Takaisin

Ensimmäinen jäänmurtaja kohti Perämerta

Ensimmäinen jäänmurtaja kohti Perämerta

Julkaistu 29.12.2015

Liikennevirasto on tehnyt päätöksen jäänmurtaja Kontion lähettämisestä Perämerelle. Arctia Icebreakingin Kontio lähtee matkaan 29.12.2015 klo 18 ja se on perillä torstaihin mennessä. Lauhan alkutalven jälkeen jäätilanne on alkanut kehittyä ja avustustarve on pian käsillä. Kontion toiminta-alue tulee olemaan aluksi Tornion, Kemin ja Oulun väylät, tälle alueelle tulevat ensimmäiset liikennerajoitukset voimaan 2.1.2016.

Huolimatta lämpimästä syksystä ja alkutalvesta, kehittyy Perämeren pohjukkaan nyt uutta jäätä reipasta vauhtia, joten jäänmurtokauden ensimmäinen murtaja lähtee matkaan lähes totuttuun aikaan. Ilmastonmuutoksesta seuraa aiempaa suurempia olosuhteiden vaihteluita myös Itämerellä.

Saimaalla murtaja liikenteessä

Ennen joulua Saimaalla aloitti toimintansa jäänmurtaja Meteor. Avuksi on pian tulossa myös Iso-Pukki. Ensimmäiset avustusrajoitukset tulivat eilen 28.12.2015 voimaan Puhoksen, Kuopion, Siilinjärven ja Joensuun satamiin.

Liikennevirasto varautuu normaaliin talveen merillä, mutta talven kovuuteen liittyvä tarkempi ennustaminen onnistuu vasta tammikuun puolenvälin jälkeen. Käytössä on Arctian viisi perinteistä ja kaksi monitoimijäänmurtajaa sekä lisäksi Alfons Håkansin Zeus ja ruotsalaismurtaja Frej. Tulevana talvena liikennerajoituksia satamiin asetetaan jääpeitteen paksuuden mukaan samoilla periaatteilla kuin edellisinäkin talvina.

Lisätietoa:

Talvimerenkulun asiantuntija Tuomas Taivi p. 029 534 3328

Tietoa avustus- ja jäätilanteesta: www.baltice.org

 

Liikennevirasto mahdollistaa toimivat, tehokkaat ja turvalliset matkat ja kuljetukset. www.liikennevirasto.fi

Trafikverket möjliggör fungerande, effektiva och trygga resor och transporter. www.trafikverket.fi  

www.facebook.com/liikenneverkossa

www.twitter.com/liikennevirasto