Hyppää sisältöön

Ihku-allianssi pokkasi Iso Tömppä -tunnustuksen

Julkaistu 14.10.2022

Infrahankkeiden kustannuslaskentajärjestelmä ja -palveluallianssi Ihkulle on myönnetty infra-alan arvostetuin tunnustus, Iso Tömppä -palkinto. Vuosittain annettavan tunnustuksen saa alalla merkittävästi vaikuttanut projekti, hanke, tutkimus tai yritys. Palkinnon myöntää Maanrakennusalan neuvottelukunto MANK ry.

Ihku-allianssin väki Iso Tömppä -tunnustuksen kanssa.

Ihku-allianssin toteuttama kustannuslaskentajärjestelmä tuottaa infra-alalle avointa kustannustietoa, jonka lisääminen hyödyttää etenkin tilaajia muun muassa kustannusarvioiden ja kustannusohjauksen parantamiseksi, perustellaan tunnustusta MANK ry:stä. Järjestelmän avulla voidaan kuljettaa kustannusarvioiden sisältöä, perusteita sekä epävarmuuksia esisuunnittelusta yleissuunnitteluun, tie- ja ratasuunnitteluun sekä rakentamissuunnitelmaan asti. 

Tunnustuksen vastaanottanut Ihkun tuoteomistaja ja asiakastestaus- ja konsulttiryhmän yhteyshenkilö Ari Huomo oli otettu Ihkun saamasta huomiosta.

”Kyllähän tämä oli melkoinen yllätys, ei tällainen ole käynyt pienessä mielessäkään. Tömppää upeampaa tunnustusta ei Suomessa infra-alalla voi saada ja kyllä tämä vetää nöyräksi ja kiitolliseksi. Olen varma, että joka ainoa ihkulainen tuntee ansaittua ylpeyttä huomionosoituksesta ja haluaa antaa kaikkensa jatkossakin.” Huomo kiittää.

Ihku sai palkintoraadilta kiitosta erityisesti järjestelmän myötä mahdollistuvasta kustannusarvioiden entistä paremmasta tarkentamisesta. 

"Järjestelmän myötä kustannusarviot pysyvät koossa eri suunnitteluvaiheiden välillä, eikä turhia katkoksia tiedonvälitykseen muodostu. Voidaankin sanoa, että Ihku estää tiedon hukkaamisen hankkeen suunnitteluvaiheesta toiseen siirryttäessä", kertoo palkinnon luovuttanut MANK ry:n hallituksen puheenjohtaja ja Väyläviraston osastonjohtaja Magnus Nygård.

Yhteistyöllä joustavaa kehitystä 

Syksyllä 2018 käynnistetty ja huhtikuussa 2021 käyttöönotettu Ihku-allianssi on saavuttanut käyttäjäkuntansa. järjestelmällä on viikoittain noin 300 käyttäjää. Hankkeita Ihkulla puolestaan on tällä hetkellä yli 500. Loppuvuodesta Ihku lanseeraa hankeosalaskennan.
Ihku toteutetaan tiiviissä yhteistyössä infra-alan tilaajien kesken. Allianssimallin avulla saadaan yhteistyössä varmistettua järjestelmän avoin ja joustava kehitystyö. 

"Yhteistyö on ollut Ihku-allianssin keskeisin menestystekijä", palkintoraadista kommentoidaan.

Allianssimallissa ovat mukana palvelutuottajina Arkance Systems Finland Oy, Mittaviiva Oy, Ramboll Finland Oy ja Solita Oy. Tilaajia ovat Väylävirasto, Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Turku ja Jyväskylä.


Tämä artikkeli on vanha. Artikkeli voi sisältää vanhentunutta tietoa ja linkit eivät mahdollisesti toimi. Julkaisumme löytyvät kootusti nykyään Doria-julkaisuarkistosta