Hyppää sisältöön
Nainen ja mies seisovat toimiston käytävällä vierekkäin ja hymyilevät.

Näköalapaikka yhteiskuntaan ja omaan organisaatioon 

Toiminnansuunnittelu ja johtaminen ovat asioita, jotka ulottuvat missä tahansa organisaatiossa sen kaikkiin sopukoihin. Väylävirastossa niiden kehittäminen antaa näköalapaikan ja mahdollisuuden vaikuttaa koko yhteiskuntaan. 

Väyläviraston koneistossa on monia rattaita, joiden tarkka raksuttaminen vaatii hyvää suunnittelua ja johtamista. Tätä varten virastossa on oma toiminnansuunnittelu ja johtamisjärjestelmä -osasto, jota johtaa Ari-Pekka Manninen apunaan Heli Mattila

Uusi osasto kehittää yhteispeliä 

Vuoden alussa toimintansa aloittanut osasto hioo vielä yhteistyökuvioita muiden organisaation osien kanssa. Sen päätavoitteena on kehittää koko viraston toiminnan ohjaamista entistä tehokkaammaksi ja ketterämmäksi sekä lisätä synergiaa osastojen ja toimialojen välillä. 

”Toiminnan suunnittelemisella ja johtamisjärjestelmällä on paljon yhteisiä rajapintoja, joten on luonnollista sovittaa ne yhteen. Se tukee myös tavoitettamme hallita väyläomaisuutta entistä tehokkaammin”, Ari-Pekka sanoo. 

Osaston väki koordinoi muun muassa viraston toiminnansuunnittelua ja riskienhallintaa, tekee talousarvioita, koordinoi kansainvälisiä asioita ja kehittää strategisen omaisuuden hallintaa. 

”Me koordinoimme ja kehitämme yhteisiä menettelyjä sekä tuemme koko organisaatiota ja johtoa asioiden edistämisessä ja päätöksenteossa”, Heli summaa. 

Vaikuttavuutta ja kahvipöytäopetusta 

Toiminnan sujuvoittaminen onkin Helin mukaan paras puoli hänen työssään. 

”Kun parannamme Väyläviraston toimintaa, valtion rahoja käytetään entistä tehokkaammin. Samalla olemme mukana varmistamassa, että liikenne on turvallista ja että asiakkaiden tarpeet otetaan huomioon. Yhteiskunnallinen vaikuttavuus on parasta!” 

Ari-Pekalle oma osasto ja tehtävät ovat ennen kaikkea näköalapaikka – sekä yhteiskuntaan päin että Väyläviraston sisään. 

Väylävirastosta näkee hyvin sen toiminnan merkityksen yhteiskunnalle ja roolin Suomen koko hallinnossa. Kun katse kääntyy omaan organisaatioon, sieltä löytyy miljoonia asioita, jotka vaativat laajaa asiantuntemuksen kirjoa. 

”Päivästä päivään opin koko ajan uutta, vaikkapa miksi tierummut ovat tärkeitä ja miksi niiden pitää olla auki. Kahvipöydässä voi löytää alansa parhaan opettajan ja oppia uutta esimerkiksi jostain tekniikasta tai prosessista,” Ari-Pekka kertoo. 

Ristiinpölytyksellä ammattitaito leviää 

Molemmat kiittävät työpaikan henkeä avoimesta vuorovaikutuksesta, yhteishengestä, kollegoiden arvostamisesta sekä halusta tehdä asioita kunnolla ja viedä niitä eteenpäin. Ammattiylpeys ja innostus omaan työhön ovatkin leimallisia Väylävirastossa. 

”Välillähän julkisesta sektorista on vanhakantainen käsitys, että siellä vain nojaillaan lapioon. Meillä on kyllä tekemisen meininki ja todella paljon asioita työn alla ja kehitettävänä. Töitä riittää”, Heli huomauttaa. 

Käytännön tasolla Väylävirasto pystyy tarjoamaan työntekijöilleen joustoa työntekoon, kattavia terveys- ja hyvinvointipalveluja ja hyvää lähiesihenkilötukea. Myös kehittymismahdollisuudet ovat monille tärkeitä. 

Heli on ollut Väylävirastossa jo 15 vuotta ja on tällä hetkellä neljännessä tehtävässään. Uutta näkökulmaa töihin on suotavaa etsiä hakeutumalla uusiin tehtäviin – viedä oma osaamisensa mukanaan mutta oppia myös uutta.  

”Asiantuntijat hakevat rohkeasti meillä ihan eri toimialoille. Jos meillä olisi siilomainen organisaatio, tällaista ristiinpölytystä ei voisi tehdä. Ehkä siihen pitäisi rohkaista enemmänkin,” Ari-Pekka sanoo. 

  • Nimi: Ari-Pekka Manninen 
  • Titteli: johtaja 
  • Koulutus: tekniikan tohtori, diplomi-insinööri 
  • Tätä et tiennyt minusta: Olen saanut uralleni arvokasta perspektiiviä ja elämääni maailmankatsomusta Australiasta.  

  • Nimi: Heli Mattila 
  • Titteli: apulaisjohtaja 
  • Koulutus: diplomi-insinööri 
  • Tätä et tiennyt minusta: Olen aloittanut työurani liikennevalojen suunnittelulla.  

Katso video Helistä ja Ari-Pekasta.