Hyppää sisältöön

Uusi: Järjestelmät ja rekisterit

BIM-työkalu on Väyläviraston käytössä oleva selainpohjainen työkalu, joka yhdistää inframalli- ja paikkatietoaineistot yhteen selkeään käyttöliittymään. Työkalu tehostaa projektinhallintaa tarjoamalla ajantasaista ja luotettavaa tietoa, joka sujuvoittaa yhteistyötä ja vähentää virheitä sekä päällekkäisyyksiä.  

Projektiportaalin ja BIM-työkalun integraatio mahdollistaa reaaliaikaisen tiedonhallinnan hankkeissa. Helppokäyttöisyys, laaja formaattituki sekä mahdollisuus hyödyntää avoimia aineistoja tekevät BIM-työkalusta tehokkaan ja helposti lähestyttävän inframalli- ja paikkatietoaineistojen tarkastelutyökalun hankkeiden tarpeisiin. 

Projektivelhoon on integroitu BIM-työkalu paikkatietomuotoisten aineistojen ja inframallien tarkastelua varten. BIM-työkalun on tarkoitus tukea paikkatietomuotoisten aineistojen ja inframallien katselun lisäksi myös muun aineiston, kuten 2D-poikkileikkauskuvien katselua. BIM-työkalun käyttö ei siis rajoitu pelkästään malliaineiston katseluun. 

Vektorio tuottaa BIM-työkalun Väylävirastolle palveluna. 

BIM-työkalun käyttöohje (pdf)

Suunnitelma- ja toteumatietovarasto (Projektivelho) on tie-, rata- ja vesiväyläsuunnitelmien keskitetty suunnitelma- ja toteuma-aineistojen tietovarasto. Projektivelho sisältää tie-, rata- ja vesiväylähankkeiden hanketiedot sekä niihin liittyvät julkiset suunnitelma-, toteutus- ja toteuma-aineistot.

https://ohje.velho.vaylapilvi.fi/projektivelho/

Tiestötietojen perustietovarasto (Tievelho) on perustietovarasto tieverkon infrasta, kunto- ja mittaustiedoista, rajoituksista ja päätöksistä sekä luokitustiedoista. 
Tiestötietojärjestelmä, joka sisältää tiedot valtion tieverkon staattisesta infrasta.

https://ohje.velho.vaylapilvi.fi/tievelho/

Ajantasaisen tie- ja katuverkon keskilinja-aineiston ylläpidon eli SURAVAGE-prosessin tavoitteena on sujuva ja mahdollisimman ajantasainen tiedon koostaminen tie- ja katuverkon keskilinjamuodossa. SURAVAGE-prosessilla pyritään ennakoimaan rakentamisen jälkeisen tilanteen geometriaa.  SURAVAGE-prosessi alkaa rakentamissuunnitelmasta ja on osana Digiroad-järjestelmää. Rakentamissuunnitelman mukainen geometria saa Digiroad-aineistossa ominaisuustiedokseen rakenteilla-statuksen ja löytyy tielinkin ominaisuustietona.

SURAVAGE-pääohje - Väylävirasto

Ratainfratietojen hallintajärjestelmä RAIDE on tietojärjestelmä, joka tuottaa toiminnallisuudet fyysisen rataomaisuuden elinkaaren hallintaan. Järjestelmä sisältää seuraavat sovellukset:
- Ratakohteiden hallintasovellus (RATKO) tuottaa näkymän ratakohteiden fyysiseen ja 
hallinnolliseen tasoon. Sovelluksen kautta viedään tieto suunnitelluista, uusista tai uudistettavista kohteista. RATKOn tietosisältö muodostaa rautateiden ’master’-tiedon, mikä sisältää myös paikannuspohjan eli tarkan kuvauksen rataverkon osoitejärjestelmästä tasokoordinaatistossa.
- Ratakohteiden kunnossapidon sovellusta (RAIKU) käytetään ratakohteiden kunnossapidon toimenpiteiden raportointiin ja seurantaan. RAIKUssa kohteiden tiedot linkittyvät RATKOon.
- Ratakohteiden ylläpidon ohjelmoinnin sovellus (RYHTI) tukee keskipitkän ja pitkän aikavälin ylläpidon suunnittelua. Sovelluksen kautta hoidetaan toimenpide-ehdotusten tekeminen ratakohteille.
- Ratamateriaalien hallintasovelluksessa (RAHTI) on toistaiseksi toteutettu kiskokuljetusten hallinta.


https://extranet.vayla.fi/ratatietojen-hallinta

Taitorakennerekisteri toimii taitorakenteiden tiedon pääjärjestelmänä ja sen tietosisältö toimii taitorakennetiedon välittäjänä muihin järjestelmiin.
Taitorakennerekisteri sisältää hallinnollisten ja rakenteellisten tietojen lisäksi mm. vaurio- ja kuntotietoa silloista, tunneleista, rautatierummuista, tunneleista, merimerkeistä, tie- ja yhteysaluslaitureista sekä kanavarakenteista. Väyläviraston lisäksi järjestelmää käyttävät myös useat kunnat. Taitorakennerekisteri palvelee mm. Väyläviraston, ELY-keskusten ja kuntien asiantuntijoita sekä palveluntuottajia. Taitorakennerekisterin käyttö vaatii Väyläviraston extranet-tunnukset (LX-tunnukset). Väylävirasto myöntää taitorakennerekisterin käyttöoikeudet hakemusten perusteella. Käyttöoikeuksia voi pyytää perusteluiden kanssa sähköpostilla osoitteesta [email protected].

Väyläviraston omistuksessa olevia tievalaistusten ominaisuustietoja ylläpidetään Keylight-järjestelmässä.  Järjestelmän käyttö on ohjeistettu julkaisussa Tievalaistuksen kartoitus ja digitointi: https://ava.vaylapilvi.fi/ava/Julkaisut/Liikennevirasto/lo_2018-27_tievalaistusverkon_kartoitus_web.pdf

Radan eri laitteiden ja varusteiden kaapelitietoja ylläpidetään Väyläviraston kaapelitietojen hallintarekisterissä. Kaapelirekisterissä ylläpidetään kaapelitietoja, joille on ollut saatavissa sijaintitieto. Rekisterissä olevia kaapelitietoja voi pyytää hankkeelle lähtötiedoksi osoitteesta [email protected]

Ratatieto–palvelussa (ent. ratatiedon extranet) ylläpidetään rautatiejärjestelmään liittyvää aineistoa, kuten raiteisto- ja linjakaaviot, ryhmityskaaviot sekä turvalaitteiden huolto- ja käyttöohjeet. Palvelun aineisto on tarkoitettu liikenteenohjaukselle, isännöitsijöille, kunnossapitäjille, urakoitsijoille ja liikennöitsijöille. Palvelun käyttö vaatii extranet-tunnukset (LX-tunnukset).

https://ratatieto.vaylapilvi.fi/