Digiroad-aineisto Mapitaren karttapalvelussa
Mapitaren karttapalvelussa käytetään Digiroad-aineistoa yhdessä muiden ominaisuustietoaineistojen kanssa. Pohjatietona on Maanmittauslaitoksen geometria ja Digiroadista käytetään R-aineistoa. Karttapalvelun geometriaan täydennetään eri lähteistä saatavia aineistoja ja Digiroad-aineisto on mukana mm. reitityksessä. Reititys voidaan tehdä pisteestä A pisteeseen B nopeinta reittiä tai muuta haluttua reititysominaisuutta käyttäen. Karttapalvelussa voidaan yhdistellä reitityksessä käytössä olevia aineistoja, kuten vesiväyliä ja moottorikelkkareittejä ja Digiroad-aineistoa, mikä on hyödyllistä reititettäessä esimerkiksi pääsyä maastopelastustehtävälle. ”Suomessa meillä on tilanne Digiroadin myötä paljon parempi, kuin esimerkiksi Ruotsissa tai Norjassa. Kun Mapitaren palveluissa reititetään Suomesta Ruotsin kautta Norjaan, ovat ominaisuustietojen erot selkeästi maiden välillä huomattavissa”, kertoo Mapitaren toimitusjohtaja Petri Särkisaari.
Tärkeimmät Digiroad-tietolajit pelastustoimen kannalta
Digiroadin tietolajeista tärkeitä pelastustoimen kannalta ovat mm. nopeusrajoitukset, suurin sallittu -rajoitustiedot ja tien leveystiedot. Petrin mukaan moottoriteiden huoltoaukot ovat myös tärkeää tietoa, erityisesti tilanteessa, jossa hälytysajoneuvo joutuu vaihtamaan reittiä päinvastaiseen suuntaan kesken tehtävää. Digiroad-aineistosta Petri toteaa: ” On hyvä, että Digiroadin tietorakenne on pysynyt samana vuosien varrella, se on helpottanut hyödyntämistä”.
Mapitaren karttapalvelu on optimoitu mobiililaitteilla käytettäväksi pelastustoimen käyttöön myös offline-tilassa. Palvelusta löytyy kootusti tärkeitä tietoja pelastustoimelle, niin maalla, merellä kuin ilmassa. "Kaikki vektorikartat Suomesta, Ruotsista ja Norjasta voidaan kerralla ladata käytettävään päätelaitteeseen ja käyttää niitä alkuperäisellä tuotantotarkkuudella 1:1 täysin offline-tilassa. Tämä turvaa luotettavan käytön, sillä missä verkkoyhteyksiä ei ole, on reaaliaikaisen tilannekuvan muodostamiseen aina 100 % kaista käytössä", kertoo Petri. Esimerkiksi Lapin laajoilla erämaa-alueilla karttojen lataaminen laitteeseen ei onnistu verkkoyhteyksien puuttuessa. Kun aineisto on ladattu etukäteen laitteelle, ei verkkoyhteyksien katkeamisesta tarvitse huolehtia.
Lue lisää Mapitaresta: https://mapitare.fi/