TRAFIKLJUS
Den här anvisningen beskriver datamodellen för trafikljus i Digiroad 2019. Arbetet med anvisningen för trafikanläggningar enligt vägtrafiklagen 2020 är inte slutfört. Information om detta ges senare. Avseende datamodellen kommer bland annat klassificeringen och egenskapsuppgifterna samt hanteringen av körfältssamband och portaler att ändras.
Trafikljusen är ett punktformigt dataslag i Digiroad. Trafikljuset placeras så exakt som möjligt på geometrin i samma linje som terrängpositionen för anordningen. Även om det skulle finnas flera trafikljus med samma position, sparas endast ett objekt i systemet.
Du kan lägga till ett trafikljus i underhållstjänsten genom att välja dataslaget trafikljus och gå till redigeringsläget. Placera trafikljuset så noggrant som möjligt på väggeometrin på en tvärgående linje i anslutning till terrängpositionen. Du kan inte placera trafikljuset i terrängpositionen utan att beakta geometrin.
Vid massleveranser kan uppgifter om trafikljusen skickas i tabell- eller geodataformat till Digiroad-operatören per e-post på adressen: [email protected] För alla uppgifter ska följande egenskapsuppgifter anges:
- Punktens koordinater (rekommendation: ETRS-TM35FIN)
- Koordinatsystem (anges om det är något annat än ETRS-TM35FIN)
- För trafikljusen sparas tillsvidare inte egenskapsuppgifter utan endast positionsuppgiften. Datamodellen för trafikljusen kommer att ändras i och med revideringen av vägtrafiklagen 2020.
Koordinat X |
Koordinat Y |
Trafikljus |
362410 |
6763838 |
1 |
362415 |
6763828 |
1 |
BELYSNING
Belysning är ett linjeformigt dataslag i Digiroad, som kan avbrytas var som helst på väglänken. Uppgiften om belysning sparas i materialet för det avsnitt av gatan, där det finns belysning. Enskilda belysningsstolpar sparas inte.
Du kan lägga till en uppgift om belysning i underhållstjänsten genom att gå till redigeringsläget och välja dataslaget vägbelysning. Du kan lägga till uppgiften antingen för en enstaka väg eller för ett större område på en gång. I städer, där nästan alla vägar är belysta, lönar det sig att först lägga till uppgiften för alla vägar med områdesverktyget och sedan radera uppgiften för obelysta vägar.
Vid massleverans kan du skicka uppgiften om vägbelysning till Digiroad-operatören i geodataformat till exempel som uppgift om mittlinjegeometri eller som områdesmässiga objekt (polygoner). En leverans i geodataformat ska innehålla information om koordinatsystemet som använts (rekommendation: ETRS-TM35FIN). Uppgifterna kan också skickas i form av en tabell som innehåller Digiroad länk-ID eller Lantmäteriverkets MML-ID samt information om vägbelysningen. Dessa uppgifter kan emellertid inte registreras automatiskt i Digiroad och därför ska massleveranser användas endast i initialskedet av underhållet. Efter massleveransen går det snabbast att lägga till ändringar direkt i underhållstjänsten eller genom att skicka endast de ändrade uppgifterna i geodataformat till operatören.
Egenskapsuppgifter som ska anges:
- Positionsuppgift eller koordinater
- Koordinatsystem (rekommendation: ETRS-TM35FIN)
Exempel på leverans i tabellform:
Koordinat X |
>Koordinat Y |
Trafikljus |
362410 |
6763838 |
1 |
362415 |
6763828 |
1 |
ANTAL FILER
Antalet filer är en linjeformig egenskapsuppgift som registreras i Digiroad, om antalet filer avviker från det standardmässiga antalet enligt vägtypen.
Uppgiften om antalet filer anges när:
- En väg med en körbana har fler än en fil i samma körriktning.
Med en väg med en körbana avses en väg med en fil i vardera körriktningen där filerna inte är separerade från varandra, såsom på till exempel en motorväg.
- En väg med två körbanor har fler än två filer i samma körriktning
Med en väg med två körbanor avses en väg, där filerna som går i olika körriktningar är separerade från varandra med ett mittfält, såsom på till exempel en motorväg. På en väg med två körbanor finns det ofta minst två filer i vardera körriktningen och därför informeras endast om avvikelser.
Avseende kommunens gatunät kan en kommuninvånare ges rättigheter att lägga till uppgifter om antalet filer i underhållstjänsten. Avseende statens vägnät kan administratören vid NTM-centralen lägga till uppgifterna. Genom att gå till redigeringsläget och aktivera den önskade väglänken kan antalet filer ändras i tabellen för egenskapsuppgifter som visas till vänster på skärmen.
Vid massleverans kan uppgifter om den funktionella klassen skickas i tabell- eller geodataformat per e-post till adressen [email protected] För alla uppgifter ska följande egenskapsuppgifter anges:
- Positionsuppgift eller Digiroad länk-ID
- Koordinatsystem (rekommendation: ETRS-TM35FIN)
- Antal filer (kommunen kan skicka antalet filer för alla vägar oberoende av om vägarna har en eller två körbanor)
KOLLEKTIVKÖRFÄLT
Kollektivkörfält är ett linjeformigt dataslag i Digiroad. Kollektivkörfältet läggs till på väggeometrin vid den punkt där körfältet börjar och fortsätts tills körfältet slutar.
