Hoppa till innehåll

Paikkatietopalvelut ja avoimet rajapinnat käytettävissäsi

Julkaistu 19.2.2021

Paikkatieto on tietoa, jolla on tunnistettu maantieteellinen sijainti. Sijainti ilmoitetaan esimerkiksi koordinaatteina ja katu-, tie- ja rataosoitteina. Paikkatieto on mukana lähes kaikessa Väyläviraston toiminnassa, onhan kaikilla väylillä maantieteellinen tai suunniteltu maantieteellinen sijainti.

Kuvituskuva infrasta, jossa liikkuu paljon erilaista dataa.

Väylävirastolle on tärkeää ylläpitää mahdollisimman kattavaa paikkatietoa ja tehtävämme on myös tarjota sitä avoimesti kaikille tarvitsijoille. Luonteva käyttöliittymä paikkatiedolle on Väyläviraston karttapalvelut.

Katso listaus karttapalveluistamme

Julkisten karttapalveluiden julkaisun hoitaa Väyläviraston paikkatietopalvelut, joka tarjoaa paikkatieto-osaamista niin viraston sisäisille kuin ulkoisillekin käyttäjille. Tavoitat Väyläviraston paikkatietopalvelut osoitteesta [email protected].

Väylätiedoilla voit tehdä jopa oman karttasi. Väyläviraston avoimia paikkatietoaineistoja on tarjolla 260 tietolajia lataus- ja katselupalvelussa. Samat tietoaineistot ovat käytettävissä myös avointen rajapintojen kautta.

Siirry katselu- ja latauspalveluun

Jos olet aivan uusi paikkatiedon tai avoimien rajapintojen käyttäjä, katso alkuun opastusvideo rajapintaportaalistamme. Videolla havainnollistetaan, kuinka avoimen rajapinnan kautta Väyläviraston paikkatietodataa voi käsitellä ilmaisella QGIS-paikkatietosovelluksella.

Kuuntele myös paikkatietoa esittelevä Väyläcast eli Väyläviraston podcastin jakso!

Tutustu Väyläcastiin

Lue myös

Pääjohtaja Wihlman: Miksi tarvitsemme tietoa väylistä?

Jarkko Toivola aloitti merenkulun johtavana asiantuntijana ja vesiliikennejohtajana

Vesiväylätietojen hallinta edistää turvallisuutta

Uusi radantarkastusvaunu Meeri kerää kattavasti tietoa ratojen kunnosta

Tieto on valtaa myös rautateillä

Velho ymmärtää väyläomaisuuden elinkaaren
 


Tämä artikkeli on vanha. Artikkeli voi sisältää vanhentunutta tietoa ja linkit eivät mahdollisesti toimi. Julkaisumme löytyvät kootusti nykyään Doria-julkaisuarkistosta