Rautatieliikenteen toimintavarmuuteen vaikuttavat tulevaisuudessa eniten muutokset lämpötiloissa sekä sateen määrässä ja olomuodossa. ”Tuli sade sitten vetenä tai vetisenä lumena, niin kerralla voi sataa rankasti. Talvella lämpötila vaihtelee aiempaa useammin nollan ympäristössä ja kesällä pitkät hellejaksot lisääntyvät”, tiivistää ympäristöasiantuntija Soile Knuuti.
Ilmatieteen laitoksen kanssa tehdyt ilmastoskenaariot tarkastelevat säätä pitkällä aikavälillä ja eri päästöskenaarioilla. Skenaariotarkastelun havainnoissa muutokset näkyvät kaikkina vuodenaikoina: talviset keliolosuhteet harvinaistuvat, kevättulvat heikkenevät, talvitulvat yleistyvät, tuulisuus ja myrskyisyys pysyvät keskimäärin ennallaan , mutta myrskytuhot lisääntyvät routajakson lyhetessä. Kesällä kuumat jaksot voimistuvat ja äärilämpötilat ovat aiempaa korkeampia.
Sääolosuhteet vaikuttavat rautateillä monin tavoin
Rautateillä toimintavarmuus ja turvallisuus kulkevat käsi kädessä. Sääolosuhteilla on vaikutusta moneen asiaan matka-ajoista ja liikenteen luotettavuudesta työturvallisuuteen. Väylävirasto on kartoittanut riskejä ja toimenpiteitä, joilla riskit saadaan otettua haltuun.
”Säähän liittyviä riskejä ovat mm. puiden kaatuminen radalle kovan tuulen takia, rautateihin vaikuttavat yleisen verkon sähkökatkot, lumisateiden aiheuttama junan heikentynyt jarrutuskyky, veden tulviminen radalle ja siitä aiheutuva ratarakenteiden heikentyminen, helteen käyristämät raiteet, jään kertyminen kallioleikkauksiin ja tunneleihin sekä matkustajille näkyvä liukkaus laiturialueella”, johtava turvallisuusasiantuntija Marko Tuominen luettelee.
Ilmastonmuutoksesta johtuvien riskien hallintatoimia on tehty jo aiemminkin ja niitä on myös parhaillaan käynnissä. Riskipuita on poistettu suunnitellusti radan varrelta jo vuosien ajan ja radan kuivatukseen, kuten ojiin ja rumpuihin, liittyviä ohjeita on päivitetty. Kiskojen ja pölkkyjen vaihtoon sekä raiteen tukemiseen liittyvissä töissä on tarkennettu sallittuja lämpötilarajoja. Muun muassa viimeksi mainittuun liittyen on kehitetty ennustemalleja, jolla riskiä voidaan hallita päivittäisessä toiminnassa.
”Nyt käymme erikseen läpi vielä kaikkein alttiimpia ja haavoittuvimpia osia rataverkosta ja selvitämme tarkemmin sääilmiöiden vaikutuksia väyläinfrastruktuuriin. Ensin keskitymme tulvien, tuulien ja myrskytuhojen vaikutuksiin. Näin varautumis toimenpiteet saadaan kohdistettua oikein, vaikuttavasti ja kustannustehokkaasti”, Tuominen kertoo työn jatkosta.
Julkaisut:
Ilmastonmuutoksen skenaariot väylänpidossa
Haavoittuvuustarkastelu