Trafikanternas missnöje med vägarnas skick har ökat ytterligare. Allra missnöjdast är yrkesbilisterna. Detta framgår av resultaten av den nyss färdigställda undersökningen om trafikanttillfredsställelse sommaren 2014. Också Trafikverkets egna mätningar visar att vägarnas skick har försämrats.
Tillfredsställelsen med vägarnas skick har minskat från och med 2010 och är nu oroväckande låg. Missnöjet gäller såväl skicket på huvudvägarna som på de övriga vägarna, men missnöjet är ändå störst med de övriga vägarna. Trafikverket delar trafikanternas oro för vägnätets skick.
Yrkesbilisterna är särskilt kritiska
Tillfredsställelsen har minskat klart särskilt bland representanterna för yrkestrafiken, det vill säga den tunga trafiken. För första gången är nu de flesta av dem missnöjda med huvudvägarnas skick under sommaren och andelen nöjda är i minoritet. Missnöjet med skicket hos de övriga vägarna har ökat ytterligare. Hela 60 procent av yrkesbilisterna är speciellt missnöjda med de övriga vägarnas skick. I den här gruppen framträder bland annat de som kör råvirkestransporter inom skogsindustrin.
Också privatbilisternas tillfredsställelse med vägarnas skick har minskat, bland dem uppgår andelen missnöjda redan till drygt en tredjedel, vilket är klart mera än sommaren 2012 då motsvarande undersökning gjordes senast.
Andras trafikbeteende och vägarnas skick oroar
Hittills har både yrkesbilisterna och privatpersonerna varit ganska nöjda med beläggningarnas skick på huvudvägarna, men nu är knappt hälften av privatbilisterna och bara 30 procent av dem som svarade för den tunga trafikens del nöjda. Båda grupperna stördes mest av beläggningsskadorna och spårbildningen.
Trafikbeteendet bland de övriga trafikanterna störde trafiksmidigheten och -komforten för båda grupperna (48 procent av privatbilisterna och 50 procent av representanterna för den tunga trafiken var av denna åsikt), liksom också vägarnas dåliga skick (privata 38 procent och tung trafik 54 procent).
Finns det andra sätt än sänkta hastighetsbegränsningar?
På grund av vägarnas dåliga skick är väghållaren tvungen att överväga att sänka hastighetsbegränsningarna från 100 km/h till 80 km/h eller ännu lägre. Enligt undersökningen förhåller sig trafikanterna förstående till att hastigheterna sänks på vägar som är i dåligt skick. Av privatbilisterna godtar 72 procent och av yrkesbilisterna 52 procent att hastighetsbegränsningarna sänks om vägens dåliga skick förutsätter det.
Man uppskattar att mängden beläggningar som är i behov av reparation fördubblas fram till 2018 om inte finansieringsnivån för drift och underhåll förbättras väsentligt. Alla beläggningsskador kan inte repareras och en del av de belagda vägarna måste ändras tillbaka till grusvägar. Dessutom måste man införa mera vikt- och hastighetsbegränsningar på grund av vägarnas dåliga skick. Utvecklingen kan stoppas med en tillräckligt hög och bestående förhöjning av finansieringsnivån för bastrafikledshållningen.
Orsak till belåtenhet finns också
Alla är lite nöjdare med informationen om störningarna än tidigare, av privatbilisterna är 56 procent nöjda och av yrkesbilisterna 54 procent. Också körbanemarkeringarnas synlighet på huvudvägarna får beröm av de flesta privat- och yrkesbilisterna. Likaså är de flesta nöjda med hur prydliga vägkanterna är. Å andra sidan är motsvarande procenttal för andra än huvudvägarna klart lägre.
Trafikverket undersöker med 1-2 års mellanrum hur nöjda trafikanterna är med väghållningen med hjälp av kundenkäter: vinterenkäten genomförs årligen och sommarenkäten vart annat år. Dessutom får man mycket annan kundrespons om vägnätet och den behandlas på många olika sätt inom Trafikverket och de regionala NTM-centralerna. Trafikverket, NTM-centralerna och entreprenörerna har som mål att betjäna kunderna, trafikanterna, så bra som möjligt inom ramarna för de resurser som finns, och därför är responsen från kunderna viktig när verksamheten utvecklas.
Ytterligare information:
Enhetschef, drift och underhållsutveckling, Pekka Rajala, tfn 400 503 368
Enhetschef, infrastrukturförvaltning, Tuomas Toivonen, tfn 029 534 3618