Hyppää sisältöön

Tiedoista tehoa toimintaan

Kolme henkilöä istuu sinisellä sohvalla keskustelemassa, kaksi heistä hymyilee, ja yksi on kuvattu selkä kameraan päin.

Väylävirastossa syntyy valtava määrä tietoa eri väylistä ja niiden varusteista ja laitteista.

Henna Uronen ja Jari Myllärinen varmistavat osaltaan, että tietoja kerätään, hallitaan ja käytetään mahdollisimman tehokkaasti. Väyläviraston strategisena tavoitteena on tiedolla johtamisen kehittäminen, mihin teknologia antaa nyt uusia mahdollisuuksia.

Digikaksonen kunnossapidon työkaluksi

Uusinta uutta on digitaalisen mallin ja kaksosen rakentaminen Suomen väylistä. Digitaalinen kaksonen on väylien virtuaalinen kopio, joka ilmentää sekä väyläinfrastruktuurin että dynaamisten ilmiöiden, kuten liikenteen ja olosuhteiden, todellisuutta. Kun fyysisen maailman digitaalinen ilmentymä on riittävän tarkka, sen avulla pystytään ennustamaan, simuloimaan ja automatisoimaan tosielämän kehittymistä.

”Voimme esimerkiksi ennakoida, miten pian vesiväylän turvalaite vikaantuu. Meille on aina halvempaa toimia vähän ennakkoon kuin odottaa, että jokin menee rikki. Pyrimme proaktiiviseen toimintaan”, Jari kuvailee.

Riittävän tarkkuuden saaminen digitaaliseen malliin edellyttää laadukasta dataa sekä tarkkaan mietittyjä tietorakenteita ja järjestelmien yhteentoimivuutta.

”Tavoitteena on, että pystyisimme hyödyntämään meillä olevia valtavia tietomääriä tehokkaasti – että tieto virtaisi sujuvasti tietojärjestelmien välillä ja analysoitua tietoa olisi tarjolla päätöksenteon tueksi”, Henna toteaa.

Ei ketuta!

Sekä Jari että Henna ovat muuttaneet Itä-Suomeen ja tulleet Väyläviraston Lappeenrannan-toimistoon alueellistamisen tuulien mukana. Molemmat kehuvat työyhteisön ilmapiiriä. Työkavereista saa paljon positiivista energiaa, ja hyvä henki kannattelee pitkälle, vaikka joskus työ kuormittaa.

”Vuosien saatossa ei yhtenäkään aamuna ole harmittanut lähteä töihin, ja se kertoo aika paljon. Vaikka on vaikeitakin asioita ja välillä tiukka aikataulu, työ on aina antoisaa”, Jari sanoo.

Molemmat arvostavat paitsi toistensa ammattitaitoa myös persoonaa. Yhteistyökykyisyys, avoimuus uudelle, empaattisuus vilisevät puheessa, ja kaiken kruununa on yhteinen musta huumori. Hennan mukaan huonotkin jutut naurattaa – Jarin mielestä ehkä juuri siksi, että ne ovat niin huonoja.

Innostumista yhä uudestaan

Molemmat kiittävät mahdollisuutta vaihtaa tehtäviä aika ajoin ja päästä oppimaan uutta. Asiantuntijuutta arvostetaan, ja sen kehittämiseen kannustetaan. Samaa hommaa ei tarvitse painaa 15 vuotta putkeen.

”Kun vaihtaa työtehtäviä ja pääsee ottamaan uuden kokonaisuuden haltuun, sitä innostuu aina yhä uudestaan,” Henna kertoo.

”Vuosien varrella olen saanut ohjata useita kesäharjoittelijoita. On ollut hienoa nähdä heidänkin innostuvan ja päätyvän alalle töihin. Ainakin yksi entinen harjoittelija on tullut meille vakituiseksi työntekijäksi.”

Väylävirastossa Jari ja Henna ovat Suomen väyläverkon kehittämisen ja ylläpidon näköalapaikalla tekemässä työtä, jolla on tarkoitus.

Kaksi henkilöä keskustelee kokoushuoneessa, jossa on oransseja tuoleja ja suuri näyttö, jolla näkyy kartta.

  • Nimi: Jari Myllärinen
  • Titteli: yksikönpäällikkö, väylätietojen hallinta -yksikkö
  • Koulutus: maanmittausalan diplomi-insinööri
  • Tätä et tiennyt minusta: Harrastan vapaaehtoistoimintaa, olen mukana sopimuspalokuntatoiminnassa.

Nainen pitelee kahvikuppia ja keskustelee miehen kanssa kokoushuoneessa, taustalla näkyy kolmas henkilö tietokoneella.

  • Nimi: Henna Uronen
  • Titteli: asiantuntija, vesiväylänpito
  • Koulutus: filosofian maisteri, maantiede 
  • Tätä et tiennyt minusta: Minulla on maantiedon ja biologian aineenopettajan pätevyys.