Du kan lägga till ett kollektivkörfält i underhållstjänsten genom att gå till redigeringsläget och välja dataslaget kollektivkörfält bland de linjeformiga dataslagen. Efter att du aktiverat väglänken eller kedjan av väglänkar som ska redigeras, kan du fastställa kollektivkörfältet och dess influensriktning i tabellen för egenskapsuppgifter. Pilen på väglänken pekar i kollektivkörfältets influensriktning. Kollektivkörfältet kan vid behov fastställas för endast en del av väglänken med hjälp av saxverktyget.
Vid massleveranser kan uppgifter om kollektivkörfält skickas som linjeformiga uppgifter i geodataformat. En leverans i geodataformat ska innehålla information om koordinatsystemet som använts (rekommendation: ETRS-TM35FIN). Uppgifterna kan också skickas i form av en tabell, som innehåller antingen geometriuppgiften eller en förteckning över Digiroad länk-ID.
Egenskapsuppgifter som ska anges:
- Positionsuppgift eller koordinater
- Koordinatsystem (rekommendation: ETRS-TM35FIN)
- Influensriktningen, anger i vilken riktning kollektivkörfältet löper (influensriktningen kan vara 1= i bägge riktningarna, 2= i samma riktning som digitaliseringsriktningen eller 3= i motsatt riktning än digitaliseringsriktningen). I Digiroad-materialet är digitaliseringsriktningen alltid från söder till norr eller om den södra och norra positionen är exakt den samma, från väst till öst. Om körbanan alltså löper från söder till norr, är dess värde 2= i samma riktning som digitaliseringsriktningen. Den motsatta körbanan löper däremot från norr till söder och får värdet 3= i motsatt riktning än digitaliseringsriktningen.
TFÄ-BEGRÄNSNING
Fordon med farliga ämnen, dvs. TFÄ-begränsning, är ett linjeformigt dataslag i Digiroad. TFÄ-begränsningen anger den del av vägnätet där transport av farliga ämnen är förbjuden. TFÄ-begränsningen kan ha värdet A-TFÄ eller B-TFÄ och värdet anges på förbudsmärkets tilläggsskylt. A-TFÄ förbjuder transport av farliga ämnen helt och hållet medan B-TFÄ förbjuder genomfart och tillåter transport till lastnings- eller lossningsplatser. A-TFÄ och B-TFÄ gäller aldrig vid samma tidpunkt och därför ska alltid även begränsningens giltighetstid preciseras.
Du kan lägga till en TFÄ-begränsning i underhållstjänsten genom att gå till redigeringsläget och välja dataslaget TFÄ-begränsning bland de linjeformiga dataslagen. Välj väglänken eller kedjan av väglänkar där TFÄ-begränsning ska råda och ange influensriktningen och giltighetstiden. Du kan avbryta dataslaget med saxverktyget mitt på en väglänk, om begränsningen upphör att gälla mellan två väglänkar.
TFÄ-begränsningarna kan skickas som massleveranser i form av linjeformiga uppgifter i geodataformat. En leverans i geodataformat ska innehålla information om koordinatsystemet som använts. Uppgifterna kan också skickas i form av en tabell, som innehåller antingen geometriuppgiften eller en förteckning över Digiroad länk-ID.
- Positionsuppgift eller koordinater
- Koordinatsystem
- Förbjuden fordonstyp, A-TFÄ (kodvärde=24) eller B-TFÄ (kodvärde=25)
- Giltighetstid, anges på tilläggsskylten
- Influensriktning, anger i vilken riktning kollektivkörfältet löper (influensriktningen kan vara 1= i bägge riktningarna, 2= i samma riktning som digitaliseringsriktningen eller 3= i motsatt riktning än digitaliseringsriktningen). I Digiroad-materialet är digitaliseringsriktningen alltid från söder till norr eller om den södra och norra positionen är exakt den samma, från väst till öst. Om körbanan alltså löper från söder till norr, är dess värde 2= i samma riktning som digitaliseringsriktningen. Den motsatta körbanan löper däremot från norr till söder och får värdet 3= i motsatt riktning än digitaliseringsriktningen.
-
JÄRNVÄGSKORSNING
Järnvägskorsning är ett punktformigt dataslag som anger platsen där en väglänk och en järnväg korsar varandra.
Du kan lägga till en järnvägskorsning i underhållstjänsten genom att välja dataslaget järnvägskorsning och gå till redigeringsläget. Korsningen placerar på den plats där järnvägen och körbanan korsar varandra. I nedanstående lista finns de nödvändiga egenskapsuppgifterna.
