Hoppa till innehåll

Båtsommaren 2021 var livlig, ett rekordstort antal fartyg i Vääksy

Publicerad 16.12.2021

Finländarnas båtsommar var livlig. Antalet slussningar i kanalerna var högt för andra året i rad, även om det höga bensinpriset utjämnade utvecklingen något. I grunda kanaler avslutades säsongen i slutet av oktober.

Kanalen i Vääksy på sommaren.

Nästan 9 500 båtar passerade den mest populära grunda kanalen i Vääksy under säsongen, med över 4 400 slussningar. De tre mest trafikerade kanalerna var igen Vääksy på sträckan Lahtis–Heinola, Murole på sträckan Tammerfors–Virdois (2 700 slussningar) och Vaajakoski på sträckan Jyväskylä–Suolahti (2 600 slussningar).

I Saima kanal var antalet passagerare fortfarande obefintligt, men lastvolymen ökade med knappa 5 % både vad gäller export och import. I Saimen har timmerflottning och pråmtransporter fortsatt som tidigare, mängden timmer har till och med ökat något, till ca 450 000 m³. För hamnar har ökningen av tonnaget varit störst i exporttrafiken i Joensuu hamn.
Servicenivån var bra

”En stor del av kanalerna drivs på självbetjäningsbasis. Väldigt få felsituationer uppstod, och dessa orsakade knappt några väntetider för båtfolk, säger Tero Sikiö, enhetschef för insjöfarleder.

Vid eventuella problem anländer jourtjänsten inom ett par timmar, och i framtiden kommer det att bli ännu lättare att hantera felsituationer: ”Bland annat kommer mer videobild från Idensalmi att vara tillgänglig i framtiden för användning av slussförmannen vid slussen i Taipale, så att felsituationer kan hanteras ännu snabbare.”

Mot säsongen 2022

Under den kommande vintern kommer småskaliga underhållsarbeten att utföras på kanalerna, såsom reparationer av träportar, målning av stålkonstruktioner och montering av kamerasystem. I farlederna ligger fokus på reparation av säkerhetsutrustning. Båtsäsongen börjar i maj i södern i tre faser, och de första kanalerna förväntas nu öppnas den 6.5.2022.
Isbrytarsäsongen har börjat i Saimen och trafiken fortsätter beroende på vädret, under de mildaste vintrarna till och med året runt. ”Vi observerar ständigt issituationen och meddelar om trafiken inte kan fortsätta”, säger Sikiö.

Mer information om de kanaler och broar som underhålls av Trafikledsverket
 

 


Artikeln är gammal. Artikeln kan innehålla föråldrad information och länkarna kanske inte fungerar.