 180 Kirjalansalmen ja Hessundinsalmen siltojen uusiminen -hankkeen tavoitteena on turvata ainoan maantieyhteyden säilyminen entistä parempana Paraisille ja Turunmaan saaristoon. Lisäksi mahdollistetaan alueen valtakunnallisesti merkittävän teollisuuden HCT-kuljetukset. Hanke myös tukee Paraisten elinkeinoelämän ja maankäytön kehittämistä sekä lisää liikenteen turvallisuutta ja asumisviihtyisyyttä. Hankekokonaisuuden kustannusarvio on 128 miljoonaa euroa.