Leverans av data via underhållstjänsten
Gemensamma egenskapsuppgifter för anordningar i underhållstjänsten
De gemensamma egenskapsuppgifterna är desamma för alla trafikanordningar.
I avsnittet beskrivs de gemensamma egenskapsuppgifter när Digiroads underhållstjänst används som underhållsmetod. Valfria och obligatoriska egenskapsuppgifter presenteras separat för varje objektklass. Tjänsten genererar automatiskt en del av de identifierare som hänför sig till positionen och därför kräver underhållstjänsten mindre obligatoriska egenskapsuppgifter.
I underhållstjänsten registreras de gemensamma egenskapsuppgifterna på samma sätt för varje objektgrupp av trafikanordningar. Gemensamma egenskapsuppgifter är uppgifter som hänför sig till fastställande av positionen samt hantering av materialets status och livscykel. I beskrivningen av trafikanordningarnas objektklass preciseras separat de nödvändiga obligatoriska gemensamma egenskapsuppgifter för alla anordningar samt anordningsspecifika egenskapsuppgifter.
Gemensamma egenskapsuppgifter för alla trafikanordningar är:
- Kommun-ID
- Körfältsnummer och körfältstyp (obligatorisk)
- Riktning (obligatorisk)
- Status (obligatorisk för tillfälliga anordningar)
- Startdatum
- Slutdatum (obligatoriskt för tillfälliga anordningar)
Kommun-ID
Denna identifikationsuppgift är en unik identifierare som den som levererar materialet kan ge trafikanordningen. Identifikationsuppgiften kan till exempel användas i kommunens gaturegister. Alla anordningar kommer även att automatiskt få ett Digiroad-ID i Digiroad-systemet, som kan användas på samma sätt som identifikationsuppgiften som levereras med materialet.
Med hjälp av identifikationsuppgiften är det möjligt att
- identifiera anordningar som samma objekt i två eller flera olika system.
ID-nummer (valfri egenskapsuppgift)
- Textfält (teckensträng), kunta-ID
ID |
Förklaring |
A123Gr-jK567 |
En identifikationsuppgift som meddelas av materialleverantören |
987654321 |
En identifikationsuppgift som meddelas av materialleverantören |
Körfältsnummer och körfältstyp
Definition
Körfältsnumret är en beteckning som beskriver körfältets riktning, position i förhållande till andra körfält och körfältets karaktär enligt definitionen som används i Trafikledsverket.
Körfältsnumret ska levereras för alla körfältspecifika trafikanordningar, såsom
- körfältsspecifika anordningar i portaler
- körfältsspecifika vägmarkeringar
- anordningar som inte verkar på alla körbanor, t.ex. en anordning som verkar på två av tre körfält
- anordningar som verkar på gång- och cykelbanor.
Till exempel ska körfältet med en vägmarkering som anger svängningsreglerna på körfältet anges, men körfältsuppgifter behöver inte anges för körriktningens alla gällande hastighetsbegränsningsmärkningar.
Körfälten hanteras i applikationen Digiroad och Digiroad kommer att fungera som hela Finlands mastermaterial för gatunätet samt för vägar och system som ägs av Trafikledsverket. Det kommer att ordnas utbildningar om hantering av körfälten och användningen av körfältsverktyget under våren före vägtrafiklagen ändras.
Ett material med huvudkörfält som omfattar hela Finland skapas för användarna. Huvudkörfälten skapas för landsvägar samt gatunät. För enskilda vägar skapas ett huvudkörfält som tillåter trafik i båda riktningarna enligt körfältsmodellen. Med hjälp av verktyget kan användarna lägga till eventuella extra körfält för valfria väg- och gatuavsnitt.
Verktyget visualiserar körfälten på kartan för att underlätta skapandet av körfält. Verktyget kan automatiskt numrera de nya körfälten enligt Trafikledsverkets modell. Användaren behöver bara kunna fylla i valfri körfältstyp. Körfälten visualiseras också när man lägger till objekt för trafikanordningarnas dataslag. Inom Digiroad arbetar man med att vidareutveckla och skapa funktioner så att man kan lägga till körfält i samband med massleveranser av material, till exempel när man lägger till körfältsmarkeringar.