Vid massleveranser kan uppgifterna om järnvägskorsningarna skickas i tabell- eller geodataformat till Digiroad-operatören per e-post på adressen [email protected] För alla uppgifter ska följande egenskapsuppgifter anges:
- Punktens koordinater
- Koordinatsystem (rekommendation: ETRS-TM35FIN)
- ID, till exempel HY1 /01
- Namn, till exempel Hyvinge station
- Säkerhetsutrustning:
Järnvägen inte i bruk= 1
Inga säkerhetsanordningar= 2
Endast ljus och/eller ljudsignal= 3
Halvbom och ev. ljus och/eller ljudsignal= 4
Helbom och ev. ljus och/eller ljudsignal= 5
Koordinat X |
Koordinat Y |
Namn |
Säkerhetsutrustning: |
ID |
362410 |
6763838 |
Hyvinge station |
3 |
HY1 /01 |
363415 |
6783828 |
Käsämä |
4 |
VNJ/10 |
TRAFIKVOLYM
Trafikvolymen är en linjeformig egenskapsuppgift som anger den genomsnittliga dygnstrafiken. Den genomsnittliga dygnstrafiken anger antalet fordon som passerar vägens tvärsektion per dygn. Om en enkelriktad körbana ändras till en dubbelriktad, är trafikvolymen på båda körbanorna densamma som på den enkelriktade körbanan vid punkten där körbanorna förgrenas.
Vid massleverans kan trafikvolymen skickas som linjeformiga uppgifter i geodataformat. En leverans i geodataformat ska innehålla information om koordinatsystemet som använts (rekommendation: ETRS-TM35FIN). Uppgifterna kan också skickas i form av en tabell, som innehåller antingen geometriuppgiften eller en förteckning över Digiroad länk-ID.
Följande uppgifter ska ingå i leveransen:
- Positionsuppgift eller koordinater
- Koordinatsystem
- Trafikvolym, den sammanlagda trafikvolymen per dygn (till exempel 23700)
TJÄLSKADA
Tjälskada är ett linjeformigt dataslag, som beskriver en vägs exponering för återkommande tjälskador. En bedömning om när tjälskadan mest allmänt förekommer med ungefär en månads noggrannhet ska anges. Samtidigt kan en viktbegränsning anges, om en sådan har fastställts.
Du kan lägga till en tjälskada i underhållstjänsten genom att gå till redigeringsläget och välja tjälskada bland de linjeformiga dataslagen. Efter att du valt väglänken eller kedjan av väglänkar som ska redigeras, kan du ange tidpunkten för tjälskadan och eventuell viktbegränsning i tabellen för egenskapsuppgifter. Om begränsningsområdet upphör mellan väglänkarna kan länken avbrytas med saxverktyget.
Vid massleverans kan uppgifterna om tjälskada skickas som linjeformiga uppgifter i geodataformat till Digiroad-operatören per e-post på adressen [email protected] En leverans i geodataformat ska innehålla information om koordinatsystemet som använts (rekommendation: ETRS-TM35FIN). Uppgifterna kan också skickas i form av en tabell, som innehåller antingen geometriuppgiften eller en förteckning över Digiroad länk-ID.
- Positionsuppgift eller koordinater
- Koordinatsystem (rekommendation: ETRS-TM35FIN)
- Tidpunkten för tjälskadan, med ungefär en månads noggrannhet
- Värde, den största tillåtna vikten i kilogram, om en viktbegränsning har fastslagits
UNDERHÅLLSKLASSER
Uppgifterna publiceras inom kort!
- Ett linjeformigt dataslag
BELAGD VÄG
Belagd väg är ett linjeformigt dataslag som anger väglänkens beläggningstyp med ett kodvärde. Uppgiften om beläggning är nästan alltid en uppgift av samma längd som hela länken.
Du kan lägga till uppgiften om beläggning i underhållstjänsten genom att välja dataslaget belagd väg och gå till redigeringsläget. Du kan välja beläggningstyp i rullgardinsmenyn som visas när du aktiverar väglänken eller kedjan av väglänkar som ska redigeras. Du kan avbryta dataslaget mitt på en väglänk med saxverktyget, om begränsningsområdet upphör mellan två väglänkar. Förklaringarna för beläggningstyperna finns i nedanstående tabell.
Vid massleverans kan uppgifterna om beläggningen skickas per e-post till Digiroad-operatören på adressen [email protected] För alla uppgifter ska följande egenskapsuppgifter anges:
- Positionsuppgift eller koordinater
- Koordinatsystem (rekommendation: ETRS-TM35FIN)
- Värde, anges med kodvärdet för beläggningen
Beläggningstyperna är följande:
Kodvärde |
Namn |
Förklaring |
1 |
Betong |
|
2 |
Sten |
olika stenbeläggningar |
10 |
Hård asfaltbetong |
så kallad vanlig asfaltbetong |
20 |
Mjuk asfaltbetong |
mjukbitumen |
30 |
Grusvägsbeläggning |
grusvägar, där bindemedel såsom bitumenlösning har använts |
40 |
Grusslitlager |
grus- och sandvägar |
50 |
Andra beläggningar |
brobaneplattor av trä och andra motsvarande material |
99 |
Belagd, okänd typ |
vägar som är belagda med annat material än sand, grus eller något annat löst material, men materialet är okänt |