Takaisin

Hengenvaarallista oleskelua Orivedellä - koululaisia nähty rautatiellä

Hengenvaarallista oleskelua Orivedellä - koululaisia nähty rautatiellä

Julkaistu 01.09.2016

Orivedellä on nähty viime viikolla nuoria oleskelemassa rautatiellä. Asiaton oleskelu rautatiealueella on aina vaarallista, sillä rataverkolla liikkuu matkustajajunien lisäksi tavarajunia sekä radan kunnossapitokalustoa. Liikennevirasto pyytää vanhempia ja opettajia muistuttamaan lapsia ja nuoria rautateiden vaaroista, jotta vastaavat vaaratilanteet eivät enää toistuisi.

Orivedellä nuoret ovat löytäneet itselleen vaarallisen oleskelu- ja leikkipaikan: rautatien. Tämä on huolestuttavaa, sillä asiaton oleskelu rautatiealueella on aina äärimmäisen vaarallista ja lailla kiellettyä.

"Junat kulkevat nopeasti ja äänettömästi, eikä niiden lähestymistä välttämättä huomaa ajoissa, jos on keskittynyt esimerkiksi kuvien ottamiseen. Juna ei voi myöskään väistää ja sen pysähtymismatka on useita satoja metrejä", muistuttaa yksikön päällikkö Marko Tuominen Liikenneviraston liikenne- ja työturvallisuusyksiköstä.

Junan alle jääminen ei ole ainoa riski rautatiealueella. Myös ratojen sähköjännitteet aiheuttavat hengenvaaran. Ratapihoilla seisovien vaunujen päälle kiipeäminen on kielletty välittömän hengenvaaran vuoksi.

Liikenneviraston lisäksi myös poliisi on huolestunut lasten ja nuorten oleskelusta radalla. Radalla oleskelusta aiheutuu valitettavan usein poliisitehtäviä, jopa suru-uutisen viemistä nuorten vanhemmille.

Ota rautateiden vaarallisuus puheeksi lasten ja nuorten kanssa

Liikennevirasto toivoo, että lapset ja nuoret eivät ottaisi turhia riskejä, joiden vaarallisuutta he eivät välttämättä ymmärrä. Rautateiden vaarallisuudesta on tärkeä keskustella, jotta lapset ja nuoret tietäisivät asiattoman oleskelun riskit. Esimerkiksi seuraavista asioista kannattaa keskustella joko koulussa tai kotona:

  • Radan ylittäminen muusta kuin virallisesta radan ylityskohdasta on vaarallista ja sen takia kiellettyä.
  • Asiaton oleskelu rautatiealueella (esimerkiksi raiteilla ja ratapihalla) on vaarallista ja kiellettyä.
  • Ilkivalta (esimerkiksi kiven, polkupyörän tai muun esteen asettaminen raiteille) on kiellettyä ja vaarallista, myös tekijälle itselleen.
  • Junat kulkevat nopeasti ja äänettömästi ja niiden lähestymistä ei välttämättä huomaa ajoissa.
  • Junan pysähtymismatka on useita satoja metrejä, eikä se voi väistää.
  • Rataverkolla liikkuu paljon erityyppisiä junia, joiden aikataulut muuttuvat usein.

Keskusteluiden tukena voi hyödyntää esimerkiksi http://www.rautatieturvallisuus.fi/kasvattajille -sivuilta löytyviä materiaaleja.

Lisätiedot

Rautatietoimintojen turvallisuuspäällikkö Marko Tuominen, Liikennevirasto, puh. 029 534 3981 tai etunimi.sukunimi@liikennevirasto.fi