Körfältsnummer (obligatoriskt för körfältsspecifika anordningar)
- Kodvärde (numeriskt fält), kaistanro
11 = huvudkörfält
21 = huvudkörfält
31 = ett körfält som tillåter trafik i båda riktningarna
X2 = det första extra körfältet på vänster sida av huvudkörfältet
X3 = det första extra körfältet på höger sida av huvudkörfältet
X4 = det andra extra körfältet på vänster sida av huvudkörfältet
X5 = det andra extra körfältet på höger sida av huvudkörfältet
X6 = det tredje extra körfältet på vänster sida av huvudkörfältet
X7 = det tredje extra körfältet på höger sida av huvudkörfältet
X8 = det fjärde extra körfältet på vänster sida av huvudkörfältet
X9 = det fjärde extra körfältet på höger sida av huvudkörfältet
Körfältstyp (valfri)
- Kodvärde (numeriskt fält), körfältstyp
1 = Huvudkörfält
2 = Omkörningsfält
3 = Körfält för högersvängande trafik
4 = Körfält för vänstersvängande trafik
5 = Extra körfält för icke svängande trafik
6 = Konvergeringsfält
7 = Divergeringsfält
8 = Växlingssträcka
9 = Körfält för kollektivtrafik/taxi
10 = Körfält för tung trafik
11 = Reversibelt körfält
12 = Cykelfält
20 = Kombinerad cykel- och gångbana
21 = Gångbana
22 = Cykelbana
23 = Gågata
24 = Cykelgata
Riktning
Definition
Riktning beskriver i vilken riktning anordningens verkningsområde sträcker sig Riktningen ska fastställas så att man med säkerhet kan sluta sig till trafikanordningens rätta verkningsområde. Särskilt anordningar som är belägna vid korsningar kan i datasystemet endast riktas rätt med hjälp av uppgiften för riktning.
Riktningen kan preciseras på följande sätt:
- I underhållstjänsten kan man vrida på en knapp för att ange verkningsområdets riktning.
- Vid massleveranser meddelas riktningen i grader i ett för detta avsett fält
Status
Status är en egenskapsuppgift, med hjälp av vilken man kan hantera tillfälligheter som anknyter till anordningarna samt anordningarnas planering och anläggningsskede och radering. Alla anordningar är som standard permanenta anordningar som är i användning, dvs. endast avvikande situationer ska meddelas.
I det inledande skedet fokuserar man på trafikanordningar. Tillfälliga trafikarrangemang som varar en vecka eller längre kan också meddelas till Digiroad.
Status (obligatorisk för tillfälliga vägmärken)
- Kodvärde
- Med hjälp av status kan man hantera anordningarnas tillfälligheter och exempelvis ändringar i en anordnings livscykel
Status |
Förklaring |
1 |
under planering |
2 |
under byggnad |
3 |
I permanent användning (standard, behöver inte anges separat för permanenta anordningar) |
4 |
I tillfällig användning |
5 |
Tillfälligt ur bruk |
6 |
Permanent anordning som tas ut bruk |
Meddelande om anordning i tillfällig användning
I det inledande skedet fokuserar man på trafikanordningar. Tillfälliga trafikarrangemang som varar en vecka eller längre kan också meddelas till Digiroad.
En anordning som är i tillfällig användning och som tas i bruk på grund av vägarbete eller annat avvikande arrangemang. En tillfällig anordning tas ur bruk när man återgår från det avvikande arrangemanget till det normala trafikarrangemanget. Att den tillfälliga användningen upphör meddelas med ett slutdatum.
Obligatoriska uppgifter:
- Anordningens egenskapsuppgifter (se de anordningsvisa definitionerna)
- Slutdatum
Ett slutdatum ska alltid fastställas om en anordning levereras som en anordning som används tillfälligt (se Slutdatum). Slutdatumet är den sista dagen då den tillfälliga anordningen gäller i terrängen. Efter att giltighetstiden upphör ändras anordningarnas status i systemet till anordningar som tagits ur bruk. Ur bruk tagna anordningar raderas regelbundet och permanent från systemet.
Valfria
- Startdatum:
Om man vill kan man lägga till ett startdatum (se Startdatum), varvid anordningen kan på förhand meddelas i systemet genast när man med skälig tillförlitlighet kan meddela startdatumet. Om ett startdatum inte anges börjar anordningen gälla när anordningen meddelats.
Meddelande om anordning som är tillfälligt ur bruk
En anordning som är tillfälligt ur bruk är en permanent trafikanordning som tas ur bruk under ett avvikande arrangemang och åter tas i bruk när denna tillfällighet är över. Vägmärken som är ur bruk kan begränsas i tjänsten och man kan ta anordningar ur bruk gruppvis. En tillfälligt ur bruk tagen anordning kan meddelas endast om vägmärket har angetts som en permanent anordning i systemet. Om anordningen ännu inte meddelats i systemet kan den meddelas direkt som ett permanent vägmärke och med startdatumet kan man meddela att anordningen börjar gälla efter att det avvikande arrangemanget upphört.
Obligatoriska uppgifter:
- Anordningens egenskapsuppgifter (se de anordningsvisa definitionerna)
- Slutdatum
Ett slutdatum ska alltid fastställas när en anordning anges vara tillfälligt ur bruk (se Slutdatum). Efter slutdatumet återställs anordningen som en permanent anordning.
