Hoppa till innehåll

Övergången till sommarhastigheter börjar onsdagen 31.3

Publicerad 29.3.2021 9.05

Slopandet av de sänkta hastighetsbegränsningarna under vintern och den mörka tiden inleds denna vecka runtom i Finland. NTM-centralerna kan skjuta upp tidpunkten för ändringarna enligt väderförhållandena och väglaget.

Målet är att man i hela Finland har återgått till sommarsäsongens hastighetsbegränsningar före utgången av april. Efter vintern finns det dock sprickor och andra skador i beläggningen på många vägar. På de värst skadade vägavsnitten kan man av säkerhetsskäl bli tvungen att låta de sänkta hastighetsbegränsningarna gälla tills vidare.

På motorvägarna med variabla hastighetsbegränsningar har man sedan början av mars kunnat använda sommarhastigheter under den ljusa tiden av dygnet om vädret och väglaget tillåter det.

Däck och körstil enligt väglag

Även om vägmärkena återigen visar högre hastigheter än under vintern kan en säker körning förutsätta lägre hastigheter än vad vägmärket tillåter.

Väglaget påverkar även däckvalet. I och med den nya vägtrafiklagen är rätt däckval allt mer på förarens ansvar och kopplat till väglaget. Vinterdäck ska användas fram till slutet av mars, om vädret eller väglaget kräver det. Många har dubbdäck som vinterdäck. Dubbdäck får användas fram till slutet av mars och naturligtvis även senare om vädret eller väglaget kräver det. Om du kör på vintriga vägar lönar det sig inte att skynda på med däckbytet ännu till påsken.

Kom ihåg att inte bara bilen utan också attityden ska vara i skick i trafiken.

”Den värmande solen hämtar fler människor till vägarna och vägrenarna. Det lönar sig att beakta fotgängare, cyklister och mopedister och lämna tillräckligt med utrymme åt dem bland annat när man passerar. Även tillräckliga säkerhetsavstånd – både i trafiken och i det övriga livet – är nu särskilt viktiga”, berättar Tuomas Österman, trafikregleringsexpert vid Trafikledsverket.

Tilläggsinformation

Trafikregleringsexpert Tuomas Österman,
Trafikledsverket,
tfn 029 534 3630
[email protected]

Trafiksystem- och trafiksäkerhetsexpert Auli Forsberg
Trafikledsverket
tfn 029 534 3903
[email protected]