Hoppa till innehåll

2011 års TEN-T-ansökan inletts

Publicerad 4.7.2011

EU:s TEN-T-programs s.k. fleråriga ansökan (TEN-T multiannual call) inletts den 28 juni 2011. Ansökan rör sjömotorvägar, system för hanteringen av tågtrafiken samt informationssystem för flodtrafiken. 70 miljoner euro har reserverats för projekt med sjömotorvägar.

Enligt ansökningstidtabellen ska ansökningarna lämnas senast den 23 september 2011.

TEN-ansökan sker i två steg. Innan till exempel ansökan om sjömotorvägar kan lämnas till kommissionen som en TEN-ansökan, ska man först göra en ansökan för Östersjön på regional nivå. Ansökan i första skedet kan lämnas när som helst till kontaktpersonen för projekten med sjömotorvägar inom Östersjöområdet. Kontaktperson för projekten med sjömotorvägar i Finland är Taneli Antikainen från Trafikverket.

Stödformer för TEN-projekten är: 

  • Byggande (Implementation projects). EU-stödet är högst 20 %–30 % av projektets kostnader, eller 30 % av kostnaderna om projektet är en s.k. gränsöverskridande ”cross-border action”.
  • Pilotprojekt (Pilot actions). EU-stödet är högst 50 % av projektets kostnader. Ett pilotprojekt kan vara till exempel ibruktagande av ny teknologi, prototyper eller innovativa koncept.
  • Undersökningar (Studies). EU-stödet är högst 50 % av projektets kostnader. Högst 20 % av innevarande års MoS-budget har reserverats för undersökningar.

Ett informationstillfälle om ansökan anordnades i Bryssel den 29 juni 2011.

SPC Finland


Artikeln är gammal. Artikeln kan innehålla föråldrad information och länkarna kanske inte fungerar. Våra publikationer finns i Dorias publikationsarkiv