Frivilliga
- Startdatum:
Om man vill kan man lägga till ett startdatum (se Startdatum), varvid anordningen kan på förhand meddelas i systemet genast när man med skälig tillförlitlighet kan meddela startdatumet. Om ett startdatum inte meddelas börjar anordningen gälla genast.
Meddelande om anordning som tas ur bruk permanent
Med en permanent anordning som tas ur bruk avses följande:
- Anordningen avlägsnas permanent från terrängen och ersätts inte med ett märke med samma innehåll för samma verkningsområde.
- Datainnehållet som anordningen förmedlar förändras väsentligt i samband med till exempel en sänkning av hastighetsbegränsningen (ersätts med en ny anordning).
- En anordning avlägsnas om dess läge i terrängen ändras så mycket att dess verkningsområde förändras. Den till exempel hamnar på andra sidan av ett korsningsavstånd. Anordningen anges som ny och den får ett nytt ID i Digiroad. Kommun-ID kan förbli oförändrat om kommunen så vill.
Utbyte av den fysiska anordningen mot en likadan anordning med samma innehåll, ommålning eller byte av film innebär inte att anordningen tas ur bruk enligt denna punkt. Det fysiska skicket kan uppdateras i materialet i de anordningsvisa egenskapsuppgifterna. I detta fall förblir anordningens identifikationsuppgifter oförändrade.
Praxis för anordningar som tas ur bruk:
- Anordningar som tas ur bruk kan meddelas i förväg med hjälp av slutdatumet.
- Anordningarnas status meddelas i materialet alltid först som ur bruk tagna. De raderas ur systemet vid årsskiftet. En kommun kan med andra ord inte av misstag radera alla sina anordningar, utan man kan återställa dem.
- I underhållstjänsten tas anordningar ur bruk genom att man väljer en anordning och klickar på ”radera”. I underhållstjänsten kan man även redigera värdet som ett gammalt märke anger, men en sådan ändring ändrar också märkets Digiroad-ID, varvid systemet avläser märket som ett nytt märke. Kommun-ID kan vara oförändrat.
- För att ta anordningar ur bruk med hjälp av kommungränssnittet och materialleveransen behövs ett kommun-ID, som ska vara samma som anordningen hade när den första gången meddelades till Digiroad. Ett annat alternativ är att ta anordningen ur bruk med hjälp av ID:t som ges i Digiroad. I kommungränssnittet är det inte möjligt att ändra datainnehållet i en befintlig anordning, utan den gamla anordningen ska alltid tas ur bruk och en ny ska meddelas i dess ställe.
Meddelande om anordning som är i permanent användning
Med en permanent trafikanordning avses trafikanordningar som representerar en långsiktig trafikplanering och som inte är utplacerade på grund av avvikande arrangemang eller någon tillfällighet. En permanent trafikanordning gäller tills vidare, tills väghållaren ändrar den. Standardinställningen är att anordningar är i permanent användning. Denna uppgift behöver inte meddelas separat eller väljas i underhållstjänsten.
Startdatum
Startdatum avser den första dagen då anordningen har placerats ut i terrängen och gäller där.
- Uppgiften är valfri: Om ett startdatum inte meddelas börjar anordningen gälla genast när den sparas i systemet.
- Med hjälp av startdatumet kan tillfälliga och permanenta anordningar meddelas i systemet i förväg genast när man med relativ noggrannhet kan fastställa startdatumet och det har fattats ett administrativt beslut om utplacering av anordningen.
Startdatum (valfri uppgift)
- Datum (teckensträng), alku_pvm
- Beskriver den första dagen då trafikanordningen har placerats ut i terrängen och gäller där.
alku_pvm |
Förklaring |
01.06.2020 |
Anordningens första giltighetsdag har formen dd.mm.åååå |
Slutdatum
Definition
Slutdatumet avser den sista dagen då en tillfällig eller permanent anordning är i kraft. Denna uppgift är obligatorisk om inställningen för anordningen i användning eller tillfälligt ur bruk.
- Efter slutdatumet:
- Anordningar som är i tillfällig användning registreras automatiskt som ur bruk tagna och raderas ur systemet i slutet av året.
- Anordningar som är tillfälligt ur bruk återställs i systemet automatiskt som permanenta anordningar i användning.
- Permanenta anordningar som har ett slutdatum ändras automatiskt till anordningar som tagits ur bruk och raderas ur systemet i slutet av året.
Slutdatum (obligatorisk uppgift, om anordningen är tillfällig)
- Datum (teckensträng), loppu_pvm
- Beskriver den sista dagen då tillfälligheten som anknyter till anordningen gäller.
loppu_pvm |
Förklaring |
02.06.2020 |
Anordningens sista giltighetsdag har formen dd.mm.åååå |